TEAM BUILDING

PLENKOVIĆ NA SASTANAK KOD VARAŽDINA POZVAO CIJELI KLUB ZASTUPNIKA I VRH HDZ-a, MILIJAN BRKIĆ NIJE DOŠAO Razgovara se o Istanbulskoj konvenciji

 
 Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

U mjestu Visoko u Varaždinskoj županiji održan je u utorak neformalni sastanak Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru kojem su prisustvovali i premijer Andrej Plenković i brojni članovi Vlade RH. Prije tog sastanka, premijer Plenković sastao se i sa predstavnicima drugih stranka u parlamentarnoj većini s kojima je razgovarao o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

- Raspravljali smo o njihovim inicijalnim stavovima oko ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Čini mi se da kod nekoliko političkih stranaka i nekoliko saborskih zastupnika postoje neke rezerve. One su, čini mi se, istog onog karaktera koji se stalno u javnosti plasira o nekakvih posljedicama rodne ideologije ali većina ostalih je vrlo jasno za ratifikaciju. Imamo situaciju da su zastupnici, pa i Vlada, pod određenim pritiskom aktivizma, međutim ono što je potrebno svima u hrvatskom društvu je to da govorimo o meritumu stvari, o fenomenu nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, da pokušamo do kraja, precizno, iščitati odredbe konvencije, njezin smisao i njezinu svrhu. Smatram da taj dokument ne sadrži problematične odredbe o kojima se priča u javnosti. Odgovorna smo zemlja s odgovornom politikom i odgovornim institucijama. Ukoliko je sve to tako, onda onima koji i imaju nekih rezervi možemo u jednoj argumentiranoj raspravi to pojasniti i to je naš vrlo precizan cilj. Budimo skroz otvoreni, ako je problem pojam rod, postoji toliki broj pravnih akata i propisa koji sadrže taj pojam od 2008. godine, da je popis tih akata i propisa teško staviti na jedan papir A4 - poručio je premijer Plenković dodavši da se nada da će po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije biti postignut širi konsenzus u Hrvatskom saboru.

Smatram da je ovo pitanje takvog karaktera da je potrebno postići što širi konsenzus u političkom spektru i mislim da je to vrlo bitno za bit teme. I to bi bilo dobro za smanjivanje ovih tenzija koje trenutno postoje i koje su po meni i bez ikakve dileme pretjerane - dodao je Plenković.

Novinari su ga pitali i boji li se da bi HRAST mogao napustiti parlamentarnu većinu ako bude inzistirao na ratifikaciji.

- Mislim da se to ne bi trebalo dogoditi. Ovo je prva situacija gdje oni preuzimaju jedan drugi stav, ali mislim da bi i oni, kada bi malo smirili loptu, vidjeli da je ovo jedna korisna tema koju bi mogli iskoristiti za populariziranje vlastite stranke - poručio je Plenković dodavši da se ne boji niti da bi moglo doći do situacije u kojoj bi veći broj članova napustio HDZ zbog ratifikacije.

- HDZ je stranka i narodnjačka i demokršćanska i ništa manje nisu demokršćanske naše sestrinske stranke u zemljama čije su vlade usvajale ovu konvenciju i ništa im se dramatično nije dogodilo - zaključio je Plenković.

S novinarima je Plenković razgovarao prije sastanka s članovima Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru i nije znao odgovoriti na pitanje hoće li i Milijan Brkić prisustvovati tom sastanku. On se na kraju nije pojavio.

- Tek sam stigao i ne znam jesu li svi došli. Ako i ima onih koji nisu ovdje vjerojatno su imali neke druge obaveze. Ja nisam niti slao pozive. Bio sam u Hrvatskoj Kostajnici. Vidjeli ste što se tamo događa - poručio je Plenković.

Uz većinu saborskih zastupnika, na sastanak su stigli potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministri Davor Božinović, Tomo Medved, Lovro Kuščević, Damir Krstičević, Dražen Bošnjaković, Marko Pavić, Zdravko i Goran Marić, Tomislav Tolušić, Gari Cappelli i Tomislav Ćorić te ministrice Nada Murganić i Nina Obuljen-Koržinek. Stigao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te potpredsjednik Željko Reiner.

Prije početka sjednice Kluba zastupnika HDZ-a većina saborskih zastupnika, njih tridesetak, obišli su na poziv saborskog kolege Anđelka Stričaka općinu Visoko i poznatu utvrdu Čanjevo. Riječ je o općini u kojoj je Stričak nekad bio načelnik i u kojoj je na svim dosadašnjim izborima od samostalnosti Hrvatske HDZ redovito pobjeđivao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:53