PREMIJER U VIROVITICI

PLENKOVIĆ O HRVATSKOM PREDSJEDANJU EU Uobičajeno je da RH na sastancima predstavlja premijer, to ćemo nastaviti i dalje za vrijeme našeg predsjedanja

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.06.2018. u 19:20

Zagreb, 141016. Trg svetog Marka. Uoci konstituirajuce sjednice Hrvatskog sabora, izabrani zastupnici koji ce ciniti Klub HDZ-a odrzali sjednicu na kojoj su se utvrdili prijedlozi clanova pojedinih odbora. Na fotografiji: Andrej Plenkovic. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Andrej Plenković, arhivska fotografija

HDZ u srijedu u Virovitici održava sjednicu Kluba zastupnika, a predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković je novinarima komentirao aktualne dnevno-političke događaje.

Tako je odgovorio i na pitanje o predaji potpisa građanske inicijative 'Narod odlučuje'.

- Čekamo da Ministarstvo uprave potvrdi jesu li potpisi korektno prikupljeni, a onda očekujem da Odbor za ustav uputi pitanje Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, kazao je okupljenim novinarima premijer.

Na pitanje hoće li udovoljiti predsjednici koja želi sudjelovati u predsjedanju Europskom unijom, rekao je:

- Što se tiče predstavljanja Republike Hrvatske u Europskom vijeću, uobičajeno je da RH na sastancima predstavlja predsjednik Vlade. To ćemo nastaviti i dalje, za vrijeme našeg predsjedanja. Imamo sporazum institucija prema kojemu predsjednica zastupa Hrvatsku na summitima Sjevernoatlanskog saveza, a u UN-u se rotiramo. Što se tiče priprema za predsjedanje, naravno da komuniciramo, razgovaramo, rekao je premijer.

Odgovorio je i što Vlada radi na poreznom rasterećenju građana.

- Jučerašnji sastanak s poduzetnicima bio je prigoda za prikazivanje svih efekata koje Vlada radi na poreznom planu. Porezno rasterećenje koje je napravila ova Vlada je već pokazalo pozitivne efekte. U izbornom programu rekli smo da ćemo biti prva Vlada koja će smanjiti opću stopu PDV-a, i to ćemo napraviti. Pristup drugoj fazi bit će cjelovit. Mijenjat će se i drugi zakoni, a ne samo onaj o PDV-u. Vjerujem da će doprinosi i drugih stranaka biti konstruktivni, rekao je Plenković.

Komentirao je i populacijske mjere koje je predložila predsjednica.

- Što se tiče prijedloga predsjednice o populacijskoj politici, zamolit ćemo nadležno ministarstvo da ih pogleda. Ako su mjere financijski provedive, mi ćemo ih rado uvažiti, poručio je premijer.

- Na populacijsku i demografsku politiku uložili smo preko milijardu i 900 milijuna kuna. Moj pristup i pristup Vlade vrlo je konkretan i sustavan, dodao je.

- Pristup ove Vlade je konkretan i radimo onoliko koliko proračun može podnijeti, dodao je.

Nije želio komentirati situaciju oko 'skupine Borg', ni što bi još javnost mogla doznati.

- Ne miješam se u to, kratko je poručio.

Za kraj se osvrnuo i na najavu predsjednice da će ići u Rusiju ako hrvatska nogometna reprezentacija izbori drugi krug natjecanja.

- Vidjet ćemo hoću li ići u Rusiju na prvenstvo. Ako nakon prvog kruga prođemo, razmotrit ćemo tu opciju, ali najbitnije je da naša reprezentacija napravi dobar rezultat, poručio je za kraj premijer Plenković.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo