SJEDNICA vLADE

PLENKOVIĆ 'Brodogradilište '3. maj' zahvaljujući odlukama Vlade kreće u novi početak. Sličan model nastojat ćemo primijeniti i na Uljanik'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.09.2019. u 10:06

Zagreb, 260919.
Trg svetog Marka.
Vlada raspravlja o Prijedlogu strategije integriranog upravljanja granicom.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Damir Krsticevic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

 

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković je u uvodnom dijelu sjednice Vlade govorio o brodogradilištu Treći maj.

- Nakon odluka koje smo donosili u proteklih nekoliko tjedana, dobili smo informaciju da je jučer kompletiran cijeli proces i da brodogradilište praktički zahvaljujući našim odlukama kreće u novi početak i da se kreće na konkretne radove na gradnji 733, a nakon toga i na ostalima. Nastavljamo s aktivnostima pronalaska strateškog partnera, rekao je premijer.

- Sličan ćemo model nastojati primijeniti i na Uljanik, dodao je Plenković.

Vlada je u četvrtak odobrila Croatia Airlinesu 100 milijuna kuna iz proračunske zalihe, u sklopu osiguranja preduvjeta za dokapitalizaciju kroz stabilizaciju poslovanja domaćega avioprijevoznika.

Riječ je o provedbi prošlotjedne Vladine odluke, odnosno uplati prvoga dijela predujma u korist nacionalnog zračnog prijevoznika od 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja prije dokapitalizacije. Isplata je predviđena u dva obroka - najmanje 100 milijuna kuna u 2019. godini i na to se odnosi današnja odluka, a preostali iznos do 250 milijuna kuna u 2020. godini.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako očekuje konsolidaciju kompanije, kako bi bila spremna za nove iskorake, "vodeći računa o novim partnerstvima koja su nužna".

Sukladno projekciji novčanog toka za iduća 24 mjeseca, koja je bila podloga za prošlotjednu Vladinu odluku, utvrđen je nedostatak financijskih sredstava Croatia Airlinesa za popravak i generalni remont preostala dva motora zrakoplova u procijenjenom iznosu od 71 milijuna kuna, plaćanje dospjelog duga prema domaćim dobavljačima od 68 milijuna kuna, ostale neophodne investicije u sljedećih 12 mjeseci u iznosu od 60 milijuna kuna i plaćanje kreditnih obveza u ukupnom iznosu od 26,3 milijuna kuna.

 

U Vladi dodaju da treba osigurati i određena sredstva za izvanredne popravke, jer se prosječno jednom godišnje pojave izvanredni popravci motora, što su dodatni troškovi od oko četiri milijuna dolara po motoru.

U Vladi smatraju da su u slučaju nedostatka potrebnog kapitala za nesmetano financiranje redovnog poslovanja Croatia Airlinesa, neizbježne iznimno negativne posljedice za hrvatsko gospodarstvo, posebno turizam, pri čemu očekivane negativne ekonomske posljedice kumulativno višestruko nadmašuju planirani iznos kapitalne injekcije i buduće dokapitalizacije.

To se, kažu u Vladi, posebno odnosi na poremećaje na domaćem zrakoplovnom tržištu koje u velikoj mjeri ovisi o Croatia Airlinesu, kao i povezivanje hrvatskih gradova s ključnim europskim gradovima, što je od nacionalnog interesa te dodatno od ključne važnosti za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine.

Aladrović uvjeren da će pronaći zajednički jezik s poslodavcima

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u četvrtak je izrazio uvjerenje da će se oko izmjena radnoga zakonodavstva pronaći zajednički jezik s poslodavcima, koji su nezadovoljni mogućnošću plaćanja otpremnina radnicima do 68. godine života.

"U ponedjeljak u Ministarstvu rada sazvan je sastanak sa sindikatima i poslodavcima. Očekujem da će se svi odazvati sastanku i da ćemo proći eventualno sporne teme", izjavio je Aladrović uoči sjednice Vlade.

Na zakonske prijedloge kojima se stimulira duži ostanak u svijetu rada i omogućava rad do 68. godine poslodavci su izrazili određene rezerve, no siguran sam da ćemo naći zajednički jezik, rekao je Aladrović.

 

Ponovio je kako mirovine po posebnim propisima neće biti tema najavljenih zakonskih izmjena. Iako dio političkog spektra traži prostor za komunikaciju o tim mirovinama, to se, poručuje, definitivno u ovom trenutku neće otvarati.

"U ovom trenutku rješavamo opći mirovinski sustav i radno zakonodavstvo. Nakon što vidimo efekte rješavanja problema unutar općeg sustava, pozabavit ćemo se i tim posebnim sustavom", rekao je.

O povišicama u prosvjeti također će se nastaviti pregovori do kraja ovoga tjedna ili početkom sljedećeg, no o konkretnom iznosu povišice nije se još razgovaralo.

 "Spremni smo učiniti određene ustupke o svim temama koje oni traže, ali u skladu s onim što državni proračun 2020. može podnijeti", istaknuo je Aladrović.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo