SPAS U ZADNJI ČAS?

Pevec: Imam strateškog partnera s 300 milijuna eura

Bjelovar, 041209. O aktualnoj situaciji i mogucim nacinima isplate place s radnicima su danas popricali vlasnici Peveca, Visnja i Zdravko Pevec.Na slici: Zdravko Pevec pored uprave tvrtke Pevec.Foto: Leon Hribljan / Bjelovarski list / CROPIX
 Leon Hribljan / Bjelovarski list

BJELOVAR - Na bjelovarskom Trgovačkom sudu danas, 21. prosinca, održano je prvo ročište za pokretanje stečaja u Pevecu d.o.o. Bjelovar, poduzeću unutar Grupe Pevec koje upravlja sa šest prodajnih centara u Hrvatskoj u kojima je trenutno zaposleno 428 djelatnika.

Rješenje o pokretanju ili povlačenju stečaja sutkinja Branka Pleskalt donijet će 24. prosinca. Zdravko Pevec i na ovome se ročištu pojavio s tajanstvenim inozemnim strateškim partnerom, koji bi u posrnulu Grupu Pevec trebao uložiti ni manje ni više nego 300 milijuna eura.

- Sukladno stečajnom zakonu strateški partner u roku od tri dana mora dostaviti izjavu o pristupanju dugu ovjerenu od javnog bilježnika, ali i bankovnu garanciju odnosno dokaz da raspolaže navedenim novcem - kazao je Darko Šket, privremeni stečajni upravitelj. Prijedlog stečaja, istaknuo je, mogu povući samo predlagači, a to su radnici i dobavljači.

Šket nije želio špekulirati o vjerodostojnosti strateškog partnera niti otkriti njegovo ime. Zlatko Tušak, sindikalni povjerenik SSSH, kazao je kako konačna odluka o tome hoće li sindikati povući prijedlog nije donesena, ali napomenuo je kako u sindikatu smatraju da se Zdravko Pevec sa strateškim partnerom trebao pojaviti mnogo ranije.

Dug 600 milijuna kuna

- Da je strateški partner uplatio novac za isplatu plaća ranije, ne bi ni bilo potrebe za predlaganjem stečaja - kazao je Tušak. A da su sumnje sindikata opravdane govori i činjenica kako je ime navodnog strateškoga partnera potpuno nepoznato u trgovačkoj branši, dakle, nije riječ o renomiranim poduzećima poput OBI-ja ili Bauhausa, prijašnjih pretendenata na preuzimanje Grupe Pevec.

Inače, dugovanje bjelovarskog Peveca iznosi 600 milijuna kuna, dok je knjigovodstvena vrijednost imovine 470 milijuna kuna. Spomenuti iznos od 300 milijuna eura sasvim je dovoljan da pokrije sva dugovanja unutar Grupe Pevec, a ukoliko strateški partner postigne dogovor s Višnjom i Zdravkom Pevecom, vlasnicima Peveca, zaostale plaće radnicima bi mogle biti isplaćene početkom iduće godine. - Jedna od klauzula ugovora koji je Pevec pokazao je i ta da se u roku od deset dana nakon potpisa ugovora uplati 50 milijuna eura - kazao je Šket.

Zagrebački sud šuti

Trgovački sud u Zagrebu još uvijek nije uputio službeni odgovor na upit bjelovarskog Trgovačkog suda o tome kada je i je li uopće službeno podnesen prijedlog stečaja za Pevec Zagreb. Ta informacija, objašnjava Branka Pleskalt, predsjednica bjelovarskog Trgovačkog suda, od iznimne je važnosti stoga što je bjelovarski Trgovački sud primio zahtjev Uprave zagrebačkog Peveca o promjeni sjedišta tvrtke iz Zagreba u Bjelovar.

- Stečaj Pevecovih tvrtki u Zagrebu i Bjelovaru moguće je objediniti samo u slučaju da je zahtjev za promjenom sjedišta podnesen prije stečajnog prijedloga - kazala je Pleskalt. Podsjetimo, objedinjavanje stečaja u navedenim tvrtkama olakšalo bi i ubrzalo sâm stečajni postupak, što bi pogodovalo i radnicima i ostalima Pevecovim dužnicima. Pevec d.o.o Bjelovar prošlu je godinu završio s 995 zaposlenika, 1,2 milijarde kuna prihoda te dobiti nakon oporezivanja u iznosu od 63,6 milijuna kuna.

Zdravku Pevecu još tri dana za dovođenje strateškog partnera

Nakon nedavnoga rješenja o otvaranju prethodnog stečajnog postupka u tvrtki Pevec d.o.o. Bjelovar na Trgovačkom sudu u Bjelovaru u ponedjeljak je održano ročište na kojemu je privremeni stečajni upravitelj Darko Šket potvrdio da su ispunjeni uvjeti za stečaj. No, Zdravko Pevec predložio je tri tjedna odgode, s čime se složio jedan od predlagatelja stečaja. Drugi se predlagatelj stečaja tvrtke Pevec d.o.o. Bjelovar s time nije složio. Stečajna sutkinja Branka Pleskalt stoga će u roku od tri dana održati novo ročište. Već u četvrtak bi se moglo očekivati pokretanje stečaja u Pevecu d.o.o. Bjelovar za što su sada ispunjeni svi zakonski uvjeti. Stečaj bi izostao jedino u slučaju da u sljedeća tri dana zakonski zastupnik Peveca ponudi čvrsto rješenje problema koji su Pevec d.o.o. Bjelovar doveli do stečaja. Mogućnost je za to, kako sada stvari stoje, veoma mala. ( Miroslav Martinić/EPEHA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:37