PREMIJER U VIROVITICI

PLENKOVIĆ O HRVATSKOM PREDSJEDANJU EU Uobičajeno je da RH na sastancima predstavlja premijer, to ćemo nastaviti i dalje za vrijeme našeg predsjedanja

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.06.2018. u 19:20

Zagreb, 141016. Trg svetog Marka. Uoci konstituirajuce sjednice Hrvatskog sabora, izabrani zastupnici koji ce ciniti Klub HDZ-a odrzali sjednicu na kojoj su se utvrdili prijedlozi clanova pojedinih odbora. Na fotografiji: Andrej Plenkovic. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Andrej Plenković, arhivska fotografija

HDZ u srijedu u Virovitici održava sjednicu Kluba zastupnika, a predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković je novinarima komentirao aktualne dnevno-političke događaje.

Tako je odgovorio i na pitanje o predaji potpisa građanske inicijative 'Narod odlučuje'.

- Čekamo da Ministarstvo uprave potvrdi jesu li potpisi korektno prikupljeni, a onda očekujem da Odbor za ustav uputi pitanje Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, kazao je okupljenim novinarima premijer.

Na pitanje hoće li udovoljiti predsjednici koja želi sudjelovati u predsjedanju Europskom unijom, rekao je:

- Što se tiče predstavljanja Republike Hrvatske u Europskom vijeću, uobičajeno je da RH na sastancima predstavlja predsjednik Vlade. To ćemo nastaviti i dalje, za vrijeme našeg predsjedanja. Imamo sporazum institucija prema kojemu predsjednica zastupa Hrvatsku na summitima Sjevernoatlanskog saveza, a u UN-u se rotiramo. Što se tiče priprema za predsjedanje, naravno da komuniciramo, razgovaramo, rekao je premijer.

Odgovorio je i što Vlada radi na poreznom rasterećenju građana.

- Jučerašnji sastanak s poduzetnicima bio je prigoda za prikazivanje svih efekata koje Vlada radi na poreznom planu. Porezno rasterećenje koje je napravila ova Vlada je već pokazalo pozitivne efekte. U izbornom programu rekli smo da ćemo biti prva Vlada koja će smanjiti opću stopu PDV-a, i to ćemo napraviti. Pristup drugoj fazi bit će cjelovit. Mijenjat će se i drugi zakoni, a ne samo onaj o PDV-u. Vjerujem da će doprinosi i drugih stranaka biti konstruktivni, rekao je Plenković.

Komentirao je i populacijske mjere koje je predložila predsjednica.

- Što se tiče prijedloga predsjednice o populacijskoj politici, zamolit ćemo nadležno ministarstvo da ih pogleda. Ako su mjere financijski provedive, mi ćemo ih rado uvažiti, poručio je premijer.

- Na populacijsku i demografsku politiku uložili smo preko milijardu i 900 milijuna kuna. Moj pristup i pristup Vlade vrlo je konkretan i sustavan, dodao je.

- Pristup ove Vlade je konkretan i radimo onoliko koliko proračun može podnijeti, dodao je.

Nije želio komentirati situaciju oko 'skupine Borg', ni što bi još javnost mogla doznati.

- Ne miješam se u to, kratko je poručio.

Za kraj se osvrnuo i na najavu predsjednice da će ići u Rusiju ako hrvatska nogometna reprezentacija izbori drugi krug natjecanja.

- Vidjet ćemo hoću li ići u Rusiju na prvenstvo. Ako nakon prvog kruga prođemo, razmotrit ćemo tu opciju, ali najbitnije je da naša reprezentacija napravi dobar rezultat, poručio je za kraj premijer Plenković.

Izdvajamo