NACIONALNI AVIOPRIJEVOZNIK

PILOTI, STJUARDESE I MEHANIČARI C. AIRLINESA USRED LJETA MOGLI BI U ŠTRAJK Sindikati tvrde da firma propada, Uprava se ne slaže, poziva na pregovore

Ilustracija
 Davor Pongracic / HANZA MEDIA

“Nema nikakvih razloga za štrajk u Croatia Airlinesu. Uprava je u svakom trenutku spremna sjesti za stol i pregovarati sa sindikatima o novom kolektivnom ugovoru”, rekao je za Jutarnji list Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, komentirajući time najave o mogućem štrajku pilota, stjuardesa i mehaničara koji neslužbeno najavljuje sindikat u nacionalnoj aviokompaniji.

Mogući štrajk najavljuje se u ljetnim mjesecima usred turističke sezone. Slično kao i prošle godine, kada je sindikat ORCA-Organizacija radnika Croatia Airlinesa u kolovozu krenuo u organizaciju štrajka, ali je od njega odustao nakon sastanka s resornim ministrom Olegom Butkovićem. Tada je bilo dogovoreno da će pregovori o novom kolektivnom ugovoru krenuti ujesen, ali se to nije dogodilo. Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa naglašava kako bi mogući štrajk usred turističke sezone nanio velike poslovne štete kompaniji, s obzirom na to da u to vrijeme tvrtka obavlja najveći promet i ostvaruje najveći prihod.

Prema dostupnim informacijama, razlog za pokretanje štrajka bio bi nepostizanje dogovora o novom kolektivnom ugovoru. Stari je istekao prije 17 mjeseci, ali su njegove odredbe i dalje na snazi. U sklopu mirenja konstatiralo bi se da nema mogućnosti za sklapanje kolektivnog ugovora, što bi onda bio razlog za štrajk. Osim toga, kroz nekoliko otvorenih pisama sindikati pilota u posljednje su vrijeme jasno iznijeli optužbe kako protiv lošeg rada Uprave, tako i Vlade koja već godinu i pol dana ne uspijeva imenovati Upravu CA na puni mandat. Sindikati tvrde kako CA neminovno propada, da piloti i mehaničari odlaze iz kompanije, da se neplanski unajmljuju avioni i rade veliki troškovi kompaniji itd.

Jasmin Bajić, kojem je prije dva dana produljen mandat na još šest mjeseci, prije nekoliko je dana u razgovoru za Jutarnji list ustvrdio kako su optužbe sindikata neosnovane, a njihovi podaci netočni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:16