POVJERENIK ZA INFORMIRANJE

Pičuljan iz životopisa izbacio podatak da je bio član HDZ-a

Dubravka Bevandić i Zoran Piculjan
 Boris Kovačev / CROPIX

Dvoje kandidata koje je ostalo u završnici izbora za povjerenika za informiranje, Zoran Pičuljan i Dubravka Bevandić, jučer su popodne na zajedničkoj sjednici Odbora za medije i Odbora za Ustav odgovarali na pitanja zastupnika o tome kako vide ulogu te institucije u predstojećem petogodišnjem razdoblju.

Spomenuti odbori konstatirali su da oba kandidata zadovoljavaju uvjete i uputili ih Saboru na odlučivanje. Sabor će na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, koja počinje danas, odlučiti tko će od njih naslijediti prvu povjerenicu, Anamariju Musu. Kandidatkinja Dubravka Bevandić posljednjih je pet godina zaposlena u Uredu provjernice za pristup informacijama kao pravnica i upravo je petogodišnji rad u tom uredu i dobro poznavanje sustava pristupa informacijama istaknula kao svoju glavnu prednost.

Posebno bi se, istaknula je, založila za jaču odgovornost čelnika javne vlasti u situacijama kad građani ne uspiju dobiti traženu informaciju te za zakonsko jačanje ovlasti povjerenika u kažnjavanju onih tijela vlasti koja građanima uskrate informaciju. Naglasila je da nije bila članica neke političke stranke.

Zoran Pičuljan, kojeg se u kuloarima spominje kao favorita za dužnost povjerenika, više je od 20 godina radio u državnoj upravi: kao veleposlanik, a zatim i kao pomoćnik ili zamjenik ministara pravosuđa i uprave, i to u vladama HDZ-a i SDP-a. Iako je na početku intervjua izjavio da ne treba jačati zakonske ovlasti povjerenika u kažnjavanju tijela vlasti koja građanima uskraćuju informacije, potkraj intervjua je ustvrdio da bi represivne ovlasti povjerenika ipak trebalo zakonski ojačati. Vanjski član Odbora za medije mu je zamjerio što je u životopisu prešutio svoju bivšu stranačku pripadnost.

Tek nakon postavljenih pitanja priznao je da je bio dugogodišnji član HDZ-a, a na pitanje kad je tu stranku napustio, odgovorio je da je iz HDZ-a izašao prije desetak godina jer je “želio izgraditi osobni integritet i autonomiju u obavljanju poslova u državnoj upravi”. Mostovac Nikola Grmoja upitao je oba kandidata je li Vlada u procesu rješavanja krize u Agrokoru bila dovoljno transparentna.

I dok je Dubravka Bevandić odgovorila da je Vlada javnosti trebala dati više informacija o tom procesu, Pičuljan je izjavio da je to “pitanje na koje ne može egzaktno odgovoriti”. Na to je Grmoja konstatirao: “Takvim ste se odgovorom možda uspjeli dodvoriti vladajućoj većini, ali za povjerenika ste se, što se mene tiče, potpuno diskvalificirali”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:35