PREMIJER NA KORČULI

PLENKOVIĆ KAŽE DA NAKON NJEGOVE VLADE HRVATSKA OBALA NEĆE BITI ISTA 'Grade se luke, ceste, mostovi, brojna mjesta će izgledati bitno drugačije'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.07.2019. u 16:54

Korcula, 290719.
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovicu posjetio je Korculu gdje ce sudjelovati na potpisivanju ugovora za gradnju luka.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

 

Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak na svečanoj sjednici korčulanskoga Gradskog vijeća povodom blagdana sv. Todora i Dana grada kako je Korčula oduvijek bila privlačan, kvalitetan i otvoren grad te da su brojni Korčulani dali doprinos razvoju Hrvatske.

Napomenuo je kako je za napredak grada ključna odlična suradnja s Dubrovačko-neretvanskom županijom i Vladom RH.

Naglasio je kako Grad u suradnji s Vladom radi na unaprjeđenju kvalitete života, razvoju i boljoj prometnoj povezanosti, jačanju turizma i ulaganja, s naglaskom na kulturnu baštinu. Završene radove na operativnoj obali u trajektnoj luci Dominča Plenković je nazvao primjerom kako Vlada RH radi na boljoj prometnoj povezanosti i razvoju otoka, a posebno Korčule.

"Danas potpisani ugovori za Puntin i Vela Luku sa 85 posto su sufinancirani EU sredstvima. Upravo su zaključci Vlade trasirali put brojnim takvim projektima u cestovnoj i lučkoj infrastrukturi. Naravno da će i izgradnja Pelješkog mosta i prometnica na Pelješcu omogućiti novu dimenziju života i rasta turizma na Korčuli", rekao je Plenković.

Dodao je da će brojna mjesta na obali nakon mandata ove Vlade izgledati bitno drukčije nego prije.

"Grade se luke, ceste, mostovi. U bliskoj budućnosti i ova će županija biti puno bolje prometno povezana", rekao je Plenković.

Korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris istaknuo je suradnju Grada i Vlade kao partnera.

"Svi se naši problemi shvaćaju ozbiljno. Novi Zakon o otocima je put kako sačuvati život sa svim bogatstvom na hrvatskim otocima", rekao je Fabris, dodavši kako se Korčula pripremila za projekte koji dolaze nakon izgradnje Pelješkog mosta.

"Nama je najvažnija zaobilaznica Orebića i nova luka u Perni. Sve su to izazovi koje ćemo riješiti. prvi put u povijesti, pripremamo i društveno poticajnu stanogradnju, a u starom gradu ne znam je li ikad bilo više radova", rekao je Fabris.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da je Korčula odlično vođen grad.

"Odlično surađujemo, ali je još više važno da u svim tim projektima imamo i potporu Vlade. Posebno osam projekata povezivanja projekata, vrijednih više od 600 milijuna kuna. To će, uz Pelješki most, Pelješku zaobilaznicu do Perne i brzu cestu Zračna luka Dubrovnik-Osojnik te Osojnik-čvor Metković, značiti konačno izlazak županije iz prometne izolacije te razvoj Mljeta, Lastova i Pelješca", istaknuo je Dobroslavić.

Na sjednici su također dodijeljene i godišnje nagrade zaslužnim građanima i udrugama, kao i najuspješnijim gradskim sportašicama i sportašima.

Potpisani ugovor za obnovu lukobrana Puntin i izgradnju pomorskog terminala Vela Luka

Ugovor za 10,5 milijuna kuna vrijedan projekt "Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula", koji je sa 85 posto sufinanciran sredstvima EU, potpisali su u oonedjeljak u Korčuli ministar mora Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Vedran Leleković.

U popodnevnim satima u Veloj Luci potpisan je i ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt "Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka“, vrijedan 111,2 milijuna kuna, koji se također najvećim dijelom sufinancira iz EU sredstava.

Premijer Andrej Plenković tom je prilikom istaknuo je kako su dva projekta dokaz koliko članstvo u EU pomaže razvoju otoka i boljoj povezanosti s kopnom.

"Donijeli smo niz važnih odluka za razvoj ove županije, pri čemu je ključno pitanje prometne povezanosti. Pelješki most bit će dugoročno koristan zamašnjak razvitka", rekao je Plenković.

Ministar Butković rekao je kako su projekti dio 'renesanse hrvatske obale' jer se nikad prije nije gradilo, ponajviše sredstvima Europske unije.

"Imamo 700 milijuna kuna za ovakve i slične projekte, a do kraja godine nas čekaju potpisivanja u svih sedam primorskih županija. Čak 85 posto sredstava sufinancira Europska unija, a 15 posto Ministarstvo. To je velika pomoć lučkim upravama, a projekti ne samo da povezuju otoke, već su i lice i naličje svakog mjesta", istaknuo je Butković.

Premijer Plenković, ministar Butković i ravnatelj Leleković prethodno su obišli novoizgrađenu operativnu obalu u trajektnoj luci Dominče, a sudjelovali su i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Korčule povodom Dana grada i blagdana sv. Todora. (Hina)

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo