IMOVINSKA AFERA

PLENKOVIĆ BRANIO KUŠČEVIĆA Napada ga se zbog stvari iz vremena davno prije nego što je postao ministar, on je u Vladi maksimalno angažiran i motiviran

 
 Bruno Konjević / CROPIX

>>> NOVO 21:10 Završio je sastanak užeg Predsjedništva HDZ-a, nakon kojega se predsjednik stranke i hrvatski premijer Andrej Plenković obratio okupljenim novinarima.

- Imali smo sastanak užeg vodstva, raspravili smo dvije-tri važne teme, recentne vanjskopolitičke aktivnosti, situaciju oko ministra Kuščevića i dogovorili zajedničke korake oko sjednice Vlade i zadnjeg tjedna zasjedanja Sabora u ustavnom roku. Što se tiče ministra Kuščevića, on je objasnio svoje argumente i činjenice koje su trenutno u fokusu medijskih napisa tako da i članice i članovi najužeg rukovodstva mogu čuti njegovu stranu, rekao je Plenković.

- Drugi zaključak koji smo donijeli je da ćemo, umjesto medijskih prepucavanja, razgovarati sa svim partnerima u vladajućoj većini, i to najvjerojatnije idućeg tjedna, jer sutra idem u Poljsku, u bilateralni posjet, a zatim i na summit Berlinskog procesa... I treće, za sve daljnje aktivnosti oko ove teme razgovarat ćemo ministar i ja, rekao je Plenković.

Na pitanje vjeruje li svom ministru, Plenković je samo odgovorio da je izrekao zaključke sastanka.

- Ja i ministar ćemo razgovarati, on radi svoj posao, a sve što se medijskih napada tiče odnosi se na vremena davno prije funkcije koju danas obnaša. On je maksimalno angažiran i motiviran da radi na programu Vlade, rekao je premijer odbijajući konkretnije odgovarati na dodatna potpitanja.

- Odgovorio sam vam sve, pustite špekulacije, sve bitno ste dobili.

Kratko se osvrnuo na HNS-ov zahtjev da Kuščevića smijeni i prijatnju da će u suprotnome napustiti vladajuću koaliciju.

- Može se bez svakoga, rekao je.

Na pitanje ima li HDZ opciju B u tome slučaju, uzvratio je: - Ne sekirajte se vi za nas.

----------------------------

U središnjici HDZ-a u srijedu navečer organiziran je sastanak užeg Predsjedništva, na kojem će se raspravljati o slučaju ministra uprave i političkog tajnika Lovre Kuščevića, koji je već neko vrijeme uzdrman imovinskim aferama.

Na ulasku u stranačke prostorije novinarima se prije sastanka kratko obratio zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić koji je kritizirao postupak HNS-a, koji je javno zatražio Kuščevićev odlazak iz Vlade te je zaprijetio da će u suprotnom napustiti vladajuću koaliciju.

- Nisam pobornik ganjanja vještica, ne mogu govoriti o nečemu na osnovu medijskih napisa dok se ne upoznam s člinjenicama, rekao je Brkić komentirajući Kuščevićev slučaj napominjući da osobno dosad nije o tome razgovarao s ministrom.

Neodgovorno ponašanje

Na pitanje treba li HNS ostati u Vladi nakon postavljenog ultimatuma, odgovorio je da je to 'jedno neodgovorno ponašanje koalicijskih partnera'.

- Ako ste s nekim u partnerskom odnosu, tada sigurno nećete slati poruke preko medija. S druge strane, odgovorno ponašanje bi bilo da su koalicijski partneri prvo obavili sastanak s predsjednikom Vlade koji im je u konačnici i dao mogućnost da budu u koaliciji pa tek onda da su izašli prema medijima zajedno. Na ovakav način preko medija je neodgovorno i nekorektno. Narod nas nije birao da se svađamo i prepucavamo preko medija, nego da rješavamo probleme, kazao je Brkić.

U stranačke prostorije u međuvremenu je stigao i sam ministar Kuščević. Novinari su ga pitali je li ovo presudan sastanak za njega.

Fabricirana kriza

- Nemojte se ništa brinuti. Iz ove fabricirane i umjetno stvorene krize svi ćemo izaći jači, i HDZ i Vlada i ja osobno, kazao je.

A evo što je odgovorio na pitanje je li spreman podnijeti ostavku.

FOTOGALERIJA: Sastanak vrha HDZ-a o ministru Lovri Kuščeviću

- Nemojte vjerovati neimenovanim izvorima, čitajte hrvatske zakone i onda ćete vidjeti da nema nikakve pogreške u mojim postupcima, rekao je.

Na sastanak je došao i glavni tajnik stranke te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji nije bio raspoložen za konkretne odgovore na pitanja o Kuščeviću.

- Vidjet ćemo nakon sastanka. Reći ću svoj stav tamo gdje je to mjesto, a to su stranačka tijela, izjavio je.

Ako idu, neka odu

Jandroković je mnogo konkretniji bio kada je riječ o HNS-u. Na pitanje smatra li njihov zahtjev za Kuščevićevim odlaskom iz Vlade i prijetnju izlaskom iz koalicije ultimatumom ili nekakvim normalnim političkim istupom, odgovorio je oštro.

- Vidljivo je iz aviona da HNS nije korektan. Dakle, ušao je u prostor u koji nije trebao. Mi ćemo sve odluke donijeti autonomno. Nije nam važno što kaže HNS, važno je ono što ćemo mi procijeniti da je ispravno i tako ćemo postupiti, rekao je.

Na pitanje novinara što ako HNS-ovci kažu da idu iz Vlade, kratko je odgovorio:

- Ako idu iz Vlade, neka odu!

- Jeste li spremni raskinuti s njima, glasilo je još jedno pitanje.

Sve opcije na stolu

- Mi ćemo razgovarati danas, sve opcije su na stolu, rekao je Jandroković i dodao da je situacija podosta ozbiljna.

- Mi moramo voditi računa o stabilnosti države, da se poštuju zakoni i moramo voditi računa da je pred nama važno razdoblje predsjedničkih izbora i predsjedanje EU. HDZ kao najjača stožerna stranka nosi na sebi teret i odgovornost, zaključio je Jandroković.

Inače, sastanku prisustvuju i Nada Murganić, Sunčana Glavak, Davor Božinović, Željko Reiner...

Zadnji je u prostorije središnjice ušao stranački šef i premijer Andrej Plenković koji je tek zagonetno i uz smiješak dobacio okupljenim novinarima: - Malo ćemo o vanjskoj politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:37