PREMIJER U ORAHOVICI

PLENKOVIĆ O FORTENOVI 'Kao Agrokor su prije 2,5 godine bili u paklu, sada su u purgatoriju, a jednog dana će na tržišnoj osnovi poslovati kao u raju'

 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u Orahovici je u utorak komentirao dnevnopolitičke aktualnosti, a osvrnuo se i na novonastalu situaciju oko bivšeg Agrokora, danas Fortenove. Kako prenosi televizija N1, uvjeren je da će se nagodba ispoštovati, roll up kredit refinancirati, a dobavljačima isplatiti dug.

Na optužbe Ivice Todorića da upravlja DORH-om premijer je novinarima rekao da pitaju stvari koje su smiješne, te da su DORH i sudovi neovisni i ako to nisu vidjeli u mandatu ove Vlade da ne zna kada ćemo kao društvo progledati.

Za Agrokor kaže da su dobili problem u krilo od bivšeg vlasnika Agrokora i da su ga uspješno riješili i to u petom mjesecu mandata Vlade dok je na pomolu bila najveća ekonomska, financijska i politička kriza.

Ponovio je da rekonstrukcija Agrokora dobiva nagrade u inozemstvu, da su OPG-i namireni i da će isto biti namireni i dobavljači.

- Hrvatske porezne obveznike cijeli proces restrukturiranja Agrokora nije koštao niti jednu jedinu kunu, ustvrdio je premijer i istaknuo da je to važna poruka koja se mora komunicirati javnosti.

Oko dobavljača i refinanciranja roll up kredita kaže da se nagodba mora poštovati i vjeruje da će je poštovati i Fortenova grupa.

- Obveza plaćanja graničnog duga kako je dogovoreno u nagodbi će biti poštovana, to uopće nije sporno i tu nemaju dilema predstavnici Fortenova grupe ni dobavljači. Bitno je da dogovore međusobno, a mi smo tu da pomognemo da se iznađe dogovor o dinamici isplata. Ministar Darko Horvat razgovara s predstavnicima uprave i dobavljačima i siguran sam da će se naći rješenje. Refinanciranje kredita treba se realizirati ovaj tjedan i nakon toga je kompanija, recimo slikovito da je bila u paklu prije 2,5 godine, sada je u purgatoriju, a onda će na tržišnoj osnovi jedan dan poslovati kao u raju, zaključio je.

Premijer Plenković rekao je da danas s Josipom Đakićem nije razgovarao o zahtjevu Hvidre da se raskine koalicija sa SDSS-om te da prvo želi čuti stav SDSS-a. - Odlučivat će HDZ i partneri u parlamentnarnoj većini, mi ne dirigiramo drugome mišljenja i stavove, ima tko odlučuje o parlamentarnoj većini i partnerima.

Nije primijetio da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanosti u povodu Dana Virovitičko-podravske županije kritizirala Vladu. - Nisam ja doživio njezin govor kao kritiku, upravo obrnuto, rekao je.

U Virovitici je bio, ali nije s gradonačelnikom Ivicom Kirinom razgovarao o nestanku novca iz gradskog proračuna. - Sve će to skupa istražiti nadležna tijela, predsjednik Vlade nije istražitelj, zaključio je.

Na pitanje o podršci njemu kao predsjedniku stranke i predsjednici u borbi za drugi mandat među slavonskim HDZ-ovcima kaže: - Ja ću pobijediti na izborima za predsjednika HDZ-a i HDZ će pobijediti na sljedećim izborima. I predsjednica će pobijediti na izborima i uživa podršku cijelog HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:33