SASTANAK U SREDIŠNJICI

PLENKOVIĆ NAJAVIO REKONSTRUKCIJU VLADE 'Dobio sam potporu da, sukladno svojoj procjeni, poduzimam sve potrebno za osvježenja u Vladi'

Arhivska fotografija
 Željko Puhovski / CROPIX

>>> NOVO 21:26 Andrej Plenković je nakon sastanka vrha stranke rekao da je dobio podršku da krene u rekonstrukciju Vlade.

- Svi članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a podržavaju smjer rada Vlade, smjer politike HDZ-a koja je osigurala političku stabilnost u zemlji, stvorila potreban mir i vrijeme da predanim reformskim radom Hrvatska ostvari velike iskorake osobito kad je riječ o gospodarskim i makroekonomskim pokazateljima i svim potvrdama koje se vide u smanjenju duga, manjoj nezaposlenosti, većoj zaposlenosti, rastu plaća, strukturnim reformama, izlaskom iz procedure prekomjernog deficita, nema više makroekonomskih neravnoteža..., rekao je nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Plenković.

- Danas sam dobio potporu svih članova da, sukladno svojoj procjeni, poduzimam sve što smatram da je potrebno za osvježenja u Vladi, da idemo u svojevrsnu rekonstrukciju, da idemo ambiciozno ka ostvarivanju svih programskih ciljeva, da se zemlja kvalitetno pripremi za nas izuzetno važno predsjedanje EU, da se stranka konsolidira i pripremi za predsjedničke izbore, da damo čvrstu potporu Kolindi Grabar-Kitarović te da nakon iskustva s ostavkom ministra uprave podcrtamo jednu bitnu vrijednosnu kategoriju, a to je da ni ja osobno kao predsjednik HDZ-a ne želim da bilo kakve insinuacije medijske, u javnom prostoru - kasnije ćemo vidjeti što će od njih biti - a koje imaju bilo kakvu aluziju na neprimjerene radnje, ne dopuste da se ugrozi rad stranke, Vlade i politika HDZ-a, rekao je između ostalog Plenković, ne iznoseći konkretno tko bi u najavljenoj rekonstrukciji Vlade mogao ostati bez ministarskog mjesta, izuzev Lovre Kuščevića koji je već dao ostavku i Marije Pejčinović Burić za koju se već zna da napušta Banske dvore zbog odlaska na funkciju glavne tajnice Vijeća Europe.

Plenković nije htio reći ni što znači formulacija da će u rekonstrukciju krenuti ambiciozno, a nije jasno ni kada bi ta rekonstrukcija, ako bude uključivala više ministarstava od resora uprave i vanjskih poslova, mogla stupiti na snagu.

-----------------------

U središnjici HDZ-a je u 18 sati počela zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Iako iz stranke nije službeno otkriveno o čemu će se raspravljati, nesumnjivo je da će se na dnevnom redu naći upražnjeno mjesto ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a nakon što je premijer Andrej Plenković jučer prihvatio ostavku Lovre Kuščevića.

Nakon što je za mogućeg nasljednika Lovre Kuščevića ovih dana cirkuliralo ime Kuščevićevog državnog tajnika i bivšeg gradonačelnika Senja Darka Nekića, dobro informiran izvor Jutarnjem listu je rekao da postoji mogućnost da tu poziciju zauzme njegova stranačka kolegica Sanja Putica.

Osim o nasljednicima Lovre Kuščevića, u HDZ-u će zasigurno razgovarati i o ostalim političkim aktualnostima.

Među prvima su u stranačku središnjicu ušli zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić te glavni tajnik Gordan Jandroković. Dok Jandroković nije bio razgovorljiv, Brkić je na upit o ranije održanom sastanku s koalicijskim partnerima kratko rekao da su se HNS-ovci 'skrušeno pokajali i obećali da neće više griješiti'.

Ministar prometa Oleg Butković je na pitanje novinara misli li da bi Sanja Putica bila dobra ministrica uprave rekao da o njoj misli sve najbolje.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na ulazu u stranačke prostorije samo je kratko prokomentirao tragediju koja se ranije u utorak dogodila u Đakovu. Izrazio je sućut obitelji ubijene socijalne radnice te nadu u oporavak njezina teško ozlijeđenog kolege. Rekao je da se dogodila velika tragedija te da ministrica Murganić, ministar Božinović i policija rade sve kako bi se utvrdile okolnosti tog nemilog događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:49