RAZVOJNI PLAN U PET TOČAKA

'PLAN 21 NE VALJA. HRVATSKU ĆEMO IZVUĆI IZ KRIZE PLANOM 5!' Milanovićev savjetnik Slavko Goldstein spašava Vladu

Milanovićev savjetnik ovaj će tjedan predložiti premijeru plan za jačanje njegove pozicije i novu politiku Vlade

Hrvatska Vlada u idućih nekoliko mjeseci neće doživjeti rekonstrukciju, kao što je to prije nekoliko dana predložio Ivan Jakovčić, ali u javnosti se pojavljuje sve više prijedloga koji bi trebali popraviti vrlo lošu situaciju u kojoj se nalaze Zoran Milanović i njegov kabinet.

Slavko Goldstein, poznati publicist i posebni savjetnik predsjednika Vlade, idući će tjedan objaviti prijedlog novog razvojnog plana u pet točaka s kojim bi Zoran Milanović trebao izići pred javnost i vlastitim premijerskim autoritetom jamčiti njegovo izvršenje do kraja mandata.

Za sada još nije moguće dobiti popis pet programskih točaka čija bi realizacija osigurala brzi razvoj Hrvatske, ali riječ je o svojevrsnom spoju konkretnih ekonomskih projekata i Milanovićeva aktivnijeg vođenja Vlade, koji treba doživjeti metamorfozu u predvodnika promjena koji je do idućih parlamentarnih izbora 2015. sposoban pokrenuti gospodarski rast i vratiti optimizam.

Loša pozicija

Prema mišljenju Slavka Goldsteina, Plan 21 na kojemu se bazira sadašnja Vladina politika jednostavno je preglomazan i neoperativan. Usto, stanje u Hrvatskoj danas je teže nego u jesen 2011., kada je napisan Plan 21. Zato Vlada treba kudikamo sažetiji, ali plan koji se može realizirati u iduće dvije godine i istovremeno osigurati razvoj poduzetništva, ekonomski rast, baš kao i vraćanje vjere najširim slojevima stanovništva da se u Hrvatskoj može normalno i dobro živjeti.

Premijer bi, na primjer, garantirao realizaciju strateški važne željezničke pruge Zagreb - Rijeka ili da će u tom roku ukinuti veliki broj općina i gradova koji ni na koji način nemaju ekonomsko opravdanje.

Milanović bi morao osobno jamčiti provedbu tih pet točaka i bilo bi to u neku ruku direktno premijersko obećanje hrvatskim građanima te poziv na dodatni napor u izlasku iz krize.

Do izbora bi se vidjelo je li Milanović ispunio dana obećanja.

- To treba biti pet konkretnih točaka napisanih na karticu i pol kako bi ih svi lako razumjeli. Ali kao premijerov savjetnik imam moralnu obavezu prvo njemu iznijeti detalje ovog plana, a tek zatim javno istupiti - kratko je objasnio Slavko Goldstein.

Već na početku premijerskog mandata Milanović je za posebne savjetnike imenovao Slavka Goldsteina, Sinišu Petrovića i Nevena Budaka.

Goldsteinova inicijativa reakcija je na lošu poziciju u kojoj se nalazi Milanovićeva Vlada.

Još prije godinu dana gotovo da nije bilo člana Vlade, od Milanovića do zadnjeg ministra, koji nije vjerovao da će u 2013. doći do gospodarskog oporavka, otvaranja barem nekoliko kapitalnih projekata, a onda i rasta zaposlenosti. Najnoviji podaci pokazuju da od toga još neko vrijeme neće biti ništa, a posljedica je sve manja potpra Vladi, čiju politiku ne podržavaju tri četvrtine građana.

Premijerov rejting

Sve su češći pozivi na demonstracije i građanski neposluh, na što je u petak upozorio i premijer Milanović.

U takvim okolnostima, Goldsteinova inicijativa znači prijedlog da se Milanović direktnije involvira u rješavanje krize.

Goldstein je uvjeren da Milanović i dalje ima politički autoritet nad Vladom, ali i u javnosti kao pošten i nekorumpiran političar koji pokušava uvesti red u državi.

Drugim riječima, Milanović ima veći rejting od svoje Vlade i to bi trebao iskoristiti u direktnoj komunikaciji s građanima. Pritom nije isključena ni varijanta s rekonstrukcijom Vlade, iako to nema veze s nedavnom inicijativom koju je iznio Ivan Jakovčić. Uostalom, i Ivica Račan se u drugoj polovici mandata našao u situaciji da je bio prisiljen provesti djelomičnu rekonstrukciju svoje vlade.

Kada Hrvatska uđe u EU, Vladu će napustiti potpredsjednik Neven Mimica, koji će postati član Europske komisije, a u slučaju pobjede u Zagrebu, otići će i ministar zdravlja Rajko Ostojić. U posljednje vrijeme već se i unutar vladajuće koalicije sve otvorenije razmišlja o rekonstrukciji Vlade.

Nova inicijativa Slavka Goldsteina nije povezana s time, nego joj je cilj da pomogne Milanoviću da precizno formulira strateške prioritete iza kojih stoji i o kojima ovisi njegova politička sudbina.

Plan Deset točaka iz osamdesetih

U drugoj polovici 80-ih Slavko Goldstein je s ekonomistom Marijanom Korošićem iznio program nazvan “Deset točaka” u kojemu se zahtijevalo uvođenje tržišne privrede i slobodnog poduzetništva, ali i političkog višestranačja. Taj prijedlog je otvarao raspravu o uvođenju kapitalističkog tržišnog sustava, konfederalizmu, novim oblicima političkog pluralizma. Velike dijelove programa usvojio je posljednji jugoslavenski premijer Ante Marković, međutim uskoro je počeo rat i Jugoslavija se raspala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:20