NAPETO U VLADI

Propala ideja o Čuraju kao nasljedniku Horvata! Traži se novi kandidat, po mogućnosti iz HDZ-a

Kako neslužbeno doznajemo, kreće se u potragu za novim imenom, i to za nekim tko bi bio član HDZ-a

Stjepan Čuraj, Andrej Plenković

 Cropix

>>> NOVO 16:59 Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, propala je ideja o postavljanju Stjepana Čuraja za novog ministra u Vladi Andreja plenkovića koji bi naslijedio Darka Horvata u resoru graditeljstva.

Kako također neslužbeno doznajemo, kreće se u potragu za novim imenom, i to za nekim tko bi bio član HDZ-a. (Goran Penić)


15:25 - Napeto je na koalicijskom sastanku u Vladi. Sastanak je počeo s dva sata zakašnjenja jer su se vodile konzultacije s predsjednicima stranaka parlamentarne većine.

Premijer Andrej Plenković želi za novog ministra graditeljstva predložiti predsjednika HNS-a Stjepana Čuraja, ali tome se protive Radimir Čačić i HSLS. A bez njihove tri ruke, barem u ovom trenutku, novi ministar ne bi mogao biti izabran u Saboru, jer bi saborska većina pala na 74 mandata.

Plenković i njegovi suradnici pokušavali su u odvojenim razgovorima uvjeriti predsjednika HSLS-a Darija Hrebaka i predsjednika Reformista Radimira Čačića da daju podršku Čuraju, ali zasad je ta operacija prošla bez uspjeha.

Upravo traje rasprava na koalicijskom sastanku, ali tema oko novog ministra graditeljstva koji će zamijeniti uhićenog Darka Horvata ostavljena je za kraj sastanka. Moguće je da će se i odgoditi dogovor oko novog ministra jer su HSLS i Reformisti, barem zasad, jasni u stavu da neće dati podršku predsjedniku HNS-a.

Plenkoviću je jasno rečeno da kao premijer ima podršku partnera, ali ne i za Čuraja. Moguće je također da se na kraju skroz odustane od Čuraja, a da se onda komunicira kako je to tek bio jedan od prijedloga na stolu, ali treba pričekati kraj sastanka koji još uvijek traje. Kada je riječ o Čačiću, i bez njega bi Plenković imao većinu, na njega se dugoročno, kažu izvori iz HDZ-a, ni ne računa, ali bez HSLS-ove dvije ruke nema većine.


14:15 - HSLS neće podržati Čuraja, neslužbeno doznajemo.


14:00 - Tek sad je počeo sastanak, trajale su konzultacije s predsjednicima stranaka.


13.15 - Premijer Andrej Plenković u izboru novog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine vodi bitku i s tajmingom koji mu može pomutiti račune u dosadašnjoj saborskoj matematici. Prema članku sedam Zakona o Vladi predsjednik Vlade novog člana treba predstaviti na prvoj idućoj sjednici Sabora i zatražiti glasanje o povjerenju tom članu. Saborska većina koju je dosad činilo 77 zastupnika mogla bi pasti na sam rub od 76 - Natalija Martinčević javno je izrazila sumnju u izbor Stjepana Čuraja i mogli bi se dogoditi da Reformisti otkažu "poslušnost" Plenkoviću.

HDZ ne može računati ni na Hrvoja Zekanovića. Iako se spekuliralo da bi Zekanović nakon razlaza sa svojim kolegama u Suverenistima mogao priskočiti u pomoć HDZ-u i postati 78 glas podrške, on u ovom slučaju, kako nam je rekao, ne misli glasati za podršku Vladi. "Nisam razmišljao o toj izbornoj matematici - nek o tome razmišlja onaj tko predlaže nove ministre.", kratko je rekao Zekanović.


NOVO 13.05 - Malo prije nego što je počeo sastanak vladajuće koalicije, šef Reformista Radimir Čačić u razgovoru za Jutarnji list izrazio je veliko nezadovoljstvo odlukom predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića da pritvorenog ministra graditeljstva Darka Horvata zamijeni predsjednikom HNS-a Stjepanom Čurajem.

image

Radimir Čačić

Damjan Tadic/Cropix

- Mi o tome pojma nemamo. Jedini partner u okviru vladajuće koalicije s kojim premijer nije razgovarao smo mi Reformisti. Ne znam zašto. Ili je tome presudio naš uvjet da ćemo biti u vladajućoj koaliciji samo do trenutka kada otpužnica bude podignuta protiv još nekog člana Vlade ili je premijeru očito da mi ionako već izlazimo iz koalicije jer zna da će nove optužnice stići. A druga mogućnost je da ga je jednostavno sram. Jer mi smo javno postavili kriterije koji moraju biti ispunjeni kako bi u Saboru podržali prijedlog imenovanja novog ministra graditeljstva, a to je uvjet da novi ministar mora biti kvalitetan menadžer i da mora poznavati područje graditeljstva i stanogradnje, resor kojim će upravljati. Ako HDZ takvog kadra nema, ne samo da to nije ništa loše, to je zapravo jako dobro. Jer će biti natjeran da iskoči iz tih stranačkih bazena i izabere kvalitetnog čovjeka po sposobnosti, a ne podobnosti. I to je to - kaže Čačić.

Dakle, vaša zastupnica u Saboru neće glasati za imenovanje Stjepana Čuraja novim ministrom graditeljstva?

- Mi ćemo glasati za sve prijedloge koji ispunjavaju naše kriterije, a vi sami zaključite da li Čuraj ispunjava te kriterije - kaže.

image

Radimir Čačić

Damjan Tadic/Cropix

Kada Reformisti izlaze iz vladajuće koalicije, pitali smo Čačića.

- Čim se i ako se objavi nova optužnica protiv nekog člana Vlade - kaže šef Reformista.


11:57 - Ovo nije trenutak za političku zafrkanciju. U preosjetljivoj situaciji smo, na Baniji su ljudi u kontejnerima, u Zagrebu obnova jedva da se pomakla, rokovi za iskorištavanje sredstava iz EU fondova su strogi, i zato izbor novog ministra graditeljstva ne može biti samo stvar političke odluke nego prije svega stručnosti i kompetencija, na čelu tog Ministarstva treba biti osoba koja zna posao i radila ga je - rekla je za Jutarnji Natalija Martinčević, jedina zastupnica Reformista u Saboru, koja čini dio parlamentarne HDZ većine, uoči sastanka koalicijskih partnera.

image

Natalija Martinčević

Damjan Tadic/Cropix

Martinčević naglašava kako s njima nitko nije iz Vlade razgovarao niti ih kontaktirao u vezi prijedloga da Stjepan Čuraj preuzme Ministarstvo dok, kako čuje, sa svima ostalima jest iz čega zaključuje 'da im je, blago rečeno, neugodno ili još gore - da ih je sram.'

Naš je stav, navodi Martinčević, inače jasan, u normalnim okolnostima premijer sam bira tim i mi ga podržavamo.

- Ali sada nije tako. Mi smo jasno i razumno rekli da ministar mora zadovoljiti kriterije stručnosti. Je li Čuraj taj? Odgovorite si sami.

---------------------------------------

Sedam klubova lijevo-liberalne oporbe objavili su u utorak da su u saborsku proceduru uputili zahtjev za raspuštanjem Sabora i raspisivanjem izbora, optuživši Vladu kao koruptivnu i nefunkcionalnu, okupiranu vlastitim interesima, da nije kadra rješavati krize s kojima je RH suočena.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je, osvrćući se na uhićenje donedavnog ministra gospodarstva Darka Horvata, novinarima izjavio da se, osim što je "uhapšen član Vlade", kazneni postupak vodi i protiv potpredsjednika Vlade, državnog tajnika, pomoćnice ministra, ravnateljice uprave.

"Bivši ministar i svi su u korupcijskoj hobotnici, premreženoj, organiziranoj i spremnoj da zagrabi kako bi sebi i sebi bliskima osigurala nešto nauštrb građana. Hrvatska na ovaj način ne može funkcionirati i postala je talac jedne skupine organizirane oko HDZ-a, koja je drži u šaci i ne pušta je da diše", poručio je.

Napomenuo je da se Hrvatska danas nalazi u izuzetno izazovnim vremenima - covidkriza, potres, vanjska ugroza nedaleko od njene granice.

Grbin: 'Vlada izgubila svaki legitimitet'

"U takvim trenucima nama treba stabilna i funkcionirajuća Vlada, a mi imamo skupinu koja svakog dana čeka da im netko ujutro zakuca na vrata i da se još protiv nekoga pokrene kazneni postupak. U takvom trenutku potpuno je jasno da je Vlada izgubila svaki legitimitet i on se ne može vratiti rekonstrukcijom", naglasio je Grbin.

Taj se legitimitet, dodao, može vratiti na jedan, jedini način, a to je da se mandat vrati građanima i da oni odluče tko će i na koji način voditi Hrvatsku u ovim izuzetno izazovnim vremenima.

Zbog toga je, istaknuo je, sedam saborskih klubova i predalo zahtjev za raspuštanjem Hrvatskog sabora i raspisivanje izvanrednih izbora, pri čemu nije bitno tko je prvi s inicijativom, nego da se građankama i građanima ove zemlje vrati mogućnost da odluče kako će se Hrvatskom upravljati.

"Nadamo se da će naš prijedlog podržati sve stranke opozicije, ali i stranke vladajuće većine koje smatraju da je postojeća situacija korupcijske hobotnice koja uništava Hrvatsku neodrživa i da je treba mijenjati”, poručio je šef SDP-a.

S obzirom da i Most pokreće inicijativu za raspuštanjem Sabora, Grbin je ocijenio je kako je dobro da takvih inicijativa ima što više, izrazivši nadu da će apsolutno svi zastupnici opozicije, bez obzira na opciju iz koje dolaze, podržati ovakvu inicijativu, te da će stranke vladajuće većine koje podržavaju HDZ shvatiti koliko je ovakva situacija neodrživa".

Posavec Krivec: 'Vlada je korumpirana'

Čelnica Kluba socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec ustvrdila je da Hrvatskoj trebaju novi parlamentarni izbori, jer je vlast HDZ-a korumpirana i građani ne zaslužuju ovakvu vlast, nego progresivnu opciju koja će ih dovesti do boljitka, "a ne unazaditi iz dana u dan".

"Imamo Vladu koja je ogrezla u koruptivne radnje i jedino što je potrebno učiniti je vratiti mandat narodu za nove izbore, novo miješanje karata i novu odgovornost, poručila je.

Predsjednica Kluba zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić ponovila je stav da ne postoji nikakva opcija rekonstrukcije Vlade, nego samo opcija prijevremenih izbora.

Benčić: 'I od koalicijskih partnera u Vladi očekujemo razumijevanje'

"Očekujemo i da među koalicijskim partnerima u Vladi postoji razumijevanje da se ova situacija ne može nastaviti, da ova Vlada više nikako ne može vratiti povjerenje građana, ali i da nauče nešto iz povijesti, a to je da nijedna Vlada duže od godinu i pol do dvije nije imala stabilnost, da su se ministri vrtjeli kao na traci, a razlog je uvijek bio isti – korupcija, nepotizam i klijentelizam", naglasila je.

Navela je i da su, "pored izvlačenja novca za privatne interese", oni osumnjičeni u Vladi krivi i što nisu ništa napravili, "jer zauzeti održavanjem koruptivne hobotnice nisu proveli nijednu reformu".

"Svatko tko danas govori da će Plenković i HDZ ponovno dobiti izbore treba biti svjestan kako 70 posto građana uviđa da ova zemlja ide u krivom smjeru. Ja vjerujem da je jedini spas za ovu zemlju da HDZ na jedno duže, duže vrijeme ode u opoziciju, ako ne i s političke scene, jer dokaz da se oni ne mogu transformirati u jednu običnu demokršćansku stranku je posljednjih šest godina. Navodno je pokušano, a rezultate vidimo", zaključila je Benčić.

Mostu je zamjerila što je s tom inicijativom samostalno 'izletio' prije dogovora s ostatkom oporbe i bez zajedničkog predstavljanja.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš također smatra da su prijevremeni izbori jedini mogući izbor za Hrvatsku.

"Ključno pitanje je koliko ministara treba biti uhićeno, uhvaćeno s rukama u pekmezu, protiv koliko dužnosnika trebaju biti pokrenuti postupci da bi svima nama bilo jasno da HDZ ne treba i ne smije više ni sekunde biti u prilici da vode ovu zemlju. Njihov sustav vrijednosti je - prvo za sebe, onda za stranku, a ako za državu nešto ostane, ostane, ako ne, onda ništa. A za državu i građane ostaje sve manje i manje", istaknula je.

Jedini izlaz je da se ova koruptivna hobotnica kojoj nema kraja zaista makne s političke scene u Hrvatskoj, kazala je Mrak Taritaš.

Beljak: 'HDZ je sekta kojoj treba zabraniti djelovanje'

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak poručio je da HDZ nije stranka, nego pravomoćno osuđena kriminalna organizacija.

"HDZ je sekta koju ne samo da treba poslati u opoziciju, nego im treba zabraniti djelovanje. To ne bi bio presedan na europskoj i svjetskoj političkoj sceni. Tridesetogodišnja povijest HDZ-a je povijest upropaštavanja Hrvatske i HDZ-u treba reći 'dosta' ne samo na izborima, nego i pravnom regulativom na način kao što je i pravomoćno osuđenim osobama onemogućeno kandidiranje na izborima. Dakle, ne u opoziciju nego zabraniti rad HDZ-a", naglasio je.

Po Beljaku, to je jedina mogućnost da Hrvatska prosperira te ustvrdio da oporbi ne treba vođa, diktator i tiranija, nego građansko-lijeva opozicija treba imati skup ljudi koji zajednički donose odluke i zajedništvo ljudi koji žele dobro Hrvatskoj.

"Siguran sam da će tako već nakon sljedećih izbora biti, a hoće li do prijevremenih izbora doći, to ne ovisi samo o HDZ-u nego i o njihovim 'žetončićima' koji im drže većinu, pa ih ovim putem pozivam da pokažu da doista nisu 'žetončići' i da razmišljaju ne samo o sebi i svojim foteljama nego i o budućnosti Hrvatske”,zaključio je lider HSS-a.

Inicijativi za raspuštanjem Sabora i raspisivanjem novih izbora pridružio se i Klub IDS-a na čelu s Emilom Dausom, kao i nezavisni Damir Bajs iz Kluba Fokusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:34