PREMIJEROVA PORUKA

PLENKOVIĆ ČESTITAO DAN NEOVISNOSTI 'Požrtvovnost branitelja putokaz je da se zalažemo za još bolju Hrvatsku'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.10.2019. u 18:37

Zagreb, 041019.
Trg svetog Marka.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic odrzao je konferenciju za medije o Dubravki Suici.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković čestitao je u ponedjeljak Dan neovisnosti poručivši kako su hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja u ostvarivanju slobodne i samostalne države putokaz da se svakodnevno zalažemo za još bolju Hrvatsku te kvalitetniji i prosperitetniji život svih njezinih ljudi.

"Obilježavamo 28. godišnjicu sjednice Hrvatskog sabora održane u zgradi INA-e, dan nakon raketiranja Banskih dvora i u okolnostima prijetnje novih zračnih napada na Zagreb, kada je donesena odluka o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Time je nakon isteka tromjesečnog moratorija provedena Ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991.", naglasio je premijer u čestitki.

Ostvaren je, ističe, time stoljetni san hrvatskog naroda za suverenom, samostalnom i demokratskom državom, koju danas gospodarski razvijamo i snažno međunarodno pozicioniramo kao zemlju koja drži do svog identiteta i nacionalnih interesa. Stoga se sa zahvalnošću, ponosom i punim poštovanjem prisjećamo predvodničke uloge prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te herojstva hrvatskih branitelja i svih koji su u Domovinskom ratu utkali svoje živote u slobodu Hrvatske.

Današnja Hrvatska, naglasio je, ostvarila je sve svoje strateške ciljeve te je angažirana članica Europske unije i NATO-a.

"Nakon nešto više od šest godina članstva pred Hrvatskom je odgovorna zadaća predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. Kao najmlađa država članica, svega tri desetljeća od stjecanja neovisnosti bit ćemo u prigodi predsjedati Unijom od pola milijarde stanovnika, što će biti izrazito intenzivno razdoblje i međunarodni angažman kakav Hrvatska još nije imala", navodi premijer Plenković u čestitki.

Hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja u ostvarivanju slobodne i samostalne države putokaz nam je svima da se zajedno, svakoga dana zalažemo za još bolju Hrvatsku te kvalitetniji i prosperitetniji život svih hrvatskih ljudi. Hrvaticama i Hrvatima i svim našim sugrađanima u zemlji i inozemstvu, u ime hrvatske Vlade i osobno, čestitam Dan neovisnosti!"

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo