SUĐENJE ZA KORNATE

Pilot helikoptera: Nisam znao što se točno dogodilo. Vremenski uvjeti su bili na granici mogućeg!

U nastavku suđenja Draženu Slavici svjedočio je Boženko Poljak, pilot helikoptera koji je izvlačio stradale vatrogasce
 Vladimir Ivanov/CROPIX

U nastavku suđenja bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici optuženom za stradavanje 12 vatrogasaca na Kornatima, na Županijskom sudu u Zadru danas je prvi svjedočio Boženko Poljak, pilot helikoptera koji je izvlačio stradale s mjesta nesreće. Uz pomoć GSS-a, izvukao je sedam vatrogasaca koji su uz pomoć glisera i još jednog helikoptera prevezeni u zadarsku Opću bolnicu.

- Znao sam da se radi o vatrogascima i letu za spašavanje, ali pravi razmjeri tragedije mi nisu bili poznati. Mislio sam da je netko od njih slomio nogu ili da je zarobljen, ali nisam znao što se točno dogodilo. Kad sam došao iznad mjesta nesreće, oni mi bili teško uočljivi i nisam mogao sletjeti. Meteorološki uvjeti su bili na granici mogućeg i što se tiče mog posla i uputa mogao sa mirno otići. Da se bilo što dogodilo, danas bi optužili mene - izjavio je Poljak obrazlažući kako je brzina južnog vjetra tog dana bila između 40 i 60 čvorova što je znatno više od dopuštenog za let.

Kazao je kako u helikopteru postoji sustav koji snima interne razgovore, ali ne zna je li itko taj sustav preslušavao ili ga vadio iz helikoptera. Dodao je kako je tek iz tiska saznao da je fotografija stradalih vatrogasaca s mjesta nesreće snimljena upravo iz njegovog helikoptera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:21