NAPETA SITUACIJA

PLENKOVIĆ NA VLADI 'Pozivam Sloveniju da se suzdrži od jednostranih poteza, Najmanji problem je izdavati kazne. To možemo i mi'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.01.2018. u 10:51

Zagreb, 040118. Banski dvori, Trg svetog Marka.
74. sjednica Vlade Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Marija Pejcinovic Buric. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković se na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vlade osvrnuo i na situaciju sa Slovenijom te prokomentirao recentna događanja u Savudrijskoj vali.

 

- Pozivamo Sloveniju da se i dalje sudrži od jednostranih poteza. Nema nikakvog problema da naša policija snima sve brodice koje dođu u naše vode. Mi ćemo se držati toga da izbjegavamo incidente.  Najmanji je problem izdavati kazne, možemo i mi to napraviti. Pozivamo slovensku stranu na nastavak dijaloga, rekao je Plenković pa nastavio:

 

- Hrvatska ne poduzima jednostrane poteze, suzdržana je i korektna. I dalje ćemo se ponašati ogovorno, sukladno međunarodnom pravu. Puno smo bliže rješenju nego to izgleda ako se prate samo medijski napisi, zaključio je Plenković.

Premijer se osvrnuo u četvrtak i na makroekonomske podatke, ocijenivši kako su ohrabrujući i da će Vlada i u ovoj godini nastaviti s reformskim procesima.

 

Plenković je naveo da je konsolidirani proračun opće države za 2017. završio u suficitu, kazavši da je to bolje od procjena danih prilikom rebalansa proračuna prije nekoliko tjedana.

 

"To znači da se ukupno gledajući više prihodovalo nego što se trošilo", naveo je Plenković, ocijenivši da je jako dobra poruka da su Vlada i država, zahvaljujući povoljnim ekonomskim okolnostima, učincima porezne reforme, izvrsnoj turističkoj sezoni, racionalnom pristupu javnim financijama i pametnoj fiskalnoj konsolidaciji došli u poziciju da "trošimo koliko imamo, dapače i da još nešto i ostane".

 

Ocijenivši to ohrabrujućim podatkom, Plenković je istaknuo da on ide u prilog ispunjavanju ambicija Hrvatske kad je riječ o kriterijima za uvođenje eura.

 

Ako se ovako nastavi, poručio je, procjenjuje se da će udio javnog duga u BDP-u sada biti oko 78 posto, što znači da bi Vlada mogla ispuniti svoje ciljeve do kraja desetljeća, odnosno do kraja mandata Vlade.

 

Naveo je da su, prema podacima Ministarstva financija, unutar proračuna opće države izdvajanja za kamate iznosila gotovo 9 milijardi kuna kamata.

 

"Zamislite da nemamo tih kamata, koliki bi to suficit bio, riješili bismo sve dugove u zdravstvu da ih ne bi osjetili. To su podaci koji su jako dobri, koji su poticajni i na tragu ovakvih pokazatelja moramo nastaviti s našim aktivnostima", rekao je premijer.

 

Podsjetio je da su poreznom reformom poduzetnici i građani rasterećeni za oko 2,5 milijarde kune, tri puta po 2 posto su lani podignute plaće državnim i javnim službenicima, isplaćena su sredstva za božićnice i regrese, a izdvojeno je u više navrata i za dugove u zdravstvu, koje se nastoji svesti na prihvatljivu razinu.

 

Osvrnuvši se na podatak o blagdanskoj potrošnji od 13,5 milijardi kuna, istaknuo je da je to jasan pokazatelj da su ljudi dobivali veće plaće, "a kad imate veće plaće, veća je potrošnja". Podsjetio je, također da su indeksirane mirovine sa 2,75 posto.

 

"Naravno da je dobro da nam raste i zaposlenost - sad smo na 61 posto, trebamo ići prema onih naših ciljanih 68 posto zaposlenosti iz našega programa", kazao je. Naveo je i nisku nezaposlenost od 11,6 posto, kazavši da su sve su to ohrabrujući podaci te je izrazio uvjerenje da će mjere aktivnog zapošljavanja dovesti do dodatnih pozitivnih rezultata.

 

"Ovakvi rezultati ohrabruju nas da nastavimo s reformskim procesima", istaknuo je Plenković.

Izdvajamo