USUSRET IZBORIMA U HDZ-u

PLENKOVIĆ NA SKUPU U ŠKABRNJI, DOŠAO I GOTOVINA Premijer o koronavirusu: 'Nije me strah, ali situacija je jako ozbiljna'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.03.2020. u 18:33

Ante Gotovina, Andrej Plenković, Damir Krstičević i Tomo Medved

 

Premijer Andrej Plenković u utorak poslijepodne stigao je u Škabrnju na predizborni skup, njegovog tima "Odvažno za Hrvatsku". U Škabrnji se Plenkoviću pridružio i umirovljeni general Ante Gotovina. Njih dvojica zajedno su položili vijenac u sjećanje na poginule.

Premijer je novinarima rekao da vjeruje u pobjedu svojeg tima na unutarstranačkim izborima koje će HDZ održati u nedjelju.

- Prava slika povjerenja članica i članova HDZ-a bit će u nedjelju. Ja sam uvjeren da će naš tim dobiti povjerenje članica i članova HDZ-a.

Upitan o tome kakav će biti utjecaj koronavirusa na gospodarstvo, premijer je rekao:

- Upravo sam, između Benkovca i Škabrnje, sudjelovao u telefonskoj konferenciji svih šefova država i vlada EU uz participaciju čelnice Europske komisije Ursule von der Leyen, predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i šefova Europske banke upravo o tom pitanju, a razgovor sam prekinuo dolaskom u Škabrnju. Hrvatska je već 28. siječnja poduzela niz mjera vezanih uz virus, sazvala dva sastanka ministara zdravstva EU, a sve države članice trenutno rade analize s osvrtom utjecaja koronavirusa na turizam.

Sutra će ministri Marić, Horvat i Capelli i obaviti konzultacije sa svim sektorima gospodarstva, a najugroženiji će biti sektor prometa, napose zračni, te sektor turizma. Sva ministarstva trenutno prate situaciju i dat ćemo sve od sebe da učinimo epidemiju što manje štetnu po gospodarstvo.

Jeste li razmišljali o otkazivanju većih skupova? - bilo je pitanje novinara.

- Mi u HDZ-u slijedimo sve preporuke i nema na ovim skupovima više od 1000 ljudi. Plus, ovi naši skupovi su uglavnom na otvorenom.

Branko Bačić, Ante Gotovina, Zdravka Bušić, Andrej Plenković, Tomo Medved i Damir Krstičević

Maksimalni oprez

Mnogi su vam ovdje htjeli pružiti ruku, a vi je niste prihvatili... - primijetio je jedan novinar aludirajući na preporuku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da se zbog epidemije koronavirusa čim manje rukuje.

 - Moramo se držati minimalnih mjera opreza i paziti da se čim više smanje rizici. U ovom trenutku sva naša tijela situaciju drže pod kontrolom i sve je stabilno. Budući da je Italija blizu, moramo biti maksimalno oprezni - rekao je premijer Plenković.

Upitan boji li se koronavirusa, rekao je - ne.

- Nije me strah, ali ovo je jako ozbiljna situacija s više aspekata, od zdravstvenih do ekonomskih. Spremni smo s time se suočavati i cijenimo napore ministara Božinova i Beroša. Hrvatska je Vlada tu maksimalno transparentna. Nema ničeg što ja znam, a da hrvatska javnost ne zna.

Plenković se još jednom osvrnuo i na presudu Upravnog suda koji je srušio odluku Povjerenstva u slučaju 'Pokaz'.

 - Ja svoje ime i prezime nisam našao na cesti ili kanalu, znam koliko ovaj posao zahtjeva truda, ne pada mi napamet privatni interes dovoditi pred javni i nekome pogodovati - rekao je Plenković i dodao da je sve što je trebalo napraviti oko imenovanja Igora Pokaza na veleposlaničko mjesto napravljeno sukladno zakonu.

 - Smatram da je Povjerenstvo meni nanijelo nepravdu i izašlo izvan okvira koje su Povjerenstvu dodijeljene na temelju zakona. Kao i svaki drugi građanin, uložio sam pravni lijek.

Ne slaže se s odlukom Milanovića

Oko izjave predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Vidaković da će i Ured premijera biti u radnoj skupini za izradu novog zakona o sprečavanju sukoba interesa kaže da postoji Vlada koja predlaže zakonske propise i Sabor koji ih usvaja.

 - Tijela koja to provode nisu oni koji donose zakon, oni mogu sudjelovati, donijeti neki komentar, ali nisu oni ti koji će donositi propise po kojima će raditi, to rade Vlada i Sabor i to je sve - kazao je premijer.

Upitan što misli o odluci predsjednika Milanovića koji je uklonio sve biste s Pantovčaka, rekao je da to smatra pogrešnim potezom.

Jedan novinar spomenuo je da su Plenkovićevi protukandidati na izborima u HDZ-u na svojem skupu nakon intoniranja himne zamolili novinare da napuste skup i pitao Plenkovića što misli o tome.

- Nisam to znao, mi to ne radimo. Naš tim nema što tajiti, svi smo na javnim dužnostima i ne želim uopće to komentirati.

Upitan o sučeljavanju s Mirom Kovačem, Plenković je rekao "da stožeri razgovaraju o tome":

- Bit će do kraja tjedna - rekao je premijer kratko i dodao da je bilo puno upita za sučeljavanje.  

Izdvajamo