PREMIJER POLOŽIO VIJENCE

PLENKOVIĆ O MILANOVIĆEVOJ TVRDNJI DA JE 30. SVIBNJA 'MALI PRIVATLUK HDZ-a' 'Loše je da tako govori, vjerujem da će kroz mandat promijeniti stajalište'

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Premijer i predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je današnje obilježavanje Dana državnosti.

- Dan državnosti 30. svibnja je dan kada je prvi put konstituiran demokratski izabran višestranački Hrvatski sabor. Riječ je o ključnom datumu kada su se sve bitne odluke donosile za našu samostalnost, neovisnost i slobodu. Posebno mi je drago da je ovaj saziv Sabora na prijedlog Vlade vratio Dan državnosti na 30. svibnja. To je bio dan kada se osjećala emocija naroda, kada se Dan državnosti slavio jer smo gradili poštovanje i respekt prema instituciji države. Vjerujem da je ova 30. obljetnica bio pravi istinski trenutak da stavimo datume na ključno mjesto - kazao je Plenković.

Komentirao je i izjavu predsjednika države Zorana Milanovića da se po pitanju 30. svibnja radi o malom privatluku jedne stranke.

- Loše je da predsjednik RH tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Sabor. Znamo da je Račanova Vlada promijenila Dan državnosti na 25. lipnja, koji je isto važan datum, važni su mnogi datumi, ali ovo je bio početak. Žao mi je da na taj način govori o ključnom datumu za suvremenu hrvatsku povijest. Vjerujem da će kroz svoj mandat promijeniti stajalište - kazao je Plenković.

Na pitanje kako komentira izjavu Milanovića da se radi o predizbornom skupu HDZ-a i izjavu Vladimira Šeksa o opozivu Milanovića, Plenković je kazao kako nije pratio te izjave.

FOTOGALERIJA: Milanović, Plenković i Jandroković položili vijence na Mirogoju povodom Dana državnosti

- Danas je ključni dan države, ponosan sam što sam predsjednik Vlade i drago mi je da smo Dan državnosti vratili na ovaj dan - kazao je.

Komentirao je i jučerašnja uhićenja. Na pitanje koliko su ona teška za HDZ, kazao je da ništa nije teško za stranku.

- Pravna država mora funkcionirati u svakom trenutku, Državno odvjetništvo i policija su neovisni. Ako postoji sumnja da je netko počinio kazneno djelo, policija i DORH trebaju raditi bez obzira o kome se radi i stranačkoj pripadnosti te osobe - kazao je.

Ustvrdio je da uhićenja ne mogu napraviti štetu za HDZ jer smatra da svi koji su osumnjičeni za kazneno djelo moraju biti procesuirani, a ako im se nešto dokaže da moraju i odgovarati.

Na pitanje kako komentira navode oporbe da se radi o igrokazu pred izbore, Plenković je kazao da je oporba sa svojim argumentima tanka.

- Papagajski nastoje prišiti HDZ-u što stranci ne stoji, ono što je nama bitno su naša postignuća u ovome mandatu u kojem je RH konsolidirana i gospodarski i fonacijski, Vlada koja zna upravljati krizama i koja je na najbolji način riješila najgoru krizu do sada, a to je pandemija COVID-a - kazao je Plenković i nastavio nabrajati uspjehe stranke.

Na pitanje je li bila loša odluka postaviti Josipu Rimac za državnu tajnicu, Plenković je kazao da je ona bila imenovana u Ministarstvu uprave te da ova uhićenja nemaju veze s tim ministarstvom. Kazao je i da će nadležna stranačka tijela odlučivati o stegovnim postupcima u stranci.

Osvrnuo se i na novac iz EU koji bi Hrvatska trebala dobiti.

- Postoje dvije kasice. Jedna će biti redoviti sedmogodišnji proračun EU iz kojeg ćemo dobiti više nego što smo dobili prošli put, što je dodatni impuls javnim investicijama i ravnomjernom regionalnom razvoju zemlje. Druga kasica se zove "Iduća generacija EU", dali smo nalog EK i Ursuli von der Leyen koja je izabrana prošle godine na dužnost zahvaljujući i mojim naporima jer smo znali da će biti kvalitetna i korisna u ovoj ulozi. Sredstva od 750 milijardi eura su u drugom instrumentu, koristit će se po istom modelu kao i sredstva iz EU proračuna - kazao je premijer.

- Poruka koju smo mi kao RH dali je da treba dati odmah novac sada kako bi se vratila ekonomija na tračnice u kojima je bila prije COVID-a 19.

Više od 10 milijardi eura, to je 20 posto BDP-a, EU kao projekt je stala iza svojih građana kao i Vlada iza naših građana. Analogija je jasna, sredstva će biti iskorištena na pravi način - kazao je Plenković.

Jandroković: Na današnji dan sjećam se važnog datuma iz hrvatske povijesti

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković opetovano je u subotu, na Dan državnosti, kako je opravdano taj dan slaviti 30. svibnja, jer je to bio korak Hrvatske ka neovisnosti i demokraciji, a izjave predsjednika države Milanovića o tom datumu, nije želio komentirati.

„Opravdano je da ponovno, baš 30. svibnja obilježavamo Dan državnosti, to je bio korak ka slobodi, neovisnosti, samostalnosti, početak borbe za slobodu, demokraciju, za neovisnu Hrvatsku“, rekao je Jandroković novinarima na zagrebačkom Mirogoju gdje je državni vrh položio vijence.

Nije komentirao izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da je 30. svibnja HDZ-ov privatluk, a ne Dan državnosti.

„To su njegove odluke, ne želim svaku komemoraciju, svaki dan kada nešto obilježavamo ili slavimo pretvarati u polemiku sa predsjednikom Republike“, rekao je predsjednik Sabora ustrajavajući da 30. svibnja zaslužuje biti Dan hrvatske državnosti.

„Na današnji dan sjećam se tog važnog datuma iz hrvatske povijesti, koji po mojem mišljenju zaslužuje biti Dan državnosti, sjećam se hrvatskih branitelja i predsjednika Tuđmana i nadam se da će to postati opće mjesto i da će i predsjednik Republike, sukladno zakonu prihvatiti obilježavanje ovoga dana na odgovarajući način“, rekao je.

Nije izravno odgovorio na upit vodi li Milanović parlamentarnu kampanju, umjesto SDP-a.

„U predstojećoj kampanji, naši politički suparnici su političke stranke koje bi željele doći na mjesto HDZ-a, a neće uspjeti, a predsjednik Republike treba biti predsjednik svih hrvatskih građana“, naglasio je Jandroković.

Uhićenja neće štetiti HDZ-u, odgovornosti individualne

Mišljenja je da jučerašnja uhićenja, među kojima i uhićenja nekoliko HDZ-ovih dužnosnica, poput državne tajnice Josipe Rimac, neće stranci naštetiti uoči skorih izbora, kaže da se tu vidi da se radi o individualnoj odgovornosti.

„Ne vjerujem (da će naštetiti), zato što pravna država mora raditi, institucije su neovisne i dat ćemo punu potporu radu institucija, rekao je Jandroković.

„Podržavamo rad institucija hrvatske države, nitko nije iznad zakona, bio on član bilo koje stranke. Mislim da je to pokazatelj da institucije rade i u svakoj situaciji kada se prekrši zakon i dođe do zlouporabe položaja, posebno onih na političkim pozicijama, država treba raditi“, naglasio je.

Upitan jesu li HDZ i Vlada pogriješili imenovanjem Rimac za državnu tajnicu, Jandroković kaže da tu nema „odgovornosti politike“.

„Ovdje nema odgovornosti politike, ako je to točno, ovdje se vidi da se radi o individualnoj odgovornosti, tako da bih ovo tretirao na taj način.

Ne možemo preuzimati bilo kakvu kolektivnu odgovornost, ovdje se radi o pojedinačnim činovima za koje oni, ako jesu bili umiješani, moraju odgovarati“ poručio je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:31