EPILOG PROMETNE NESREĆE

PLENKOVIĆ NIJE PRIHVATIO OSTAVKU MINISTRICE ŽALAC 'Najvažnije da je djevojčica dobro. Ministrica je platila kaznu i izvadit će novu vozačku dozvolu'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.03.2019. u 14:11

Benkovac, 070319.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic boravi danas u posjetu Zadarskoj zupaniji, suradnicima je obisao novi putnicko-trajektni terminal u Gazenici. Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / Hanza Media

Andrej Plenković

 

Nakon što se danas ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac oglasila o prometnoj nesreći koju je u subotu skrivila bez važeće vozačke dozvole, premijer Andrej Plenković komentirao je to što je Žalac stavila svoj mandat na raspolaganje.

'Ono što je najvažnije je to da je djevojčica dobro, da je u Osijeku dobila svu potrebnu skrb i da će se dobro oporaviti bez posljedica. Što se tiče vozačke dozvole koja nije bila produljena, to je jedan propust, nemar, ali to nije kazneno djelo, to je prekršaj. Ministrica je platila kaznu i izvadit će novu vozačku dozvolu. Kao što znate, prije su dozvole trajale do 65. godine, a sada se moraju produljivati svakih 10 godina. Nemojte biti nervozni, smirite se...', poručio je novinarima i dodao da je u kontaktu s ministricom bio odmah nakon nesreće.

'Razgovarali smo više puta, došla je danas i primio sam je. Ona je spremna prestati biti ministrica. To je s njene strane potez  koji je vrlo korektan i moralan. Ja sam razmišljao od subote, i jučer i danas. Ovo što se dogodilo je nešto što se u okolnostima moglo dogoditi i drugima. Ono što je propust s produljenjem vozačke dozvole nije nešto zbog čega bih tražio od nje da napusti Vladu. Ona će svoj posao, kada malo splasne šok, moći nastaviti raditi dobro. Prema tome, ona ostaje ministrica', zaključio je Plenković.

 

Pohvalio je rad Žalac kao ministrice istaknuvši da je u njezinu mandatu Hrvatska s 9 posto ugovorenih sredstava došla na 65 posto ugovorenih sredstava iz EU fondova, a ambicija je da do kraja godine to bude 85 posto.

Na pitanje kakva se poruka javnosti šalje ovime i hoće li policija tolerirati takvo što i ostalim građanima, Plenković kaže:

'Banalizirate, to nije dobro. To što ona nije produljila vozačku dozvolu, ne znači da ljudi to ne trebaju raditi. Ministrica je priznala propust i ona će platiti prekršajnu kaznu, to je i učinila', kaže Plenković.

Na pitanje o tome da je ministrica 140-ak vikenda vozila do Vinkovaca vjerojatno autocestom, Plenković je novinarima ponovio da se smire i dodao još jednom da to nije razlog za njezinu ostavku te da Žalac ostaje ministrica u njegovoj Vladi.

Žalac ponudila svoju ostavku u subotu i jutros

Ministrica Žalac izjavila je ranije u ponedjeljak da je jako potresena i u stanju šoka zbog prometne nesreće nakon koje je odmah, a danas još jednom, premijeru ponudila svoj mandat na raspolaganje.

Žalac je u subotu, vozeći svoj osobni automobil, naletjela na 10-godišnju djevojčicu, a kasnije se ustanovilo da je automobilom upravljala bez važeće vozačke dozvole koja joj je istekla još 2016. godine.

Nesreća se dogodila u Ulici Ćirila i Metoda, nakon što je djevojčica neoprezno prelazila cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza.

Dijete je najprije prevezeno u bolnicu u Vinkovcima, no zbog težine ozljeda - prijeloma desne potkoljenice, prevezena je u KBC Osijek, a ministrica ju je u subotu navečer i posjetila.

Iz Vlade su nakon nesreće poručivali kako ne vide nikakvu političku odgovornost ministrice zbog prometne nesreće te da se takva nesreća mogla dogoditi svakome.

Javnost i oporba pokrenuli su pitanje njezine odgovornosti ponajprije stoga što je vozilom upravljala bez važeće vozačke dozvole.

Izdvajamo