PORUKA IZ STRASBOURGA

PLENKOVIĆ O UBOJSTVIMA U SPLITU 'Ne smije biti anarhije u Hrvatskoj i nitko ne smije uzimati pravdu u svoje ruke. Tome moramo reći - ne!'

 Jakov Prkić / CROPIX, Vojko Bašić / CROPIX, AFP

Premijer Andrej Plenković iz Strasbourga je komentirao aktualna zbivanja u Hrvatskoj, među njima i trostruko ubojstvo u Splitu koje je potreslo državu, ali i potaknulo grupe podrške ubojici Filipu Zavadlavu na Facebooku.

Kako su novinari podsjetili premijera, jedna od tih grupa, s više od 16.000 članova, je i skupila novac da angažira odvjetnika Branka Šerića da brani osumnjičenog ubojicu Filipa Zavadlava. Plenković je o tome rekao sljedeće:

- Ne smije biti anarhije u Hrvatskoj i nitko ne smije uzimati pravdu u svoje ruke. Tome moramo reći - ne! Takvo ponašanje ne smije i neće biti obrazac ponašanja u Republici Hrvatskoj - rekao je odlučno Plenković pa nastavio:

- Oni kriminalci koji se bave dilanjem droge i uništavanje mlađih generacija čine ogromnu štetu našem društvu i sve institucije moraju zajednički raditi na suzbijanju takvih mreža koje truju mlade u društvu. Policija je jako brzo reagirala u ovom slučaju.

Usprkos ovom zločinu usred bijela dana treba reći da je policija do sada počinila niz akcija pa je tako i u Splitu razbila nekoliko kriminalnih organizacija, dodao je Plenković.

O Ressleru i anketama

Na pitanje je li razgovarao s HDZ-ovim europarlamentarcem i svojim bivšim asistentom Karlom Resslerom, koji je nedavno izjavio da Plenković nema njegovu bianco podršku u unutarstranačkim izborima u HDZ-u, premijer je rekao.

- Vidjeli smo se samo, dobro izgleda, čini mi se zadovoljan, ali nismo razgovarali.

Upitan kako komentira izjavu Tomislava Sokola, također HDZ-ova europarlamentarca, da Milan Bandić, HDZ-ov koalicijski partner u glavnom gradu i na državnoj razini, više ne bi trebao biti gradonačelnik Zagreba, Plenković je kratko rekao:

- Tu su vam obojica pa pitajte njih što misle o tome.

Premijer je na pitanje novinara komentirao i zadnju anketu prema kojoj je SDP pretekao HDZ.

- Mi smo to na neki način očekivali, da će se predsjednički izbori ovako odraziti na ankete, to smo i očekivali u našoj analizi. No, HDZ je ostao na istom postotku kao i ranije, što znači da imamo čvrstu podršku stabilnog biračkog tijela, a na nama je da izvučemo pouku iz poruke biračkog tijela te da razbijemo laži i difamacije koje se šire o HDZ-u. Birači lijevog spektra izašli su više na izbore - rekao je Plenković pa nastavio.

- Kad smo prije četiri godine išli osvajati HDZ pa pobijedili Milanovića imali smo 4 cilja. Prvo je bilo osigurati političku stabilnost, a potom dovesti do gospodarskog rasta, ali zdravog, bez zaduživanja. Treća stvar je bila društvena solidarnost u čemu smo napravili ogromne iskorake. Četvrti je element bio sigurnosni aspekt, gdje smo uložili u Hrvatsku vojsku, policiju, sigurnost granica. A o međunarodnom položaju Hrvatske ne bih ni govorio, mislim da građani tu vide gdje i kako stojimo.

Na pitanje o izgradnji domova za starije, koji su bili u planu njegove Vlade, premijer je rekao:

- Mi smo u našem mandatu dovršili dva doma za starije, a u ovom periodu nažalost nismo mogli apsorbirati sredstva iz EU za izgradnju domova za starije.

"Beljak je primitivac"

Na kraju, Plenkovića su novinari zamolili da komentira i izjavu pa naknadnu ispriku Kreše Beljaka koji je na Twitteru rekao da "Udba očito nije ubila dovoljno ljudi".

- To nije smiješno, da je to napravio netko s desne strane slijedio bi niz osuda i prijava. Takvo ponašanje je nenormalno, nekulturno, primitivno i divlje. Taj isti Beljak je ovdje posprdno govorio o činjenici da sam ja govorio na pet jezika. On je primitivan, a usto i nepismen. Njegova izjava je sramotna.

Milanović je najpopularniji političar, a Bernardić je rekao da želi voditi hrvatsku Vladu. Kako to komentirate? - pitali su na kraju novinari.

- Bernardić? Samo neka dođe - rekao je premijer aludirajući na predstojeću sjednicu Sabora i aktualno prijepodne kojim će započeti.

Prije pitanja novinara premijer je i kratko govorio o idućim koracima Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije.

- Zastupnicima u Europskom parlamentu ćemo sutra predstaviti četiri hrvatska prioriteta tijekom predsjedanja, a to su: Dovršiti Brexit, održati sastanak na vrhu u Zagrebu o budućnosti Jugoistočne Europe, lansirati konferenciju o budućnosti Europe, ali i dalje diskutirati o višegodišnjem financijskom okviru za EU - rekao je Plenković i dodao.

- Očekujem da u siječnju nakon prve plenarne sjednice temeljito predstavim program uz predsjednicu Komisije. Za uspjeh nove Komisije jako je važna dobra suradnja s državom koja predsjeda Vijećem EU, tako da mi trebali biti ključ uspjeha u prvih 100 i nešto više dana Europske komisije - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:56