IZBORI 22. STUDENOGA

‘Milanovićevo ponašanje je postalo bizarno, djeluje mi patetičan u svojim nastupima‘

‘Po meni je ključno da u ovom bizarnom ponašanju predsjednika Milanovića prepoznamo tri temeljne točke‘
Andrej Plenković
 Bruno Konjevic/Cropix

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković se obratio novinarima nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a. Otkrio je datume unutarstranačkih izbora, a osvrnuo se i na druge aktualnosti.

- Bit će prijedlog odluke o nastanku unutarstranačkih izbora prema prijedlogu da se datum odredi 22. studenoga, nešto više od 30 dana od danas, a 2. krug kada će se birati članovi županijskih odbora bit će 6. prosinca. Tako bismo zaokružili cijeli izborni proces u ovoj godini, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na situaciju s ovrhama, istaknuvši da se preuzete obveze moraju ispuniti.

- Danas u ministri Marić i Malenica objasnili javnosti sve okolnosti, dogovor koji je postignut s javnim bilježnicima o faznom puštanju ovrha. Moramo voditi računa da se preuzete obaveze moraju ispunjavati. Mi smo pokazali koliko smo učinili za očuvanje radnih mjesta za naše sugrađane, zaposlenike... Sutra ćemo predstaviti nove mjere od 1. listopada do kraja godine kako bismo pomogli onima koji su najugroženiji. Vlada je učinila sve bez presedana da naši građani dobivaju plaće. Uspjeli smo i da turistička sezona bude solidna, i pritom zadržali optimistične trendove kreditnog rejtinga i pogleda prema eurozoni. Ako okolnosti budu drukčije, ne znači da nećemo promisliti i o drugim načinima. Poruka je jasna: obveze koje preuzimamo moramo ispunjavati, a postoje zaštićeni računi na kojima će biti 3/4 primanja. Treba realno gledati na ovu situaciju, ističe Plenković.

image
Andrej Plenković
Bruno Konjevic/Cropix

Upitan o izjavama predsjednika Republike Zorana Milanovića, Plenković kaže da je njegovo ponašanje postalo bizarno.

- Po meni je ključno da prepoznamo u ovom bizarnom ponašanju predsjednika Milanovića, to su tri temeljne točke. Imamo njegove izjave koje su na neki način kod određenog dijela sugrađana podrivale ono što je radila Vlada, Stožer, liječnici... Nema više nikoga tko podcjenjuje problem korone. Imate i ovo ponašanje koje je bilo krajnje neuobičajeno oko aktivnosti DORH-a, USKOK-a, policije... gdje smo vidjeli nevjerojatan izričaj predsjednika. Moram se zapitati je li problem što se nadležna tijela bore protiv korupcije? Znači li da je on protiv borbe protiv korupcije? Treći element kod slučaja napada na Banske dvore, gdje se kao i drugi dio ljevice relativizira taj događaj. To nije dobro, poručuje Plenković.

Na pitanje o izjavi da je 'posijano sjeme mržnje i agresije', Plenković kaže:

- On to zna. Ako je toliko nevješt, neka ostane nevješt, a vi ste dovoljno promućurni. Neka on tumači to. Ja znam kako sam postao zastupnik, kako sam ga pobijedio na izborima 2016., ponovno na izborima za Sabor 2020. godine. Neka malo priča o tome...', poručio je novinarima.

Na pitanje o tome je li mu se predsjednik na dan napada pred Banskim dvorima javio i dao podršku, Plenković kaže:

- On je nazvao, kratko smo razgovarali i to je bilo sve. Nisam doživio to kao nekakvu potporu niti mi to treba. Bori se protiv borbe protiv korone, relativizira napad... Djeluje mi već patetičan u svojim nastupima. Nije da mi se ulazi u taj teritorij, ali napad je bio na zgradu Banskih dvora. Je li ranjavanje policajca bilo u Kutini ili na Trgu sv. Marka? To je važno imati na umu, rekao je.

image
Andrej Plenković
Bruno Konjevic/Cropix

Plenković je rekao da se s ministrom zdravstva Vilijem Berošem nije danas nakon sastanka s predstavnicima veledrogerija vidio, no s njim će se vidjeti uskoro.

Upitan o mogućnosti novog lockdowna, Plenković kaže da će se to pokušati izbjeći pod svaku cijenu.

- Različite zemlje različito reagiraju. Smatram da ćemo nove mjere ograničavanja nastojati izbjeći pod svaku cijenu da nađemo balans između zaštite zdravlja i normalnih aktivnosti i života. Samokontrola je dio najvećeg rješenja. U Češkoj je došlo i do demonstracija, što nitko ne želi. Mi smatramo da su naši građani zreli i razumni, svjesni koliko trebamo učiniti da druge ne dovodimo u opasnost. To su poruke odgovornosti, zdravog razuma, apela, da čuvamo starije i najugroženije. Moramo pokazati snagu mentaliteta u ovom trenutku. To bi bilo korisno i dobro, zaključio je premijer.

Razgovaralo se o izborima, koroni, napadu na Banske dvore i Milanoviću

Unutarstranački izbori, odnosno njihov nastavak, bili su glavna tema sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Prema prijedlogu, prvi krug izbora predviđen je za 22. studenoga, a tad bi se održao neposredni izbor za predsjednike i potpredsjednike općinskih odbora, gradskih odbora, odbora gradskih četvrti, županijskih odbora i gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba. Izaslanici izabrani na izbornim skupštinama temeljnih organizacija birat će općinske i gradske odbore te izaslanike za županijsku izbornu skupštinu grada Zagreba.

U drugom krugu izbora, 6. prosinca, izaslanici izabrani 22.studenoga birat će još županijske odbore i gradski odbor Grada Zagreba te izaslanike za Opći sabor HDZ-a. Sabor stranke, prema sadašnjim informacijama, trebao bi se održati polovicom siječnja sljedeće godine, ali to će ovisiti o epidemiološkim uvjetima.

Rok za skupljanje potpisa za kandidature je do 6. studenoga. Inače, na sjednici Predsjedništva Nacionalnog vijeća razgovaralo se još o epidemiološkoj situaciji, o čemu je govorio ministar Davor Božinović, o napadu na Banske dvore, a komentirale su se, doznajemo, i izjave predsjednika Zorana Milanovića. (R. Vuković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 04:56