SKUP

PLENKOVIĆ, JANDROKOVIĆ I DOBAR DIO VLADE U JASENOVCU Sudjelovali na državnoj komemoraciji: 'Nema ni najmanjeg razloga da se svrstavamo na 2 strane'

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Službena državna komemoracija u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac i preživjele zatočenice i zatočenike logora, održana je u nedjelju u Spomen području Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u nazočnosti obitelji žrtava i najviših predstavnika hrvatskih vlasti, predvođenih predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

U prigodnom programu sudionici komemoracije prošli su u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac do Spomenika Cvijet, Bogdana Bogdanovića, gdje su vijence i cvijeće položile obitelji žrtava, predstavnici hrvatskih državnih vlasti, predstavnici brojnih veleposlanstava u Hrvatskoj, kao i predstavnici županija, gradova i općine te niz institucija i udruga.

Uz predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i premijera Plenkovića na državnoj komemoraciji sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Komemoraciji je također nazočio i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, koji je bio i na onoj prije dva dana, kad su udruge manjina i antifašista organizirale sjećanje na proboj iz logora u Jasenovcu.

Ovogodišnja komemoracija za žrtve logora Jasenovac nije uključivala obraćanja dužnosnika ni političara, nego su dramski umjetnici interpretirali dijelove svjedočanstava nekadašnjih zatočenika jasenovačkog logora, Helene Pachl Mandić i Erwina Millera, a Zbor HNK izveo je prigodan glazbeni program.

FOTOGALERIJA: Državna komemoracija u Jasenovcu

Danas moramo radit na uključivosti u društvu, na smanjenju podjela, na toleranciji i dijalogu, na njegovanju kulture sjećanja

U izjavi novinarima predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je kako su danas komemoracijom u Jasenovcu došli izraziti poštovanje prema žrtvama ustaškog logora Jasenovac, svim logorašima i da osude zločin i režim u kojem su postojali takvi logori.

"Došli smo izraziti poštovanje prema žrtvama ustaškog logora Jasenovac svim logorašima, onima koji su prije 74 godine u mjesecu travnju ostvarili proboj, kada ih je, nažalost puno poginulo", kazao je premijer Plenković.

"Još jednim smo tu da osudimo zločin i režim u kojem su postojali ovakvi logori, i da kažemo kako danas moramo radit na uključivosti u društvu, na smanjenju podjela, na toleranciji i dijalogu, na njegovanju kulture sjećanja i na obrazovanju mladih o važnim trenucima hrvatske povijesti, osobito iz Drugog svjetskog rata", naglasio je predsjednik Vlade Plenković.

Stoga, dodao je, drago mi je da smo u međuvremenu iznjedrili novi kurikulum povijesti koji je dobro prihvaćen iz svih svjetonazora, stručne ali i političke javnosti.

Premijer je izrazio žaljenje da danas nije bila jedinstvena komemoracija, i podsjetio da je datum današnje službene komemoracije odredio ponajviše Savjet Spomen područja Jasenovac, u kojem su i predstavnici manjina.

"Nije mi drago da su dvije komemoracije, ali održavamo dijalog i vjerujem da će ti razgovori uroditi plodom iduće godine", rekao je premijer Planković, naglasivši da bi to bilo zdravo i dobro za hrvatsko društvo i emancipaciju tih tema u modernoj Hrvatskoj.

"Ne doživljavam ovo kao temu u kojoj postoje dvije strane", kazao je premijer na pitanja novinara vezano za to da je u petak u Jasenovcu održana komemoracija u organizaciji udruga manjina i antifašista.

"Mislim da su okolnosti bitno drukčije od onoga trenutka kad su se predstavnici Židova, Srba, Roma i antifašistitičkih udruga odlučili raditi odvojeno komemoraciju", istaknuo je Plenković.

"Kada je riječ o politici naše Vlade, nemam ni najmanjeg razloga da se svrstavamo na dvije strane. Naša je zajednička želja da komemoriramo ove događaje na primjeren način, s puno poštovanja prema žrtvama i sa željom da samo dijalogom, razgovorima i kulturom sjećanja radimo na tome da se ovakvo nešto nikada više ne ponovi", zaključio je premijer Plenković.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, bio je nazočan današnjoj komemoraciji, kao i onoj prije dva dana, kad su udruge manjina i antifašista organizirale sjećanje na proboj iz logora u Jasenovcu.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je svoju tradiciju te je Spomen područje Jasenovac posjetila u subotu, dan uoči službene komemoracije, i ispod Spomenika položila buket bijelih ruža. Zauzela se da Jasenovac „uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima“.

"Drugi svjetski rat u našoj domovini i danas budi bolna sjećanja na brojna stradanja. Polažući vijenac u sjećanje na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz ovaj kameni cvijet, izražavam najdublji pijetet svim žrtvama koje su stradale u logoru. Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za ljepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i diljem svijeta", napisala je predsjednica Grabar Kitarović u memorijalnoj knjizi u Jasenovcu.

U nastavku donosimo tijek događaja u Jasenovcu.

---------------------

14 24 Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u nedjelju u Jasenovcu da je oko obilježavanja i davanja počasti žrtvama svih totalitarnih režima važno imati nacionalni konsenzus da se provodi zajednički i apelirala je da se pokuša naći zajednička platforma kako se to tako obilježava i da to bude mjesto ujedinjenja, a ne razjedinjenja.

"Mislim da je važno da oko ovakvih tema imamo nacionalni konsenzus da se obilježavanje i davanje počasti žrtvama svih totalitarnih režima, konkretno ovdje u Jasenovcu provodi zajednički i da u fokusu budu žrtve i da svi zajedno osvijestimo da je to nešto što nije samo dio povijesti, nego moramo posebno obratiti pažnju i danas da se povijest ne ponovi", poručila je Divjak u Jasenovcu, gdje je bila na službenoj državnoj komemoraciji u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Ministrica obrazovanja u izjavi novinarima apelirala je na sve da se pokuša naći zajednička platforma da se to tako obilježava, i da "to bude mjesto ujedinjenja, a ne mjesto razjedinjenja".

Nije komentirala navode predsjednika Koordinacije židovskih općina Ognjena Krausa koji je u petak na komemoraciji u Jasenovcu, odvojenoj od službene državne svečanosti, prozvao vlast za nedjelovanje po pitanju revizije povijesti te posljedično jačanje ekstremne desnice. Nije ih, kaže, detaljno proučila zbog summita u Dubrovniku.

Ministrica Divjak se nije složila s Krausovom ocjenom da se Vlada premijera Plenkovića više brinula oko komemoracije u Bleiburgu nego u Jasenovcu.

"Osobno se nisam više brinula o Bleiburgu nego o Jasenovcu, a isto tako na sjednicama Vlade RH nije to bilo izraženo da bi to bila posebna briga posvećena Bleiburgu koliko je meni poznato. Da li je percepcija javnosti drugačija, to je već nešto drugo", naglasila je.

Vezano za slabu posjećenost srednjoškolaca spomen području Jasenovac, stava je da je potrebno uvesti puno jasniju i više edukacije vezano uz 20. stoljeće i u tom smislu je, kaže, u novim kurikulumima bitno unaprijeđen i kurikulum koji se odnosi na Drugi svjetski rat.

"U tom dijelu su posebno istaknuti totalitarni režimi, pa i totalitarni režimi na području Hrvatske. S druge strane u kurikulum su jasno stavljeni i koncentracijski logori i logori smrti gdje je Jasenovac nešto što treba naći svoje mjesto u redovnom programu", istaknula je Divjak.

Podsjetila je da su za iduću godinu za osme razrede osnovnih škola najavljena dodatna sredstva kako bi učenici osmih razreda koji će to željeti, imali priliku doći u Jasenovac.

"To znači da to nije obavezno, ali se potiče s obzirom da se osiguravaju sredstva i daje se posebna preporuka Ministarstva, ali još važnije od toga je da se taj kurikulum povijesti provodi po nacionalnom standardu i na jednake načine za sve učenike u Hrvatskoj", naglasila je ministrica.

---------------------

13:33 Premijer Plenković obratio se novinarima nakon komemoracije.

- Došli smo izraziti svoje poštovanje onima koji su prije toliko godina izvršili proboj iz logora Jasenovac. Još jednom smo tu da osudimo zločin, režim u kojem su postojali ovakvi logori. da kažemo da danas moramo raditi na smanjenju podjela, toleranciji, njegovanju kulture sjećanja, obrazovanju mladih o važnim trenucima hrvatske povijesti. Drago mi je što smo do danas iznjedrili novi kurikulum povijesti koji je dobro prihvaćen od stručne i političke javnosti. Žao mi je što nismo imali jednu zajedničku komemoraciju. Nije mi drago da smo imali dvije. Razgovarali smo, vjerujem da će ti razgovori uroditi plodom iduće godine. To bi bilo zdravo i dobro za hrvatsko društvo - rekao je Plenković.

- Ne doživljavam ovo kao temu koja ima dvije strane. Nema niti najmanjeg razloga da se svrstavamo na dvije strane, zajednička je želja da komemoriramo ove događaje s poštovanjem prema žrtvama. Da dijalogom i kulturom sjećanja osiguramo da se ovakvo nešto nikada ne ponovi - dodao je premijer.

---------------------

13:00 Službena komemoracija u organizaciji državnog vrha polaganjem vijenaca za žrtve logora Jasenovac upravo je završena.

---------------------

12:53 Polažu se vijenci na spomenik u Jasenovcu. Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske polažu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanica predsjednice Republike Anamarija Kirinić.

---------------------

12:50 Redatelj i glumac Boris Svrtan pročitao je potresno svjedočanstvo jednog od logoraša iz ustaškog logora Jasenovac.

Komemoracija se nastavlja izvedbom skladbe 'Va Pensiero' iz znamenite Verdijeve opere 'Nabucco'.

---------------------

12:20 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je da se došao pokloniti žrtvi ljudi koji su nevini ubijeni zbog vjere, nacionalnosti i političkog uvjerenja te da je to bio zločin ustaškog režima.

- Sloboda, demokracija i mir nisu dani sami po sebi, zlo postoji oko nas i protiv njega se treba boriti. Jedno je pijetet prema žrtvi, a drugo osuditi zločin - rekao je Jandroković za N1 televiziju.

Osvrnuo se na činjenicu da su i ove godine organizirane dvije odvojene komemoracije.

- Volio bih da nema podjele, a da je više uključivosti, razumijevanja. Teško mi je shvatiti ljude koji ne mogu shvatiti patnju drugog čovjeka. Ne mogu shvatiti one koji nemaju dovoljno snage prihvatiti da i oni drugi imaju svoje boli i traume. Moramo raditi na tome da se više uvažavamo, slušamo jedni druge - poručio je predsjednik Sabora.

Komentirao je ocjenu predsjednika Organizacije židovskih općina Ognjena Krausa da su se vladajući trudili oko Jasenovca kao što su se trudili oko Bleiburga, bi bila samo jedna komemoracija.

- S tom ocjenom se uopće ne slažem, Vlada premijera Plenkovića ulaže velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti, kako bi komemorirali žrtvu. Posebno u Jasenovcu. Za dogovor je potrebna volja svih koji su uključeni. Moja je poruka da pokušamo shvatiti jedni druge, uvažavamo bol i patnju svih koji imaju gubitke, pogotovo obiteljii onih koji su ubijani na različitim stratištima, pa tako i u Jasenovcu - rekao je Jandroković.

Na pitanje treba li oštrije reagirati na izvikivanje pozdrava ZDS, Jandroković je rekao da treba osuditi zločine ustaškog režima i poštovati zakon kad je u pitanju isticanje tih simbola, javlja N1.

---------------------

12:01 Kolona sjećanja krenula je od Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac prema spomeniku Cvijet, a službena komemoracija s prigodnim programom održava se kod spomenika Cvijet, uz polaganje vijenaca.

---------------------

Nakon što je u petak, četvrtu godinu zaredom, u Jasenovcu održana odvojena komemoracija, bez državnog vrha, za žrtve ustaških zločina, koju su organizirali Koordinacija židovskih općina, Savez antifašističkih boraca Hrvatske, Srpsko narodno vijeće i Savez Roma “Kali Sara”, danas se održava i državna komemoracija pod pokroviteljstvom Sabora. Na komemoraciji će sudjelovati predsjednik Sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković koji je jučer novinarima potvrdio kako će danas biti u Jasenovcu na državnoj komemoraciji i “odati počast žrtvama zločinačkoga ustaškog režima”.

- Smatram da bi bilo zdravo za hrvatsko društvo da postoji jedna jedinstvena komemoracija u Jasenovcu, ona službena - rekao je jučer premijer Plenković.

Treća komemoracija

Kolona sjećanja, prema najavi, krenut će u 11.50 sati od Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac prema spomeniku Bogdana Bogdanovića “Cvijet”, gdje će u 12.15 sati započeti komemoracija.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pak, Jasenovac je posjetila jučer, a danas će na državnoj komemoraciji u njezino ime u Jasenovcu biti predstojnica njezina Ureda Anamarija Kirinić. Grabar-Kitarović još ranije je, komentirajući komemoraciju, kazala kako joj je “žao da se dijelimo po ideološkim pitanjima i da neprestano idemo u prošlost” te najavila da će zato i ove godine, kao i prethodnih, u Jasenovac “ići u tišini pokloniti se žrtvama”.

Inače, na optužbe organizatora komemoracije održane u petak, jučer je reagirao premijer Plenković u intervjuu tjedna na Hrvatskom radiju. Kazao je kako nije imao vremena detaljno vidjeti što je sve kazano na ovoj, kako je naveo, neformalnoj komemoraciji.

Na primjedbu novinarke kako je ocjena svih onih koji su u petak bili u Jasenovcu da država nije poduzela sve da se zaustavi ili smanji negiranje holokausta i revizionizam te da je to ocjena i SDSS-a, premijer je i na to odgovorio da ne zna što je u Jasenovcu rečeno.

- Ne znam što su oni kazali, ali što se tiče hrvatskih zakona, politike Vlade, HDZ-a - ne vidim iz kojeg se segementa mogla protumačiti, otkad sam ja na čelu HDZ-a, i najmanja natruha revizionizma ili negiranja holokausta - rekao je.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus u petak je podsjetio da je Jasenovac najmračnije i najsramotnije mjesto hrvatske povijesti, da je NDH bila jedina država na tlu Europe koja je imala vlastite rasne zakone i 50 logora na svom tlu i poručio vlasti da će i dalje biti sami na komemoraciji sve dok se pozdrav “Za dom spremni” ne makne iz službene uporabe.

Sukob oko diplomata

Poslije komemoracije Kraus je HDZ prozvao zbog toga što su “visokopozicionirani ljudi u MVEP-u zvali ambasadore da ne prisustvuju ovoj našoj komemoraciji. To je vrhunac svega”. Premijer je ustvrdio da on o tom zvanju ne zna ništa. Kad smo jučer nazvali Krausa, dao je samo kratak komentar.

- Premijer kaže da uopće ne zna o čemu se razgovaralo i ja to ne mogu komentirati. Posve je jasno da se Vlada ne pridržava ni zakona ni Ustava ni ono što je ustavni zakon rekao o ustaškom pozdravu, a posao države je, koliko ja znam, baš to - da čuva poštivanje zakona - rekao je Kraus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:51