PRED KAMERAMA

Plenković, Jandroković i Beroš se cijepili AstraZenecom: ‘Nadam se da će ovo ponukati građane...‘

Najprije je cjepivo primio Jandroković, nakon njega Plenković i zatim ministar Beroš
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš javno su se cijepili cjepivom AstraZenece u Banskim dvorima.

Najprije je cjepivo primio Gordan Jandroković, nakon njega premijer Andrej Plenković i zatim ministar Vili Beroš.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

U skladu s preporukama napravljena je stanka od 15-ak minuta nakon cijepljenja, a zatim su predviđene izjave za medije.

Da će se Jandroković, Plenković i Beroš cijepiti jučer je najavio glasnogovornik Vlade Marko Milić na svom Twitteru, dodavši kako se time šalje poruka povjerenja medicinskoj struci i znanosti, da su sva odobrena cjepiva sigurna i učinkovita protiv bolesti.

Nakon što su krenule kontroverze s mogućim nuspojavama AstraZenece, Plenković je kazao kako je spreman cijepiti se tim cjepivom, a isto je poručio i ministar zdravstva Beroš.

Beroš, Plenković i Jandroković preboljeli su covid 19 pa se nisu cijepili početkom godine kad su pred kamerama cijepljeni ministri i saborski zastupnici.

Beroš: Nadam se da smo ponukali građane da nas prate

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu nakon što se u Banskim dvorima cijepio AstraZenecom.

"I dalje ćemo predano raditi na procjepljivanju građana kako bismo dalje mogli normalno živjeti i raditi. Svaki cijepljeni pojedinac korak je bliže starom normalnom i uspješnoj turističkoj sezoni. Naravno da su izazovi i dalje pred nama, ali bitno je promišljati o novim varijantama imunološkog odgovora"m rejai je Beroš.

"Vjerujem da smo ovom porukom ponukali građane da nas prate na ovom putu da suzbijemo ovu epidemiju i vratimo se normalnom životu", rekao je Beroš.

Novinari su ga pitali i zašto su se tako dugo zadržali s liječnicima.

"Opservacija je trajala predviđeno tome, ostali smo razgovarati o još nekim temama", rekao je Beroš.

Objasnio je i da je u vijali ostalo još sedam doza cjepiva koje se moraju potrošiti u roku od dva dana te je potvrdio da će cjepivo biti vraćeno u HZJZ.

Beroš je rekao i kako i dalje inzistiraju na pravednoj raspodjeli cjepiva u EU.

"Inzistiramo na korektivnom mehanizmu, da se doze koje su sada na tržištu raspodijele pravedno", rekao je Beroš.

Rekao je i kako je u kontekstu razmišljanja o ruskom cjepivu na prvom mjestu sigurnost. "Svakodnevno razgovaramo s HALMED-om, agencijom koja jedina ima ingerencije napraviti ono što treba da se neko cjepivo evaluira", rekao je i dodao kako postoji procedura te da HALMED na tome radi. "Tu ne smije biti političkog pritiska", rekao je i objasnio kako je to procedura kod koje treba zadovoljiti niz elemenata.

Beroš je objašnjavao i zašto su se odlučili naručiti najviše AstraZenecina cjepiva. "Na osnovu informacija koje je HZJZ ima na kraju kolovoza, AstraZeneca je najdalje otišla u ispitivanjima i bilo je za očekivati da će oni prvi razviti sigurno i učinkovito cjepivo", rekao je Beroš i objasnio da je ugovor sklopljen prošle godine, 27.8., kad se nije znalo ni hoće li cjepiva uopće biti, a Europska komisija počela je pregovore o cjepivu.

"AstraZeneca je tad bila najizglednija, ugovorili smo 2.7 milijuna doza. U tom trenutku je jedina ponuđena opcija bila AstraZeneca. Kako je EK nudila ugovora, mi smo ih potpisivali s namjerom da budemo sigurni da ćemo omogućiti građanima adekvatne doze cjepiva", rekao je Beroš.

Rekao je kako su kasnije sklapali dodatne ugovore te da je dosad naručeno preko 8 milijuna doza, što je daleko više od potreba koje ima Hrvatska. Beroš kaže da su višak doza naručili upravo zato kako bi se osigurali ako bude problema s nekim od proizviđača.

"Napravili smo sve da smanjimo rizik. Ja u ovom trenutku radim najbolje što mogu, služim narodu. Ako netko procijeni da loše radim, nemam nikakvog problema da se nosim s tim", zaključio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:52