REAKCIJA PREMIJERA

PLENKOVIĆ O DRAMATIČNOM PRIOPĆENJU PREDSJEDNICE 'Kad bih ja bio tako osjetljiv, mogao bih svaki dan reći da sam osjetio udar. Nije to tako strašno...'

 Dragan Matic / CROPIX

- U političkoj ste utakmici i svaki dan iskrsne neki problem. Kad bih ja bio tako osjetljiv, mogao bih svaki dan reći da sam osjetio udar. Morate biti otporni na to, nije to tako strašno - komentirao je u četvrtak premijer Andrej Plenković priopćenje predsjednice Republike u kojemu, između ostalog, kaže kako konstrukcije o njezinoj umiješanosti u navodno rušenje Vlade predstavljaju izravan politički udar na državne institucije, a posebice na instituciju predsjednice RH.

Premijer očito smatra da medijski natpisi o navodnoj umiješanosti Ureda predsjednice u aferu SMS nisu nikakav udar na institucije, da i on u političkoj utakmici doživljava svaki dan “buru”, međutim, to, za razliku od predsjednice, ne doživljava kao udar.

- Udar je jedino SMS fabriciranje u kojemu se meni podvaljuje da sudjelujem u nečemu s druge strane zakona. Politički možemo raspravljati o svemu, a postoje nadležna tijela koja to trebaju ispitivati i do kraja riješiti. Ne vidim ništa posebno novo u tome - komentirao je premijer.

Na prozivke predsjednice da je sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost tražila još 26. listopada te da još nije dobila odgovor, prozivajući premijera za šutnju, Plenković je odgovorio kako se uvjeti za sjednicu nisu stekli.

- Sjednice moraju biti jako dobro pripremljene, Vijeće mora usvojiti određeni dokument u idućoj godini. Moja je procjena da treba odabrati trenutak kad sve to bude spremno i onda ćemo se sastati. U odnosu na datum koji se spominje u priopćenju, puno se toga napravilo. Sjednica će biti kad procijenimo da je pravi trenutak, tijekom prosinca sigurno - rekao je premijer.

Odgovorio je i na pitanje treba li predsjednica barem suspendirati svog savjetnika za nacionalnu sigurnost koji se spominje u kontekstu s Vargom.

- To su odluke koje ona mora dobro izvagati i donijeti - poručio je Plenković, koji se vratio iz Bratislave i na početku obraćanja govorio o tome kako će u petak na Vladi povećati minimalne plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:40