EUROPARLAMENTARAC

PICULA NEĆE U UTRKU ZA ŠEFA SDP-a 'Vrijeme je da Bernardić zrelo razmisli, da povuče potez i osigura tranzicijski vrata za obnovu stranke'

Tonino Picula
 Goran Mehkek / Hanza Media

Hrvatski europarlamentarac i SDP-ovac Tonino Picula kaže da je teško da će se, nakon što je već dva puta izgubio, treći put natjecati za čelno mjesto u stranci. U razgovoru za N1 Newsroom, rekao je da misli da se ono što on može napraviti može iskoristiti na bolji način.

- Nadam se da će moja stranka, koju sam gradio 30 godina, izaći iz ove jedinstvene situacije u kakvoj nikad nismo bili. Unutarnje su podjele tolike da nas blokiraju da radimo sve ono što trebamo i što je naš posao. Kampanja treba biti u službi obnove i jačanja povjerenja u moju stranku. Imam ambicije da idem na javne izbore kao SDP-ovac, a kakvi će to izbori biti, ovisi o okolnostima, ja ništa ne isključujem - rekao je Picula.

Na pitanje što vidi kao rješenje u SDP-u, kaže da bi volio da sadašnji predsjednik, Davor Bernardić, sam donese odluku, da sam izvuče zaključak koliko on kao predsjednik stranke može voditi stranku.

- On je naslijedio devastiranu stranku, problemi nisu nastali iz vakuuma. On ne može imati imunitet za nerješavanje problema, ali pitanje je kada i na koji način. Kolege koji mu oponiraju nisu svi jednaki, nije homogena skupina, neki opravdano nisu zadovoljni kako vodi stranku, a neki su mogli izraziti nezadovoljstvo kako je Zoran Milanović vodio stranku, pa nisu to nikad napravili - smatra ovaj europarlamentarac.

Na pitanje je li vrijeme da se Bernardić povuče, Picula odgovara oprezno.

- Mislim da je vrijeme da zrelo razmisli, da napravi potez u konzultacijama s onim ljudima kojima najviše vjeruje. To ne može napraviti ishitreno, ali, ako odluči otići, volio bih da osigura tranzicijski vrata koja će osigurati obnovu stranke - kazao je.

Kako se ranije spominjalo ime Biljane Borzan kao moguće nasljednice Bernardića, Picula napominje da ne treba sad licitirati imenima.

- Ako kolegica kaže da još nije došlo vrijeme, da nije otvoren proces unutarstranačkih izbora, onda to treba i poštovati - dodaje.

'Glasanje HDZ-ovaca u Europskom parlamentu signalizira i držanje hrvatske vlade kad dođe vrijeme da se izjasni u Europskom vijeću'

Razgovaralo se i o "europskim" temama. Podsjetimo, Europski parlament je pozvao članice Europske unije da odluče, u skladu s Člankom 7 Lisabonskog ugovora, postoji li opasnost da Mađarska prekrši temeljne europske vrijednosti.

Za rezoluciju o stanju demokratskih vrijednosti i vladavine prava u Mađarskoj glasalo je 448 zastupnika od 693 prisutnih, 197 je bilo protiv dok je 48 ostalo suzdržano. Hrvatski predstavnici u EPP-u glasali su protiv izvješća, dakle i protiv Kurza i Webera.

Picula o tome kaže da pravo izjašnjavanja o bilo kojoj temi pripada svakom zastupniku pojedinačno, no interesantno mu je da su se HDZ-ovci odlučili suprotstaviti većinskom mišljenju pučana.

- Moraju se u HDZ-u zapitati zašto se to dogodilo je li to službena politika HDZ-a i je li riječ o iskoraku. Ne mogu zamisliti da se zastupajući Orbana brani politika koja je rastegla bodljikavu žicu između Hrvatske i Mađarske, politika koja prihvaća odluku hrvatskog pravosuđa kad je riječ o Ini i MOL-u. To nije dobro, jer je riječ o stranci koja u ovom trenutku obnaša vlast - kaže Picula.

- Glasanje HDZ-ovaca u Europskom parlamentu signalizira i držanje hrvatske vlade kad dođe vrijeme da se izjasni u Europskom vijeću i to je doista ozbiljno. Orban je u EP-u govorio za vlastitu publiku. On je uzor mnogim neliberalnim političkim opcijama i održao je predizborni govor za izbore u svibnju iduće godine. On nije očekivao da će ga zastupnici razumjeti, donio je odluku samostalno i otpustio kočnice. On je rekao da je Mađarska ugrožena u ovom trenutku od strane Europske unije, a pritom je potpuno ignorirao da nije napadnut mađarski narod, nego to kako on obnaša vlast i krši temeljne vrijednosti Europske unije - smatra.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je na prosvijećeni patriotizam, umjesto na nacionalizam. Piculu je današnji Junckerov govor malo razočarao.

- Ako bih mogao sublimirati svoje impresije, onda bih ga usporedio s prošlogodišnjim, kad je sve prštalo od optimizma. Nasuprot prošlogodišnjem govoru, ovaj je bio dosta mlak i nije iskoristio da u svojevrsnom političkom testamentu na pravi način zaokruži što se događalo za vrijeme njegova mandata - smatra naš europarlamentarac.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koju je dala u intervjuu za austrijski list Kleine Zeitung. Kad je komentirala protuimigrantsku politiku mađarskog premijera Viktora Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, kazala je da ih ne može osuditi.

- Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta. Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna - izjavila je.

Picula pak kaže da nema sumnje da je migrantski val iznenadio Europsku uniju i izazvao politički košmar u Europi.

- Europa kakvu smo živjeli do 2015. godine ipak je Europa koja čini 40 posto svjetskog gospodarstva i ostavila je ekonomsku krizu iza sebe, ali nakon ekonomske došla je politička kriza, a to građani nisu zaslužili. Europa se redefinira, ona ovakva ostati ne može i Hrvatska će morati birati hoće li biti dio zemalja koje će graditi novu Europu na liberalnim temeljima ili će se priključiti onima koji smatraju da je došlo vrijeme za reviziju europskog projekta - rekao je.

Konačno, komentirao je i posljednje događaje u kojima se Mirko Norac pojavio na obljetnici za Medački džep i činjenicu da Tomislav Merčep kaznu izdržava u toplicama.

- Kako postoji referenca da ratni zločin nikad ne zastarijeva, tako i onaj tko je počinio ratni zločin nikad ne prestaje biti zločinac. Državne institucije kao da žele preuzeti odgovornost na jedan protokolaran način za sve ono što se dogodilo i to sigurno nije dobro - kaže Picula u razgovoru za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:25