SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a

PLENKOVIĆ POTVRDIO DA ZA NASLJEDNIKE MARTINE DALIĆ PREDLAŽE HORVATA I TOLUŠIĆA 'Moja odgovornost u aferi mejlovi? Spriječio sam ekonomsku katastrofu'

 Boris Kovačev / CROPIX

>>> NOVO 19:20 Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i potvrdio da je predložio Darka Horvata za ministra gospodarstva i Tomislava Tolušića za potpredsjednika Vlade, koji će tu dužnost obnašati uz onu ministra poljoprivrede.

- Nakon konzultacija odlučili smo da Saboru predlažimo novog ministra gospodarstva Darka Horvata i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića. Danas smo raspravili sve oko pripreme za stranački sabor koji će se održati u subotu. Prošli smo još jednom statut i jednoglasno je dogovoreno da je prihvatljiv svim članovima Nacionalnog vijeća i Predsjedništva. Očekujemo još jednu raspravu i usvajanje novog statuta u subotu. Očekujemo veliki skup HDZ-a na koji će doći prijatelji iz inozemstva - očekujemo Manfreda Webera, Bojka Borisova kao i Dragana Čovića.

Upravo na jednom takvom stranačkom saboru 'zasjao' je i Andrej Plenković kada je u Lisinskom tadašnjem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku poručio da 'stranka ne može biti talac jednog čovjeka'.

Na pitanje očekuje li sličan istup nekoga od delegata u subotu, Plenković je odgovorio kroz smijeh.

- Vidjet ćemo, ali to bi bilo copy-paste, očekujem malo više kreativnosti - rekao je i naveo da je on poznat po tome da je od njegova dolaska na čelo stranke na djelu sloboda iznošenja mišljenja i kritika u stranci.

Premijer je nakon toga progovorio o svom odnosu s odvjetnikom Šavorićem, o čemu više pročitajte OVDJE, a onda se okrenuo aferi mejlovi i svemu što se događalo nakon nje.

- Izvijestio sam članove Predsjedništva o onome što se dogodilo. Moja odgovornost? Moja jedina odgovornost je bila sprečavanje financijske i ekonomske katastrofe za zemlju. Ako je bilo poteškoća, treba vidjeti, rasvijetliti i ispraviti. Minimalna procedura za izradu zakona je šest mjeseci, a mi smo imali tek nekoliko tjedana.

Plenković je potvrdio da se u nedjelju navečer sastao s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i dogovorio sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost za sljedeći ponedjeljak ujutro.

Također, na kraju je rekao da postoji još uvijek šansa da se formirao Stalno vjerovničko vijeće Agrokora.

- Vidjet ćemo hoće li se stići ili ne, konzultirat ću se s izvanrednim povjerenikom Peruškom i njegovom zamjenicom Irenom Weber. Još uvijek postoji mogućnost da se stalno vjerovničko vijeće formira i nastojat ćemo da ono bude solidno, čvrsto i pravno održivo - zaključio je Plenković.

Novinarima se nakratko obratio i predloženi ministar Darko Horvat. Istaknuo je da je pred njim jako puno izazova i velika želja da se barem neki od porblema počnu pozitivno rješavati, uključujući i Agrokor. Priznao je da ga je poziv premijera malo iznenadio i da mu je prvi zadatak upoznati situaciju u ministarstvu i s koalicijskim partnerima pronaći zajednički stav o ključnim temama iz resora.

----------------------

Andrej Plenković će na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a predložiti novog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade. Jutarnji list je već ranije objavio da će nasljednik Martine Dalić na poziciji ministra vjerojatno biti Darko Horvat, dok će potpredsjednik Vlade vjerojatno postati Tomislav Tolušić.

I Plenković i Horvat su u središnjicu stranke došli skoro dva sata ranije, ni jedan ni drugi nisu htjeli potvrditi da je već sve riješeno, ali iz njihovih izjava je potpuno jasno da je premijer prelomio i donio odluku koju će danas objaviti članovima.

- I Horvat i Tolušić su odlična rješenja. Izjave ćete dobiti nakon Predsjedništva - rekao je Plenković, a piše Dnevnik.hr.

Malo rječitiji je bio izgledni budući ministar gospodarstva Darko Horvat.

- Nema još nikakve konačne odluke. Popila se jedna kava, porazgovaralo se, sad ću s kolegama malo prodiskutirati - rekao je Horvat koji se nije htio uvući u polemiku tko bi u budućnosti trebao biti odgovoran za Agrokor, on ili Tolušić.

- Biti član HDZ-a i potpredsjednik jedne takve stranke, a bojati se ući u bilo kakvu polemiku ne bi bilo fer ni korektno. Ako smo se poželjeli baviti politikom, onda su ovo novi izazovi - rekao je Horvat, a citirao ga je Dnevnik.hr.

U međuvremenu je sjednica stranačkog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća započela oko 17 sati, a nakon nje bi i službeno trebala biti predstavljena nova kadrovska rješenja u Vladi.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je u ponedjeljak nakon sastanka u Vladi kako će se danas znati ime novog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade. Nije želio otkriti o kome je riječ, ali je rekao da informacije koje iznose mediji otprilike idu u tom smjeru.

Jandroković je, upitan je li uzdrmana pozicija premijera Andreja Plenkovića u HDZ-u, odgovorio da će Sabor HDZ-a u subotu pokazati zajedništvo i snagu i očekuje snažnu potporu Plenkoviću.

Martina Dalić je prije tjedan podnijela ostavku zbog afere Hotmail u kojoj se našla nakon što je portal Index objavio komunikaciju između nje i autora "lex Agrokora".

Prema neslužbenim informacijama, novi dužnosnici u utorak će biti predstavljeni koalicijskim partnerima, a u petak se očekuje glasovanje u Hrvatskom saboru.

Potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić izjavila je uoči sjednice da sumnja u scenarij po kojem bi se išlo na iskazivanje nepovjerenja premijeru zbog afere mailova.

"Mislim da će ostati sigurno premijer", rekla je Miletić.

Upitana je li zbog afere poljuljano povjerenje HDZ-a u predsjednika Plenkovića, rekla je kako vjeruje da je imao dobre namjere i ciljeve te da nije u to upleten.

Tri institucije to istražuju i pokazat će se je li bio ili nije u to upleten, zaključila je Maletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:28