PODJELE U HDZ-u

PLENKOVIĆ O STRANAČKIM KOLEGAMA KOJI SU GLASALI 'PROTIV' 'Neki su pod pritiskom, a dio ima nejasne razloge...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.04.2018. u 13:49

Zagreb, 130418. Markov trg.
Sabor.
Redovita sjednica Saboar s raspravom o Izvjescu o sastancima Europskoga vijeca i Europskoga vijeca odrzanih u Bruxellesu 22. i 23. ozujka 2018. Podnositelj je predsjednik Vlade Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izašao je pred novinare u Saboru nakon izglasavanja zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije i glasovanja o opozivu Martine Dalić, koje nije prošlo.

- Kada govorimo o glasovanju o opozivu Martine Dalić, Hrvoje Zekanović je tu jasno pokazao da je postao dio oporbe, poručio je pa nastavio o glasovanju za Istanbulsku konvenciju.

- Što se tiče zastupnika HDZ-a koji su glasovali protiv, to je njihov odabir. Za Hrvatsku je dobro da smo ju ratificirali. Što se tiče provedbe, sve će je institucije provoditi u najboljoj mjeri. Sve ostalo što smo pratili kao raspravu je bilo pretjerano, odvuklo je fokus sa srži, rekao je Plenković.

Komentirao je i upit očekuje li smirivanje strasti vezano za Istanbulsku konvenciju.

- Mislim da moramo raditi na smirivaju tenzija i podjela, ovoj konvenciji je cilj boriti se protiv nasilja nad ženama. Kad je riječ o provedbi u drugim europskim zemljama, nismo primijetili nikakve tendencije u praksi koje bi trebale biti zabrinjavajuće. Sve što ste kontra Istanbulske čuli u eteru apsolutno je netočno i očito izrečeno pod pritiskom i kampanjom. Vrijeme će pokazati da je ovo što govorim istina, poručio je premijer.

Govoreći o razlozima zbog koji su neki zastupnici HDZ-a glasovali protiv, istaknuo je:

- Dio zastupnika ima neke svjetonazore, dio je pod pritiskom, a dio ima nejasne razloge, pitajte njih, rekao je.

Komentirao je i jučerašnji prosvjed na splitskoj rivi protiv Istanbulske konvencije.

- Konvencija nije bila bit onih koji su se tamo pokupili, oni imaju drugu agendu i pokazali su je u okviru ovog 71 glasa za opoziv Martine Dalić.

Odgovarajući na upit novinara o odlasku Dinka Cvitana s mjesta glavnog državnog odvjetnika, kojemu uskoro ističe mandat 24. travnja, rekao je da će Vlada uskoro donijeti odluku, a da će Sabor glasovati na vrijeme o tom pitanju.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo