KOFEINSKI ŠOK

Pit ćemo kavu skuplju i do 4 kune

Za desetak dana hrvatski proizvođači kave mogli bi izbaciti nove cijene. Očekuje se da će kava poskupjeti 20 posto

ZAGREB - Hrvati bi uskoro mogli piti kavu skuplju i do 20 posto. Drugim riječima, prosječna cijena mljevene kave od 100 do 200 grama od desetak kuna u trgovinama bi se mogla povećati za dvije kune, dok bi, primjerice, popularna Franckova ciglica umjesto sadašnje prosječne cijene od 16,50 kuna mogla poskupjeti za gotovo četiri kune. Lančano se očekuje i poskupljenje kave u kafićima.

Naime, drastičan rast cijena kave na svjetskim burzama od početka ove godine uz kontinuirani rast tečaja dolara doveo je do rasta cijena sirove kave u prvoj polovici 2010. godine hrvatskim proizvođačima i do 60 posto. Premda još ne izlaze u javnost, domaći proizvođači već kalkuliraju o mogućem rastu cijena za 10 do 15 posto. Da bi nadoknadili rast cijena kave na svjetskom tržištu, prosječne cijene kave trebale bi, tvrde proizvođači, poskupjeti i do 20 posto.

Kriza i pad potrošnje

Međutim, s obzirom na krizu i opći pad potrošnje, procjenjuje se da će proizvođači ipak dio tereta preuzeti na sebe i ići s nešto manjim rastom cijena. Da proizvođači imaju prostora za to, dokazuje što je, primjerice, Franck kao vodeći domaći proizvođač kave u prvom kvartalu ove godine ostvario neto dobit od 8,7 milijuna kuna, što je 14,7 posto više u odnosu na prvo lanjsko tromjesečje, kada je dobit iznosila 7,6 milijuna kuna.

- Ako se ništa ne promijeni na svjetskim burzama kave, trebali bismo podići cijene i do 20 posto. Međutim, konkretnu odluku o poskupljenjima još nismo donijeli, pa ćemo s odlukom o cijenama u javnost izaći za desetak dana - najavljuju u Francku.

U Austriji već veće cijene

I Miroslav Vučkovac, vlasnik tvrtke i istoimenog brenda kave Anamarija, potvrđuje da su proizvođači kave pod velikim udarom zbog drastičnog rasta cijena na svjetskim burzama, rasta cijena nafte i dolara.

- Ovisno o brendovima, cijene kave trebalo bi korigirati između 15 i 20 posto. Mi još uvijek kalkuliramo, pa ćemo konačnu odluku o novim cijenama donijeti idući tjedan - kaže Miroslav Vučkovac.

Proizvođači kave u Bosni i Hercegovini također su već najavili povećanje cijena kave za 15 posto. U Austriji i Njemačkoj već su donijeli odluku o poskupljenju kave za 1,5 do 2 eura po kilogramu.

Kada je riječ o skupljoj kavi u kafićima koja bi uskoro mogla iznenaditi Hrvate, i te će cijene u konačnici formirati sami vlasnici kafića vodeći računa o prometu i kupovnoj moći svojih klijenata. Domaći proizvođači neslužbeno otkrivaju da kilogram espresso kave kafićima sada prodaju za prosječnu cijenu od 130 kuna. Prodaju li jednu kavu za sedam kuna, ne računajući sve ostale troškove, iz jednog kilograma kave u kafićima mogu skuhati 140 kava za 980 kuna. Drugim riječima, i kafići, kao i proizvođači, imaju određen prostor da ne idu s drastičnim poskupljenjima.

Do velikog rasta cijena kave na svjetskim burzama ove je godine doveo rast svjetske potražnje za kavom, koja se povećala posebice u Kini. Istovremeno, najveći proizvođači kave u Kolumbiji, Brazilu i Vijetnamu prošle i ove godine imali su podbačaje u urodima, među ostalim i zbog jakih kiša. Samo je urod u Brazilu, koji čini 40 posto svjetske proizvodnje, ove godine četiri posto manji od očekivanog.

Tedeschijev udar

Hrvatske proizvođače vrlo brzo očekuje još jedan udar. Naime, Atlantic grupa Emila Tedeschog nedavnim je preuzimanjem slovenske Droge Kolinske dobila dva jaka proizvođača kave i brendove Grand i Barrcaffe. Očekuje se da će Tedeschi vrlo brzo ući s tim brendovima na police hrvatskih trgovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:14