'INVESTICIJSKI POTENCIJALI RH'

PLENKOVIĆ 'Ne nasjedajte na priče da reformi nema, one su tu' JANDROKOVIĆ 'Iritira nas kad nam broje jesmo li dovoljno Hrvati ili katolici. Jesmo!'

Posebno nas iritira da nam se broji jesmo li dovoljno Hrvati i dovoljno katolici, rekao je Jandroković
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Iznoseći brojke i rezultate rada svoje Vlade, hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je načelnicima, gradonačelnicima i županima koji su se okupili u Osijeku na konferenciji "Investicijski potencijali Hrvatske", da o rezultatima i radu HDZ-ove vlade moraju osvijestiti sugrađane i članove stranke. Pri tome je iskoristio i izvješće kreditne agencije S&P, koja je hrvatske izglede povećala na pozitivne, a poručio je i da u tom smislu ne bi trebalo razmišljati o prijevremenim izborima.

- Za ovakvo izvješće važna je i politička stabilnost, pa i oni gledaju kakva je situacija s izborima i je li vlast stabilna. To je preduvjet bilo kakvog ekonomskog napretka, nekoga tko želi ulagati, kontinuiteta u strukturnim reformama. Zato mi kao najveća stranka ne možemo stvari gledati iz našeg uskog interesa i je li nam oportunije ići na izbore u ovom trenutku kad bi se mogao dobiti poneki mandat više. Nama je strateški gledano bitan boljitak države - rekao je Plenković, koji je uvjeren kako će se u njegovu mandatu kreditni rejting Hrvatske povećati za još jednu stepenicu.

- Cilj nam je doći u investicijski rejting, a potom zaduživanje države postaje mnogo povoljnije. U cestarskom sektoru refinanciranjem duga godišnje smo uštedjeli 50 milijuna eura samo na kamatama. To je praktički iznos za višenamjenske borbene avione u idućih 10 godina - rekao je premijer, istaknuvši kako se politika Vlade bazira na trokutu - fiskalna konsolidacija javnih financija, strukturne reforme i investicije.

- Strukturne reforme su tu, one se provode, i ne nasjedajte na priče da reformi nema, kazao je.

Govorio je potom o suficitu od 1,6 milijardi kuna, poreznim rasterećenjima "teškim" 6,4 milijarde kuna, ulaganjima u mjere zapošljavanja, smanjenju stope nezaposlenosti, rekordnoj turističkoj sezoni u kojoj će se ostvariti 12 milijardi eura prihoda.

- Mi smo već sada u brojevima negdje u 2023. s obzirom na planirano u strategiji razvoja turizma.

Istaknuo je i da smanjenjem stope PDV-a za robu široke potrošnje na 13 posto očekuje pojeftinjenje cijena roba i usluga u Hrvatskoj.

- Vijest je Fine da smo problem 325.000 blokiranih s dva zakonska prijedloga već sada znatno smanjili. Iznos blokada praktički je prepolovljen, a broj blokiranih smanjio se za 50.000 - rekao je Plenković, dotaknuvši se i kroničnog problema države - iseljavanja stanovništva.

- To je stvar pravnoga okvira jer smo postali članica EU i dio zemalja je liberalizirao slobodu kretanja radne snage, a dio je čekao kako bi zaštitio svoju radnu snagu. Danas su, osim Austrije, sve države oslobodile zapreke za stjecanje radnih dozvola. Da se to dogodilo prije 10-15 godina, tada bismo imali iseljavanje - istaknuo je premijer.

Za politički i svjetonazorski dio, pak, bio je zadužen predsjednik Sabora i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković, koji je istaknuo kako je HDZ "ozbiljna politička stranka u Hrvatskoj i jedina koja se može ozbiljno nositi sa izazovima vremena, jedini kapacitirani za rješavanje naslijeđenih problema kao što su Agrokor, Ina, Petrokemija... Isto tako imamo što ponuditi kao viziju razvoja".

- HDZ provodi reforme. Bit ćemo i jesmo stranka desnog centra. Postoje političke snage i neki tipovi koji dovode u pitanje jesmo li mi dovoljno Hrvati, katolici, brinemo li se dovoljno o interesima RH. Od prvoga dana naš je zadatak bila briga za hrvatske nacionalne interese i odradili smo sve što je bilo u našoj viziji. Briga za Hrvatsku, tradicionalne vrijednosti u kojima su obitelj, vjera i nacija dio su programa HDZ-a. Onima koji nas napadaju postavio bih pitanje imaju li oni programe za hrvatsko gospodarstvo, međunarodni položaj RH, rješavanje infrastrukture, strukturne reforme? Osim uvredljivih i ružnih napada na račun HDZ-a i njezina vodstva ne čujemo nikakve konstruktivne prijedloge takvih političara kako vide Hrvatsku - poručio je Jandroković, dodajući i kako su čitavim nizom primjera dokazali i kako se "itekako brinemo o državnim interesima, dignitetu Domovinskog rata i statusu hrvatskih branitelja".

- Posebno nas iritira da nam se broji jesmo li dovoljno Hrvati i dovoljno katolici. Treba jasno i precizno reći da jesmo - zaključio je Jandroković.

'Zaštitit ćemo žene od svih oblika nasilja'

Plenković se osvrnuo na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, rekavši da "kao Vlada moramo ustrajati svim mehanizmima za zaštitu žena od svih oblika nasilja".

- U tom smislu ispravno i dobro smo ratificirali Istanbulsku konvenciju, a naša interpretativna izjava ocijenjena je izvanrednom. Nikada nitko nije imao toliko pohvala, a o njoj se govori kao modelu koji će razjasniti nejasnoće i koja će biti korištena kao model u drugim državama da se izbjegnu rasprave kakve smo mi imali prije ratificiranja - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:42