REKONSTRUKCIJA VLADE

PLENKOVIĆ JE REKONSTRUKCIJOM VLADE MOŽDA ZADOVOLJIO JAVNOST, ALI NE I NEKE STRANAČKE KOLEGE Doznajemo što točno dio HDZ-ovaca zamjera premijeru

 
Andrej Plenković
 Bruno Konjevic / CROPIX

Premda je nekoliko zadnjih dana premijeru Plenkoviću bilo vrlo naporno, njegova je diplomatska vještina ipak “odradila” svoje. Možda je kad je u srijedu stigao na sjednicu Predsjedništva HDZ-a izgledao pomalo zasićeno, ali nikako zabrinuto ili napeto. Naprosto, dobro ga poznajemo i moglo bi se reći da je vjerojatno od svih tih razgovora i dogovora bio pomalo umoran, no nastojao je da se to ne vidi. To i ne čudi jer sigurno mu nije bilo lako premda smo mu dali otvorene ruke za ovu rekonstrukciju - kaže jedan od članova Predsjedništva stranke.

Dodaje da je sigurno teško mijenjati čelnike čak sedam resora jer zapravo radi se o rekonstrukciji, a ne, kako Plenković kaže, o osvježenju.

No, naš sugovornik kaže da je Plenković i zbog većeg broja promjena ministara i zbog činjenice da je tražio “otvorene ruke” svjestan da je sad na njemu i ogromna odgovornost prema stranci. Naime, ako je ovime i zadovoljio građane, odnosno javnost, jer je smijenio ministre s aferama na leđima, ne može biti siguran da je postigao isti rezultat i u stranci.

Neki i dalje drže da je pokazao zakašnjelu odlučnost, a nisu zadovoljni ni time što promjena nije bilo u resorima koje “drži” HNS. Dio visokopozicioniranih hadezeovaca smatra da je, primjerice, i za Blaženku Divjak bilo puno razloga za smjenu, ali to se na sjednici Predsjedništva nije spominjalo.

Istina, kaže jedan od članova Predsjedništva, ako je Plenković i bio napet, premda je bilo dogovoreno da rasprave na temu promjena u Vladi neće biti, pa se neki “otpori” nisu ni očekivali, činjenica je da to nije pokazao jer ga je “diplomacija naučila da lice govori samo ono što želi pokazati”.

Riječju bio je - fokusiran na ono što se mora odraditi po sistemu NNI (ništa nas ne može iznenaditi). Usto, čini se da je bio zadovoljan i zbog toga što se konačno mogao “riješiti onih koji nisu njegovi”, ali ih je zbog mira u kući ipak “trpio”.

“Novi ministri nisu neka zvučna imena jer, ruku na srce, godinu prije izbora malo je onih koji bi željeli podmetnuti leđa i potom dobiti etiketu neuspješnih ministara. No, Plenković je preuzeo punu odgovornost za ovu kadrovsku križaljku, kao i za to kako će se ovaj njegov potez, za koji vjeruje da je dobro rješenje, odraziti na rejting HDZ-a koji je u ovom trenutku sve samo ne dobar”, rekao nam je visokopozicionirani hadezeovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:01