PROBLEM MIGRACIJA

PLENKOVIĆ O NAJAVI PREDSJEDNICE DA NEĆE POTPISATI MARAKEŠKI SPORAZUM 'Imala je namjeru otići na sastanak u Maroko'

Marija Pejčinović Burić
 Darko Tomas / HANZA MEDIA

Nakon što se u javnosti digla bura oko Marakeškog sporazuma, koji je u svibnju donijelo i potpisalo 60 zemalja, među kojima je i Hrvatska, a koji bi trebao biti službeno prihvaćen u prosincu, o svemu su se oglasili premijer Andrej Plenković i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Plenković, koji je u radnom posjetu Kini, rekao je da nema govora o tome da Marakeški sporazum postane nova Istanbulska konvencija zbog dizanja bure u javnosti te da je Hrvatska artikulirala svoje stavove u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i s Ministarstvom unutarnjih poslova. Istaknuo je da je važno znati kako se radi samo o regularnim migracijama.

'Predsjednica je imala namjeru prisustvovati na sastanku u Marakešu, to je informacija koju sam dobio prije mjesec ili dva dana jer je poziv za taj sastanak došao od Glavnog tajnika upravo njoj', rekao je Plenković za RTL o predsjedničinoj najavi da neće ići u Marakeš.

Na pitanje kako komentira predsjedničinu poruku Bujancu, kojem je rekla da shvaća njegovu zabrinutost, Plenković kaže da na to nije obraćao posebnu pozornost.

'Ono što je važno da Hrvatska vodi odgovornu politiku spriječavanja nezakonitih migracija, a o tome što tko na unutarnjoj političkoj sceni, bilo od aktera, bilo od stranaka misli o tom sporazumu, to je manje važno, važno je ono što je njegov sadržaj, kakav je njegov karakter. Na koji način se ona uklapa u našu širu sliku spriječavanja nezakonitih migracija, ali i kako uopće gleda na fenomen migracije koji će biti s nama veliki broj godina, to je globalni odgovor vjetske organizacije na temu od koje nitko baš neće uspjeti pobjeći', rekao je Plenković za RTL.

Sporazum o kojem javnost malo zna postao je novi neželjeni dokument desnih krugova u društvu, od kojih su neki slavodobitno objavili da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla da zasigurno neće potpisati taj dokument.

'Niti jedna država ne može sama riješiti pitanje migracija, svaka država ima suvereno pravo izabrati mjere koje joj odgovaraju vezano uz migracije. Države članice se Kompaktom ne obvezuju prihvaćati migrante', rekla je ministrica Pejčinović-Burić na konferenciji za medije na temu „Globalnog kompakta o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama“, i dodala da su u Hrvatskoj upravo u tijeku međuresorne konzultacije oko Marakeškog sporazuma. Istaknula je da taj dokument nigdje ne insinuira val nekontroliranih migracija, već da on uređuje pitanja regularnih migracija.

Ministrica vanjskih poslova rekla je i da je iznenađena najavom predsjednice Republike, koja je rekla da u Marakeš neće ići.

Naime, Kolinda Grabar-Kitarović je prilikom govora u Općoj skupštini UN-a u rujnu rekla da se veseli susretu u Marakešu u prosincu.

'Vjerujemo da nas ovaj katalog ciljanih mjera i najboljih praksi može voditi u traženju najboljih rješenja na koordiniraniji način i uz bolji ishod. Radujem se našem sastanku u Marrakechu u prosincu i pozdravljam sve napore posebne predstavnice UN-a Louise Arbour', rekla je tom prilikom hrvatska predsjednica, no ovih je dana pak poručila da onamo ne ide.

N1 piše da se radi o Globalnom kompaktu za sigurne, uredne i regularne migracije, no da on za države koje će ga u Marakešu prihvatiti ne predstavlja obavezu prihvata migranata. Taj sporazum nije pravno obvezujući, već se prihvaća na političkoj razini kako bi države ujednačile prakse i uvele bolje kontrole nad posljedicama migracija. Globalni kompakt se odnosi isključivo na regularne migracije, a svaka država iz njega može izabrati set mjera koji odgovara njezinoj situaciji, stoji u članku 15.

'Globalni kompakt potvrđuje suvereno pravo država da odrede svoju nacionalnu migracijsku politiku, te je njihovo pravo da upravljaju migracijama u okviru svoje nadležnosti, u skladu s međunarodnim pravom.'U Hrvatskoj je za Globalni kompakt nadležno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:06