SAMO TRI TOČKE NA DNEVNOM REDU

PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE O PRESUDI ŠESTORKI 'Nepravedna je i za šestoricu Hrvata iz BiH i za Hrvate općenito.To je događaj bez presedana'

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj riječi na današnjoj sjednici Vlade koja je počela sat vremena ranije nego inače i sadrži samo tri točke, budući da je redovita sjednica Vlade pripremljena za sutra u Osijeku.

- S obzirom na događaje koje su se jučer dogodile… dopustite da izrazim sućut obitelji Praljka i žaljenje zbog onog što se dogodilo u sudnici. To je događaj bez presedana i Praljak je neki način uputio poruku što misli o tome i kako doživljava presudu koja je, i po nama, nepravedna i za šestoricu Hrvata iz BiH, i za Hrvate općenito.

- RH je prijateljska susjedna zemlja BiH, hrvatski narod je bio taj koji je na referendumu '92. bio ključan kako bi se došlo do samostalnosti zemlje. Potpora hrvatske bila je stalna kontinuirana, humanitarna….

- Da ne govorimo o Oluji koja je kasnije omogućila da se oslobodi veliki dijelovi BiH i omogući Daytonski sporazum. Uloga Hrvata u BiH ostaje ključna za njezinu funkcionalnost, opstojnost i budućnost tako da budu ravnopravan i konstitutivan narod, kao i druga dva naroda, i svi ostali koji žive u BiH. RH će davati snažnu potporu BiH i Hrvatima u BiH. Vidjet ćemo što možemo napraviti po pitanju osporavanju dijelova presude.

- Želim čvrsto poručiti da RH izražava sućut žrtvama svih zločina koji su počinjeni u BiH, bez obzira na počinitelje i važno je da uloga haškog suda ostvari pravdu i presudu ne samo u pojedinačnim slučajevima.

- Haški sud sudi pojedincima, ne državama i ne govori o odgovornosti države. S te strane za Republiku Hrvatsku nema nikakvih elemenata koji bi utjecali na nekakvu njezinu odgovornost. Presude suda moraju pridonijeti procesu utvrđivanja istine i pomirbe.

- Mislim da smo kao prijatelj suda pokušali dati maksimalan napor da se pridonese dokazima koje bi proširile vidike suda, nažalost to nije uvaženo. Ne može se govoriti ni o kakvoj odgovornosti državnog vrha - kazao je Plenković.

Ministri će se na današnjoj sjednici izjasniti o amandmanima na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu i projekcijama za 2019. i 2020. te prihvatiti prijedlog svog amandmana na Konačni prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Također, prihvatit će prijedlog odluke o isplati materijalnih prava i drugih naknada i o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:11