REAKCIJA PREMIJERA

PLENKOVIĆ O REZULTATIMA IZBORA U BiH 'Hrvatima ovakav scenarij nije dobar. Hoću li surađivati s Komšićem? Vidjet ćemo...'

 
 Tomislav KriŠto / CROPIX

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, prenosi N1, komentirao je opće izbore jučer održane u Bosni i Hercegovini: "Podržavam održavanje općih izbora, čestitam svima koji su izabrani na različite funkcije. Žao mi je da se i ovaj put ponovio scenarij koji smo već vidjeli. Ponovno smo se zahvaljujući pravnom okviru doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriju Fedearcije biraju predstavnika drugom, odnosno hrvatskom narodu. Mislim da to nije dobro, da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro, da su privrženi za njihovu domovinu, a to je BiH".

Premijer Plenković mislim da je dosadašnji predstavnih hrvatskog naroda Dragan Čović napravio ključne iskorake, uz podršku i Republike Hrvatske, na putu BiH prema EU: "Mislim da je i ta činjenica mogla i trebala biti honorirana. U svakom slučaju nije dobro da se takav scenarij ponavlja. Mi ćemo nastaviti suradnju s institucijama BiH, gajiti dobre i kvalitetne odnose, ali se isto tako zalagati za princip konstitutivnosti svih naroda, posebice Hrvata koji su najmalobrojniji, kojima ovakav scenarij kakav smo vidjeli noćas nije dobar. Niti je po meni dobar za BiH".

Na novinarsko pitanje o tome misli surađivati s Komšićem koji je u kampanji dosta kritizirao Hrvatsku, premijer Plenković je za N1 odgovorio: "Vidjet ćemo, neka se prvo konstituiraju vlasti u BiH. BiH je nama susjedna zemlja, puno nas veže, svi naši potezi, posebno ove Vlade, bili su vrlo prijateljski. Podupiremo BiH više nego bilo koja druga članica Europske unije. Većeg, iskrenijeg saveznika među članicama EU BiH sigurno nema".

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar obrane Damir Krstičević je na novinarske upite o izborima u BiH za N1 kazao da je zasad još riječ o neslužbenim rezultatima, a kad budu konačni , "ljudi koji su odgovorni za to, vjerujem da će dati komentar", poručio je Krstičević. Kazao je da mu je kao čovjeku žao što se to tako dogodilo.

"Sigurno da nije dobro za odnose ako većinski narod bira hrvatskog člana Predsjedništva BiH", smatra potpredsjednik Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:54