SKUP U CIBONI

PLENKOVIĆ NA SABORU HDZ-a 'Mi znamo da RH mora ići naprijed, i zbog toga uvijek na dnevni red stavljamo prave teme'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Nešto iza 17 sati završila je trosatna rasprava na Općem saboru HDZ-a nakon koje je prihvaćeno Izvješće glavnog tajnika, a prihvaćeno je uz jedan glas protiv i Izvješće o radu predsjednika stranke.

HDZ je usvojio i novi stranački Statut, uz tri glasa protiv. Plenković se zahvalio svima koji su radili na Statutu. Kazao je da HDZ zna da RH mora ići naprijed, i da zbog toga uvijek na dnevni red stavljaju prave teme.

Plenković "suptilno" odgovorio na kritike

"Drago mi je da je HDZ stranka u kojoj se slobodno može govoriti, ali i kritizirati. Ali isto oni koji kritiziraju moraju znati da su imali svoje šanse. Mogli su biti članovi i članice Vlade, ili ostati u njoj pa dati svoj doprinos. Da dalje ne komentiram - kazao je Plenković u završnom govoru, očito odgovarajući na neke ranije govore članova. Pritom je dobio manji pljesak.

----------------------

17:00 Drago Krpina kazao je da neće govoriti o pohvalama vodstvu HDZ-a, već se osvrnuo na kritike i koaliciju u kojoj je i SDSS te je predložioda stranka obaveže Vladu da prestane financiranje Novosti kazavši da da taj list ponižava najdublje osjećaje hrvatskog naroda.

HDZ ne smije postati ulog jednog pojedinca i njegovih težnji na koliko god jezika bile izrečene, zaključio je Krpina, koji se ranije kritički osvrnuo na ratifikaciju Istanbulske konvencije te pokupio snažan pljesak na kraju svojega govora.

16:20 Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač istaknuo je da "u našoj demokraciji ključne procese ne smiju voditi mimo naše stranke tzv. eksperti bez demokratskog legitimiteta, ti su eksperti HDZ-u u prošlosti nanijeli veliku štetu".

'Ne može se ući i prerezati stranačka iskaznica, to se ne smije dogoditi, to je ponižavanje svih članova HDZ-a. Ne smije se dogoditi da se potajno pije vino, a javno propovijeda voda', kazao je Kovač, prenosi N1, i pozvao na jačanje unutarstranačke demokracije kazavši da se veseli usvajanju novoga Statuta stranke.

------------------------

Ranije: Poruke snage i zajedništva, bez disonantnih tonova poslane su u subotu sa Općeg sabora HDZ-a, na kojemu je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izrazio nadu da će se 30. svibnja, uskoro ponovno slaviti kao Dan državnosti, državni blagdan.

Sjetimo se 30. svibnja prije 28 godina, velebnog skupa na Trgu bana Jalačića... tada je rođena hrvatska država, taj datum bio je zapamćen u srcima naroda, no neki su nam ukrali to rođenje, rekao je Brkić i izrazio nadu da će se uskoro vratiti "taj rođendan naše domovine" i ponovno slaviti 30. svibnja kao Dan državnosti.

Stranačke kolege i izaslanike pozvao je da čuvaju brod HDZ-a, da ne dozvole da ga itko nagne, jer je jamac opstanka budućnosti hrvatske države.

Moramo biti odgovorni, jedinstveni, bili smo, jesmo i bit ćemo pobjednici u budućnosti, poručio je Brkić.

Danas je HDZ srce koje srca za Hrvatsku, uvijek složno i snažno, rekao je Branko Bačić, referirajući se na dvojbe može li tijesna saborska većina, koju ima Vlada, omogućiti strukturne reforme. Nije važno imamo li 77 ili 88 zastupnika, važno je jedinstvo kluba HDZ-a i stranke u viziji bolje Hrvatske, rekao je Bačić, i pozvao kolege da radom i zajedništvom pridonesu rastu ugleda stranke.

Veličanstvena atmosfera Općeg sabora potvrđuje snagu naše stranke i zajedništva, rekao je Oleg Butković i najavio početak gradnje Pelješkoga mosta.

Ivana Maletić je poručila da HDZ nije elitistička, nego stranka naroda, za HDZ su hrvatski narod i domovina elita.

Poručila je i kako HDZ ne prihvaća i ne tolerira korupciju i sukob interesa.

Važno je imati na umu da oni nisu kolektivni, ne mogu se vezati uz stranku, narod ili državu, oni uvijek imaju ime i prezime, rekla je Maletić.

"Moja bitka za zdravlje nagnala me da ne gubim ni trenutka u provođenju programa, jer nama vremena za gubljenje, naglasio je Andro Krstulović Opara, i dobio snažan pljesak. Stranačkim kolegama poručio je i da se ne možemo baviti samo Agrokorom i biti u njegovoj "trapuli".

Drugi su odlagali rješenje Agrokora, ova Vlada, Plenković krenuo je u rješavanje, spasio hrvatsku državu i gospodarstvo od katastrofe, ocijenio je Krstulović Opara.

Za sudjelovanje u raspravi na Općem saboru prijavilo se 60-ak sudionika.

------------------------

13:02 Okupljenima na izvještajnom saboru HDZ-a obratio se i premijer Andrej Plenković. Čim je stupio za govornicu, pozdravljen je gromoglasnim aplauzom. Predsjednik HDZ-a zahvalio se svim okupljenima i posebnim gostima te naglasio kako je sabor HDZ-a uvijek više od stranačkog skupa jer je HDZ najjača, stožerna stranka Hrvatske.

'Današnji sabor je važan i zbog donošenja novog statuta HDZ-a, statuta za 21. stoljeće. Predano ćemo raditi na poboljšanju života naših sugrađana posebno onih s invaliditetom, starijih i mladih. S još snažnijim HDZ-om provest ćemo sve reforme, jer tko će Hrvatsku povesti naprijed ako ne HDZ?' rekao je Plenković na što se dvoranom prolomio aplauz.

Potom je nabrojao još neke od uspjeha HDZ-a.

'Pesimizam i defetizam koji se širi u društvu ima za cilj zatomiti sve uspjehe i pobjednički duh HDZ-a. Vrijeme od prošlog sabora do danas bilo je vrlo izazovno za HDZ i Hrvatsku. Suočili smo se s brojnim prijetnjama poput one da slučaj Agrokor uruši kompletno gospodarstvo ili demografskim problemima. Unatoč svim poteškoćama, sačuvali smo stabilnost gospodarstva i zemlje i to bez novih izbora. Ne posežemo za izborima svaki čas jer odgovorne vlade to ne rade pa nećemo ni mi. Hrvatsko gospodarstvo danas raste unatoč nedovršenoj gospodarskoj tranziciji. U prošloj smo godini prvi put od neovisnosti postigli proračunski višak i zaradili više nego što smo potrošili.'

'Naš rad i trud prepoznale su i kreditne agencije pa je naš rejting samo na korak od investicijskog. Restrukturiranjem cestarskog sektora, uštedjeli smo 50 milijuna godišnje pa nitko više ni ne spominje monetizaciju autocesta. Hvala, Zdravko!', poručio je Plenković obraćajući se ministru financija Zdravku Mariću.

'Ispunili smo i predizborno obećanje i donijeli zakon o hrvatskim braniteljima kako bismo pomogli onima koji su dali sve za Hrvatsku! Jedno od predizbornih obećanja bilo je i porezno rasterećenje što je dovelo i do rasta plaća. Porezni sustav danas je jednostavniji, a dnevno se u Hrvatskoj otvara 1100 novih radnih mjesta. Mi smo stvorili 60.000 radnih mjesta, podigli minimalnu plaću za 10 posto što je više nego u proteklih pet godina. Stvaramo i povoljniju poslovnu klimu te vraćamo pozitivno gospodarsko ozračje. Jednom riječju – vraćamo Hrvatsku na posao. To radimo radi naših mladih da svoju budućnost vide u Hrvatskoj, radi revitalizacije zemlje i opstanka nacije. Ulažemo u naše županije, poljoprivredu i ribarstvo. Vodimo računa o kvaliteti hrane, a u funkciju stavljamo i zapušteno zemljište. Nastavljamo i s reformom pravosuđa koja je uz borbu protiv korupcije jedan od prioriteta ove vlade. Rješavamo i probleme blokiranih sugrađana te im dajemo novu šansu za život.'

'Prateći globalne trendove, radimo na digitalizaciji zemlje te ćemo svima osigurati brži internet. Reforma obrazovanja i školstva ostaje strateški prioritet ove vlade. Naša budućnost ovisi o izvrsnosti, stoga novi kurikulumi moraju pripremiti mlade za tržište rada. Kroz povijest i hrvatski jezik želimo učvrstiti ljubav mladih prema domovini', rekao je.

Plenković se još jednom vratio na krizu u Agrokoru.

'Da je nismo brzom reakcijom zaustavili, kriza u Agrokoru bi Hrvatsku gurnula natrag u recesiju. Ne zaboravimo da je do krize došlo zbog neodgovornog ponašanja bivše uprave. Police su bile prazne, plaća nije bilo, a Uskrs je dolazio. Reagirali smo brzo i spasili gospodarstvo. Ovaj slučaj treba biti lekcija za dalje. Usvojeni zakon je sukladan s Ustavom te će postati dio pravne stečevine EU. Nažalost, u brzini djelovanja dogodile su se i određene pogreške zbog kojih žalim. No one nisu strateškog karaktera i neće zasjeniti veliki uspjeh i odvažan potez za kojeg sumnjam da bi se ikoja druga vlada usudila. Spriječili smo gospodarsku katastrofu, osigurali plaćanje dobavljača i omogućili daljnje poslovanje kompanije. Stoga neću dopustiti da bilo tko dovodi u pitanje kredibilitet ove vlade ili mene.'

Predsjednik HDZ-a još je jednom spomenuo BiH te rekao da je dobrobit Hrvata u BiH jedan od strateških ciljeva ove vlade.

'Želimo pomoći jedni drugima jer smo jedni na druge upućeni. Siguran sam da ćemo najesen osigurati još jedan uspjeh HDZ-a BiH na izborima u Bosni te da će Dragan Čović i nadalje nastaviti predstavljati Hrvate u Predsjedništvu BiH. Konkretna postignuća su otvaranje TV-a i radija te izravne linije Croatia Airlinesa Zagreb-Mostar.'

'Želimo rješavati i otvorena pitanja sa Srbijom. To je uvijek najteže, ali i za to imamo snage. Želimo riješiti probleme, ali na provokacije odgovaramo jasno i državnički. Želimo riješiti i jedino ekonomsko pitanje s Mađarskom. Učinit ćemo sve da nam situacija s Inom i MOL-om ne remeti zaista sjajne međusobne odnose. Što se Slovenije tiče, s njima nikad nismo imali zategnute odnose i mislimo da nam za nastavak dobre suradnje nisu potrebni ni sudovi ni arbitraže.

'HDZ vrijednosno, svjetonazorski i politički pozicioniramo na desnom centru. To je upravo ono mjesto na kojem je HDZ želio vidjeti i na kojem je HDZ usidrio Franjo Tuđman. Upravo nam tom prostoru kuca bilo hrvatskih birača. Desni centar znači i narodnjaštvo i demokršćanstvo i domoljublje i državotvornost i europske vrijednosti.'

Plenković se osvrnuo i na programe oporbenih stranaka koji se danas nude Hrvatskoj.

'Te površne, populističke tendencije treba spriječiti političkom utrkom i stalnim pojašnjavanjem. Ne treba gledati daleko da se vidi kako to izgleda u praksi. To se danas događa u Italiji gdje je na vlast došla stranka koja je u programu obećala samo tri stvari: izlazak iz EU, NATO-a i Eurozone. Na našoj sceni imamo stranke čiji je domet selfie sa zeljem ili dijeljenje jagoda. To je njihov domet. A i naši nekadašnji partneri pokazali su da ne znaju osnovnu politički abecedu. Od toga moramo biti jači. Kad dođe do izbora, ljudi su ozbiljni i neće pogriješiti već će izabrati zrele stranke poput HDZ-a.'

Što se stanja u samoj stranci tiče, Plenković je rekao da je stranka financijski konsolidirana, da dobro posluje i u plusu je. Drugo, vrijeme je za novi suvremeniji i demokratičniji statut, kazao je.

'Želim poslati i važnu poruku našim mladima. U ovom sazivu sabora imamo više mladih nego ikad prije. No neki od njih već su sazreli, pa bi možda bilo dobro spustiti dobnu granicu za ogranak mladeži HDZ-a na 30 godina.'

Nabrojao je i pet ključnih prioriteta za budućnost:

  • Ustrajat ćemo na demografskoj revitalizaciji Hrvatske što smo već započeli otvaranjem novih vrtića, plaćanjem polovine ukupnog iznosa stambenog kredita za mlade obitelji u prve 4 godine i slično
  • Osnaživanje gospodarstva i smanjivanje poreza te posebno PDV-a do kraja ove godine što je jedno od predizbornih obećanja
  • Dovršiti strateške infrastrukturne projekte iz energetike, poput terminala za ukapljeni plin na Krku i prometa te napokon spojiti jug Hrvatske s ostatkom zemlje i to s 357 bespovratnih milijuna eura iz EU. Jedan od takvih projekata je i kupovina višenamjenskih borbenih aviona, koji će zagrmjeti nad Kninom na proslavi 25. obljetnice Oluje.
  • Uloga HDZ-a u budućnosti Hrvatske jer je to jedina stranka koja ima snagu okupiti ljude različitih profila ali jednog državotvornog i domoljubnog svjetonazora, kako one u zemlji tako i ine izvan nje. Zato ćemo uvesti mogućnost dopisnog glasovanja za Hrvate iz dijaspore.
  • Maksimalno koristiti sidro koje imamo u EU i NATO-u i to kroz spremnost za ulazak u Schengen i osiguravanje naših granica, zatim kroz predsjedanje Europskom unijom nakon samo sedam godina članstva i u konačnici kroz uvođenje eura, te kroz iskorištavanje sredstava koje nam omogućuje EU, a čija iskoristivost sada iznosi čak 42 posto, a do kraja godina bit će i do 60 posto.
------------------------

12:45 Sudionicima skupa prikazan je film o postignućima HDZ-a i Vlade, a najsnažnije su pozdravili kadar prekida suradnje s Mostom.

------------------------

12:23 Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković pozvao je stranačke izaslanike i sudionike Općeg sabora HDZ-a, njih oko pet tisuća koliko ih se okupilo u dvorani KC Dražen Patrović, na slogu i zajedništvo, uvažavanje različitosti.

- Uvažavajmo jedini druge, čuvajmo leđa jedni drugima, budimo i radimo zajedno, jer kad smo zajedno, nitko nam ne može ništa, najjači smo i ostat ćemo najjači, poručio je Jandroković, praćen pljeskom okupljenih.

Najavio je da će HDZ pobijediti na svim nadolazećim izborima. - To vam jamčim, ali za to nam treba sloga, zajedništvo, rekao je okupljenim HDZ-ovcima, pozivajući ih da podupru jedni druge, da uvažavaju razlike koje postoje.

Današnji, Opći sabor stranke, za Jadndrokovića je demonstracija HDZ-ove snage. - Sabor je dokaz snage HDZ-a, ni jedna politička opcija ne može učinti ovo što može HDZ, ovdje nas je pet tisuća, najjači smo, rekao je glavni tajnik HDZ-a.

Potkrijepio je to podacima da je HDZ iznjedrio predsjednicu države, premijera i 18 ministra, većinu župana, gradonačelnika. - To se nije dogodilo slučajno, to je rezultat naše političke vizije, teškog, svakodnevnog rada što naši politički suparnici ne razumiju, oni misle da se to događa slučajno, no mi nismo slučajni odabir hrvatskih birača, istaknuo je Jandroković.

- Moramo biti svjesni da smo kralježnica političkog sustava, jedina smo stranka koja u ovom trenutku može osigurati političku stabilnost, gospodarski rast, društvenu stabilnost, na nama je težak teret i zato nas napadaju, manipuliraju, ali HDZ ide dalje, naglasio je Jandroković i poručio da HDZ neće dozvoliti da ju ruše destruktivci, politički avanturisti.

Glavni tajnik HDZ-a pohvalio se rezultatima koje je HDZ ostvario od sabora održanog prije dvije godine, podsjetio da je to bilo razdoblje burnih političkih i stranačkih događaja, pada Vlade i odlaska Tomislava Karamarka te izbora Andreja Plekovića za predsjednika HDZ-a. Stranka je pobijedila na paralamantranim izborima, formirala Vladu s Mostom, zbog slučaja Agrokor i nekorektnog ponašanja partnera, suradnja je prekinuta i stvorena je nova parlamantrana većina. HDZ je ostvarila sjajne rezultate na lokalnima izborima, pobrojao je Jandroković koji se pohvalio i da je HDZ u dvije godine sredio svoje stranačke financije. Podsjetio je da je kod preuzimanja stranke zatečeno preko 17 milijuna kuna obveza.

Govoreći o budućnosti HDZ-a, najavio je nastavak financijskog osnaživanja stranke, reorganizaciju Središnice, uvođenje pomoćnika glavnog tajnika te profesionalnog tajnika Mladeži HDZ-a.

------------------------

11:23 Pozdravnim govorom HDZ-ovcima se obratio Manfred Weber, lider Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, a nakon njega i bugarski premijer Bojko Borisov te član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

- Hrvatska je ponosna zemlja, zajedno smo za snažnu Europu, poručio je na hrvatskom jeziku Manfred Webr, predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke. Za kršćanske je demokrate, istaknuo je, Europa bazirana na kršćanstvu. "U Europi ima puno raznolikosti, ali jedna stvar koja se može naći u svakom mjestu je kršćanska crka i EPP će braniti kršćansku Europu", poručio je Weber što su sudionici HDZ-a pozdravili pljeskom odobravanja.

Kršćanstvo je važno za dobru politku, bez njega je politika puna egoizma, kazao je bugarski premijer Bojko Borisov, pozvavši da Hrvatska i Bugarska zajedno rade na dobro Europe i da pokažu da zapadni Balkan nije neka rupa.

Skup je pozdravio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, referirajući se na aktualne prilike u BiH. "Iako nismo promijenili izborni zakon izborit ćemo se da budemo svoji na svome, nema podjela između Hrvata u BiH", rekao je Čović, podsjetivši da su Hrvati u BiH jedini predvodnici europskog puta te države.

------------------------

11:20 Pred nekoliko tisuća izaslanika i sudionika, u Zagrebu je u subotu počeo Opći izvještajni sabor HDZ-a na kojemu će stranka donijeti novi Statut, a predsjednik HDZ-a Andrej Plenković podnijeti izvješće o radu stranke između dvaju sabora.

Opći izvještajni sabor, 18. po redu, službeno je otvorio glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Sudionici skupa, koji se održava u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović, srdačnim su pljeskom dočeli dolazak predsjednika HDZ-a, koji je u dvoranu ušetao praćen pjesmom 'Eye of The Tiger' iz 'Rockyja'.

Gosti na HDZ-ovu skupu su predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber, bugarski premijer Bojko Borisov, te predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predstavnici diplomatskog zbora, braniteljskih udruga, sindikalnih središnjica, znanstvenog, kulturnog, sportskog života...

Na HDZ-ovu saboru s posebnim se zanimanjem očekuje Plenkovićevo izvješće, stranački sabor održava se, naime, nakon izbijanja afere Hotmail i odlaska iz Vlade bliske premijerove suradnice, potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Mediji su proteklih dana špekulirali da bi zbog spomenute afere s mailovima između ministrice Dalić i članova grupe Borg koja je pisala lex Agrokor, pozicija predsjednika HDZ-a mogla biti uzdrmana, no Plenković i ministri to odbacuju, jedinstveni su u ocjeni da će sabor HDZ-a pokazati jedinstvo, snagu i zajedništvo.

FOTOGALERIJA: Počeo HDZ-ov izvještajni sabor

------------------------

U vrhu HDZ-a, posebno u krugu premijera Andreja Plenkovića, uvjereni su da će se u subotu na Izvještajnom saboru u Ciboni pokazati snaga i jedinstvo stranke.

I premijer i ministri posljednjih dana ponavljali su da na Saboru ne očekuju disonantne tonove unatoč aferi Hotmail. No da se u Plenkovićevu krugu pribojavaju kritika i nepredviđenih situacija na skupu, pokazuje i to što se vodi posebna briga o mogućim govornicima na skupu.

Naime, nakon što izvješća podnesu Plenković i glavni tajnik Gordan Jandroković, trebala bi uslijediti rasprava. Predviđeno je da ona traje dva sata, a vrijeme svakog govornika koji se uključi u raspravu ograničeno je na tri minute. U stranci su rekli da će se za raspravu na Saboru moći prijaviti tko god to želi, no čini se da to možda neće biti baš tako. Naši izvori kažu da u vrhu stranke čine sve kako bi se broj eventualnih Plenkovićevih kritičara sveo na najmanju moguću mjeru.

- Sada se pribjegava raznim igricama. Iako su rekli da ćemo se za raspravu prijavljivati na samom Saboru, već postoji određeni popis. Tako bi na Saboru trebali govoriti svi ministri, neki saborski zastupnici, a posljednjih nekoliko dana iz vrha su nazivali neke članove i govorili im da trebaju pripremiti govor. Čuo sam da su zvali Ivu Žinića, Antu Sanadera, Andriju Mikulića... Pitanje je koliko će biti prihvaćeno samih prijava na Saboru - rekao je jedan član stranke. Ističe, međutim, da bi bilo skandalozno kad bi se na ovakav način nekima pokušalo onemogućiti da sudjeluju u raspravi.

- Pa ne mogu ministri imati prednost pred nekim istaknutim članovima HDZ-a. Ovo nije Sabor Vlade, nego stranke - kaže naš sugovornik i ističe kako je uvjeren da će ipak biti kritika na račun Plenkovića.

Oko usvajanja samog Statuta HDZ-ovci ne očekuju neke probleme.

- U Statutu je odredba prema kojoj predsjednika stranke u slučaju ostavke, smjene ili drugog razloga zbog kojeg više ne može obnašati dužnost šefa, mijenja njegov zamjenik, i to na rok od šest mjeseci tijekom kojih mora pripremiti stranku za nove izbore. Ressler je predlagao da se taj rok skrati na dva mjeseca, ali je Plenković to odbio vjerojatno da se ne zamjeri svom zamjeniku Milijanu Brkiću - kažu neki HDZ-ovci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:31