GLASNA PORUKA S MARKOVA TRGA

PLENKOVIĆ O SLUČAJU DARUVARAC 'Dogodilo se strašno nasilje, došlo je do zlorabljenja procesnih mogućnosti, ovakvi slučajevi moraju se izbjegavati'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.12.2018. u 10:42

Zagreb, 270918.
Pravni fakultet.
Trg republike Hrvatske.
Konferencija na visokoj razini na temu ususret 2030. godini i izazovi Europskog stupa socijalnih prava.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske daje izjavu nakon konferencije.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Andrej Plenković

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na početku Vladine sjednice još jednom izrazio sućut obitelji preminulog dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića, kao i žaljenje što se ta tragedija dogodila.

"Očekujemo slijedom aktivnosti koje je poduzelo Ministarstvo zdravstva, očitovanja zdravstvenih ustanova i konačni nalaz inspekcije koja je provela nadzor u Metkoviću i Splitu, kako bi se točno utvrdilo što su bili razlozi tragedije", rekao je Plenković.

"Drugi slučaj koji je zgrozio hrvatsku jest slučaj strašnog nasilja koji se dogodio u Zadru prije nekoliko mjeseci i činjenica da je unatoč tome što je cijeloj javnosti razvidno, s obzirom na video snimke koje postoje, o kakvom se teškom kaznenom djelu, došlo gotovo čak i do zlorabljenja procesnih mogućnosti u tom procesu, sa učestalim zahtjevima za izuzećem sudaca, do činjenice da je protekao zakonski rok o maksimalnom trajanju pritvora, što je izazvalo i ogorčenje javnosti i zabrinutost da je moguće da se tako nešto u tako očitom primjeru događa", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je s ministrom  pravosuđa Draženom Bošnjakovićem razgovarao kako takve i slične slučajeve izbjeći i poboljšati kazneno-procesno zakonodavstvo, te rad svih tijela učiniti puno učinkovitijim kako bi se takvi slučajevi izbjegli u budućnosti.

Plenković je uvodno najavio da će Vlada danas donijeti odluku o novih 50.000 radnih dozvola na temelju procjena gospodarskih subjekata o potrebnom broju radnika kako bi se mogli pripremiti za građevinsku i turističku sezonu.

To ne znači da svi oni koji su trenutno nezaposleni, a njih ima negdje više od 144.000, nemaju svoju šansu na tržištu rada, naglasio je premijer dodavši kako se poduzimaju brojne mjere za zapošljavanje onih koji su dulje vrijeme nezaposleni i onih koji traže prvi posao kroz različite programe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo