UZ VELIKO OSIGURANJE

Hrvoje Petrač u tajnosti premješten iz pulskog u bjelovarski zatvor

Bjelovarski zatvor je zatvorenog tipa u kojem je 110 zatvorenika, a kapacitet je upola manji
 Goran Mehkek/CROPIX

PULA - Najpoznatiji i najčuvaniji hrvatski zatvorenik Hrvoje Petrač uz velike mjere osiguranja u tajnosti je u četvrtak premješten iz pulskog u bjelovarski zatvor. Vrata pulskog zatvora otvorila su se oko 8 sati, a Petrač je u 12.30 stigao u bjelovarski zatvor, gdje je smješten u ćeliju u kojoj će izdržavati daljnju zatvorsku kaznu.

Zanimljivo je da Petračevi odvjetnici ni Velimir Došen iz Rijeke, kao ni Ljubo Visković Pavasović iz Zagreba, o Petračevu premještaju nisu znali te su od nas saznali za njegovu promjenu zatvorske adrese.

Mesić odbio pomilovanje

Odvjetniku Velimiru Došenu tu je vijest potom potvrdila Petračeva supruga Alica.

Prema Došenovim riječima, novi zatvorski premještaj za Petrača je dodatna kazna, iako je on od 7,5-godišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog otmice sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca već izdržao više od polovice, točnije 4,5 godina, čime je stekao pravo na izdržavanje kazne u poluotvorenom ili otvorem tipu kaznionice.

Došenu je krajnje neprihvatljiv novi zatvorski smještaj jer je riječ o zatvorenom tipu zatvorske ustanove, pritom prenapučenom, u prilog čega je rekao da u bjelovarskom zatvoru kaznu izdržava oko 110 zatvorenika, iako mu je kapacitet upola manji.

On smatra da je neprihvatljiv bio Petračev premještaj iz poluotvorenog dijela lepoglavskog zatvora, gdje je koristio pogodnosti izlaska, u strog pulski zatvor, pod izlikom “organizacijsko-tretmanskog” razloga, a da se Petraču i njegovim braniteljima nije dalo suvislo objašnjenje.

Podsjetimo da je potkraj prošle godine hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odbio pomilovati Hrvoja Petrača, a Petrač je u pulskom zatvoru zaradio dva žuta kartona zbog neovlašetnog telefoniranja, zbog čega je suspendiran socijalni radnik u zatvoru, koji mu je omogućio telefoniranje te zbog nedopuštenog rukovanja sa zatvorenikom Fikretom Abdićem tijekom posjeta članova obitelji.

Supruga tražila premještaj

Možda su dva žuta kartona, koja sportskim riječnikom znače zarađen crveni karton, dakle isključenje iz igre, presudila da se Hrvoje Petrač iz pulskog zatvora preseli u bjelovarski. Supruga Hrvoja Petrača tražila je da se njezinu suprugu odobri premještaj u bližu kaznionicu i radi kontakata s malodobnom kćeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:51