MILORAD PUPOVAC

Plenković i Milošević zamijesili su tijesto za pogaču pomirenja, ali za to će trebati i Srbija

‘Koliko god proteklih dana izgledalo da u Srbiji te volje nema, ja ću vam reći da znam da je ima‘
 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac održao je u subotu konferenciju za medije ispred zagrebačkog spomenika Petru Preradoviću na kojoj se osvrnuo na 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu te kazao da je bolje da se čuju odjeci onoga što je tamo rečeno nego što bi on mogao reći.

- Danas kad se odjeci smiruju, smatram svojom dužnošću i sam pridonijeti smirivanju odjeka i pojačavanju razumijevanja započetog i koliko je moguće otklanjanje nesporazuma koje je ono izazvalo. U Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan slavlja, a Srbi kao dan žalovanja, ta su dva suprotstavljena osjećaja pretvorena u brašno i vodu. Na samom mjestu, najviše Plenković i Milošević, donijeli su po komadić kvasca i prstohvat soli, za razliku od ranijih godina taj kvasac je bio kvasac mira, a ne mržnje. Ovogodišnja sol nije bila ili nije bila mišljena da bude sol za rane. Prije četiri dana započet je proces miješanja testa za pogaču pomirenja. Zbog toga što se pogača ne može zamijesiti u jednom mjestu i danu - kazao je Pupovac.

- Ukoliko se u ovaj posao budu uključivali svi koji budu htjeli i svi koji su za uspješan završetak neophodni, tada to mnogo neće biti premnogo. Veoma je važno da svi toga budemo svjesni i da to što je započeto bude gotovo tek onda kad je doista gotovo. Poznata su neka od sljedećih mjesta i sljedećih dana na kojima će se ovaj proces nastaviti, poznati su i glavni akteri. O nekima tek treba razgovarati i dogovoriti mjesta i aktere tako i ovo što se želi postići. Značajan dio komemorativnih gesta pomirenja moguće je postići s nama koji smo to ponijeli u Hrvatskoj. Za jedan dio koji može imati osobitu i specifičnu težinu to nije moguće. Zbog toga se ne bi trebale slati poruke koje tu mogućnost i potrebu otežavaju, a kamoli isključuju, ustvrdio je šef SDSS-a.

- Hrvatsko-srpsko pomirenje uvijek će biti nepotpuno bez šireg pomirenja Hrvatske i Srbije. Više od dva stoljeća hrvatsko-srpskih odnosa predstavljaju historiju zajedničke borbe za jezičnu, kulturnu, nacionalnu i političku slobodu, ali predstavljaju i sukob oko prakse te slobode. Mnogi su se Hrvati i Srbi žrtvovali za tu ideju slobode, a mnogi su bili njezine žrtve. U onima koji su se žrtvovali možemo tražiti vrijednosti pomirenja, a u onima koji su bili žrtve moramo tražiti razlog pomirenja. Suočavanje sa stradanjem i traumama jednih i drugih može se dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala - kazao je.

Poručio je da su mir i pomirenje nužne pretpostavke za tu perspektivu.

- Preko naših leđa, leđa Srba u Hrvatskoj, prelamala su se i najbolja i najgora iskustva. I najljepša i najružnija lica hrvatsko-srpskih odnosa. Svojim preostalim snagama možemo pridonijeti tome da se u zamiješanom tijestu vidi ne osobno što sada sadrži, nego ono što treba sadržavati i to sudjelovanjem svih koji su potrebni na mjestima na kojima je to potrebno i u stvarima koje su za to potrebne - kazao je.

- Traumatsko iskustvo Srba nakon ratova 90-ih je veliko i zato treba imati strpljenja. Moja zadaća nije da produbljujem traume i sukobe, moja zadaća je da stvaram pretpostavke za ovaj proces za koji sam uvjeren da će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije - odgovorio je Pupovac na novinarsko pitanje te ponovno spomenuo miješanje pogače mira.

Na pitanje hoće li on osobno obići neka mjesta stradanja, kazao je da potpredsjednik Vlade odlazi u Grubore, a premijer u Varivode te da je time otvoren proces koji do sada nismo imali.

- Naravno da će predstavnici srpske zajednice, uključujući i mene, pokazati jednaku empatiju i poštivanje stradanja naših sugrađana hrvatske nacionalnosti na mjestima i danima koje ćemo prepoznati i odrediti. Ja sam u Vukovaru bio više puta i ono što bih htio reći da ne želim da vukovarska komemoracija dijeli grad Vukovar, njegove građane hrvatske i srpske nacionalnosti, da dijeli Hrvatsku, nego da pokušamo stvoriti vrstu komemoriranja na kojoj će svi podijeliti bol za stradanje ljudi u kojoj će biti mjesta kako za stradanje Hrvata tako i građana srpske nacionalnosti.

Sigurno ćemo o tome razgovarati. Što se Škabrnje tiče, to je moj zavičaj i dugo nosim potrebu da podijelim svoja osjećanja i empatije s rođacima, bliskima, koji su izgubili u tom činu svoje najbliže. Ne bih htio ni jedan prethodni pokušaj omalovažiti, nego ga poštujem i svakog onog tko je taj pokušaj izveo i poslao poruku i napravio trud da se nešto napravi. Razlika između prethodnih i dosadašnjih pokušaja je da je ovo bilo sistematski široko i sveobuhvatno pripremano - kazao je.

- Ovo je distanciranje od rata, od loše prošlosti. Iskorak prema poštivanju žrtava - kazao je Pupovac i poručio kako bi se trebali naći Vučić i Milanović u tom smislu.

Komentirao je i jučerašnju izjavu ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i poslao mu poruku..

- Mi u Srbiji ne tražimo mentore, nego partnere, ali ne tražimo ni patroniziranje iz Hrvatske. I kad već dijeli lekcije, neka se osigura srpskim turistima da ih se ne napada, da se ne ispisuje traktor i ZDS na njihove aute - poručio je Pupovac ministru.

- Pogledi Hrvata i Srba na Oluju se jako razlikuju, želim omogućiti da se s njima barem može živjeti - kazao je.

Pupovac je kazao i kako se nestali, ratni zločini i promjena načina na koji se slave neki dani moraju diskutirati između Hrvatske i Srbije.

- Koliko god proteklih dana izgledalo da u Srbiji te volje nema, ja ću vam reći da znam da je ima - kazao je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:49