KRITIKA ŠEFA STRANKE

PLENKOVIĆ O BRKIĆU 'U kampanji ga nisam ni vidio, nije pridonio ništa, a ne sjećam se njegove izjave o tome da trebamo biti ponizni, a ne bahati'

 
Andrej Plenković i Milijan Brkić
 Tom Dubravec / CROPIX

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i danas je komentirao nedjeljne izbore za Europski parlament i neočekivano loš rezultat HDZ-a, a osvrnuo se i na medijske napise o izjavama Milijana Brkića, koji je jučer rekao 'da narod nije glup i da u HDZ-u trebaju biti ponizni, a ne bahati'.

'Prvo, mi smo pobijedili. Ono što se prekjučer dogodilo, falilo nam je 1400 glasova za peti mandat. Čestitam svima koji su se izabrali, kao i našim kandidatima i kandidatkinjama, bila je velika disperzija i tu se dogodilo upravo ono o čemu sam u kampanji govorio. Ona je bila duga, a naša je bila afirmativna. Što se tiče onoga što smo radili prvih 45 dana prije izbora, ne da nemam primjedbe, nego znam da nijedna vlada ni politička stranka ne ulaže toliko u europsku orijentaciju Hrvatske kao ova', rekao je Plenković za N1 i dodao da rezultat za njega nije zadovoljavajuć, no 'situacije u kojima neki ljudi nakon sjednice Predsjedništva puštaju nvoinarima informacije su sport na koji je on naučio'.

Kada je riječ o Brkiću, Plenković kaže da njega u ovoj kampanji nije ni vidio te da nije ništa pridonio. Brkićeve jučerašnje izjave se, kaže, ne sjeća.

'Svatko je mogao u HDZ-ovoj kampanji se angažirati i trebao je, oni koji će sada ex post dovesti u pitanje listu nisu zucnuli kad se ona sastavljala. Tvrde da lista nije jednoglasna, a to nije točno', rekao je Plenković.

Na pitanje o vlastitoj odgovornosti za loš izborni rezultat, Plenković kaže:

'Ja da vidim odgovornost u nečemu u čemu smo mi bolji od svih durgih stranaka? Kad imate toliko udara na Vladu, koji traju praktički mjesecima, od svih medijskih kuća nisam vidio nijedan plus, bili su samo napadi. Ako se stvara kontekst u kojem stalno imate umjesto fokusa na bitno za ove izbore, odvraćanje tema na nešto drugo, onda se dogodi da fali 1400 glasova za peti mandat', kaže šef HDZ-a za N1.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je rekla da su se političari otuđili od naroda i da je to bilo vidljivo na izborima. Plenković kaže da ne vjeruje da je predsjednica time mislila na njega i na kandidate i kandidatkinje HDZ-a.

'Ako je netko na terenu i razgovara s ljudima zadnje tri godine, ako se svojim integritetom bori da rješava sve probleme koji su nas dočekali, prema tome ta teza što se tiče HDZ-a mislim da ne stoji', kaže.

Dodaje da je ovakav izborni rezultat gotovo unutar statističke pogreške, no najavljuje daljnju analizu izbornih rezultata.

Okrupnjivanja desnice se, kaže, ne boji, a ističe i da 'nema teoretske šanse da se politika koju on vodi, politika desnog centra, promijeni'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:02