COVID-19

PLENKOVIĆ 'Broj zaraženih porastao je na 49' BEROŠ 'Raspravlja se o proglašenju karantene u cijeloj državi, ali nećemo trčati pred rudo'

 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković kazao je da je u Hrvatskoj, prema informacijama ministra zdravstva koje je dobio, trenutno zaraženo 49 osoba, što je porast za tri osobe u odnosu na podatke iznesene na press konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite u nedjelju ujutro.

Šef hrvatske Vlade novinarima se obratio nakon sastanka Vlade s Kriznim stožerom.

Plenković je kazao da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović razgovarao s kolegama iz susjednih zemalja te da se nastoji normalizirati promet na granicama, te da će se voditi račun o sigurnosnim aspektima.

Kazao je i da je razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen o europskom odgovoru na koronavirus te da ju je izvijestio o mjeri Vlade da se najviše cijene za određenu skupinu proizvoda ograniče na cijene od 30. siječnja.

"Ministar zdravstva, epidemiolozi, zdravstveni radnici sugeriraju na koji način se pripremati za daljnje faze. Stručni je odabir da respiratorni centar bude KB Dubrava", kazao je premijer.

Premijer je kazao da su na sastanku razgovarali o mjerama potpore gospodarstvu.

"Čim vlada usvoji prijedloge u utorak da u hitnoj proceduri nađemo najpogodniji trenutak za sazivanje sjednice Sabora i predstavljanje zakona. Obavit ćemo sutra razgovore s predstavnicima parlamentarnih klubova i na taj način bismo postavili zakonski okvir koji Vlada može donositi", kazao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da su zaražena dva doktora iz KB Dubrava. "Zarazili su se izvan bolnice, riječ je o kontaktima bolesnika koji su došli u RH iz inozemstva", kazao je.

Beroš je kazao kako će se gledati tko su kontakti zaraženih. Na pitanje kako zna da bolesnici u KB Dubrava zaraženi, kazao je da će se gledati tko je sve bio u kontaktu s bolesnicima, a tko nije bio.

Kazao je i da imaju planove prema kojima su predvidjeli da KB Dubrava bude primarni respiratorni centar.

"Dobra je okolnost što se tamo dogodila infekcija jer je ubrzala pripreme za taj scenarij. Imamo i sekundarni centar o kojem ćete biti obaviješteni", kazao je.

Naglasio je i da će se svi bolesnici iz KB Dubrave prebaciti u druge bolnice.

"Ukinuli smo hladni program, prelazimo na modus rada hitne medicinske djelatnosti, to je 35 posto djelatnosti svih bolnica i one mogu prihvatiti bolesnike iz KB Dubrave. Naš sustav je spreman za viši nivo, treću fazu", kazao je.

Na pitanje je li virus blizu slobodnoj transmisiji i što to znači, ministar je kazao da je i da su spremni na sve. "Naš nivo obrane ćemo pogledati na veći level kada dođe u slobodnu cirkulaciju. Sada smo na pragu toga. ovo što su dva liječnika pozitivna ne znači baš nužno isto. Mi ćemo shvatiti kao da se to desilo. Naš zdravstveni sustav i tim Vlade odgovorit ćemo na adekvatan način", kazao je.

Na pitanje razmatra li se proglašavanje karantene u cijeloj državi, Beroš je kazao da se raspravlja o tome.

"Nećemo trčati pred rudo. Do sada je sve bilo pažljivo, birali smo vrijeme aktivacije mjera. Pripremali smo se za ovaj trenutak i on je tu. Odgovor imamo. Kada procijene epidemiolozi i struka da je potreba za takvim mjerama aktivirat ćemo ih odmah", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 18:47