SKUP U LISINSKOM

PLENKOVIĆ 'Očekujem kandidaturu Grabar-Kitarović. Na njoj je da pronađe pravi trenutak, a na HDZ-ovcima da je dočekaju širokih ruku'

 
 Darko Tomaš / CROPIX

- Očekujem kandidaturu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Na njoj je da pronađe pravi trenutak, a na HDZ-ovcima da je dočekaju širokih ruku - brzo je odgovorio premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na kandidaturu za predsjednika Zorana Milanovića. Plenković je u ponedjeljak navečer u svom govoru održanom na obljetnici 30 godina HDZ-a u dvorani Vatroslav Lisinski Grabar-Kitarović dao punu podršku za isticanje kandidature za predsjednicu.

Njegova najava dočekana je pljeskom, a u dvorani se okupilo više od 2500 HDZ-ovaca, koji su pratili program obilježvanja 30 godina stranke. No, tema kandidature Grabar-Kitarović interesirala je medije i nakon obljetnice te je Branko Bačić demantirao da premijer ovim putem pokušava ubrzati kandidaturu predsjednice.

- Premijer je samo iskoristio priliku obljetnice da pokaže snagu HDZ-a, s jedne strane, a s druge strane, da pokaže uvjerljivost kandidature Kolinde Grabar-Kitarović i da ćemo s njom ponovo pobijediti na predsjedničkim izborima - rekao je Bačić te potvrdio da su je pozvali još prije godinu dana da objavi kandidaturu.

- Ali ona će vrlo brzo objaviti kandidaturu - istaknuo je Bačić te na pitanja novinara o kakvim "kompromitirajućim dokumentima" za predsjednicu u medijima proteklih dana govori Vladimir Šeks. - Nema nikakvih dokumenata koji bi kompromitirali Grabar-Kitarović. Neka to objasni onaj tko je to rekao. Iza Grabar-Kitarović je odličan mandat. Zoran Milanović je stara mušterija HDZ-a, u naših šest srazova je HDZ pobijedio, pa ćemo pobjediti i sedmi put - rekao je Bačić.

Premijer Plenković je u svom govoru u Lisinskom više puta istaknuo da su stranka desnog centra. - HDZ je i demokršćanska stranka i protivimo se pokušajima revizije Vatikanskih ugovora, to smo jasno rekli dok su drugi šutjeli, a koji su se predstavljali kao desničari - rekao je Plenković. Nadalje je govorio o uspjesima svoje Vlade, a među ostalim je istaknuo kako su uspješno restrukturirali Agrokor, i to "bez troška za hrvatske građane".

Dvorana ga je dočekala pljeskom, međutim ponekad se tijekom njegova govora moglo čuti kako ljudi cinično komentiraju: "Da, stranka desnog centra, možeš mislit" ili "Samo napada desnicu, a ljevicu ni ne spominje". - Prije 30 godina naši utemeljitelji predvođeni Tuđmanom osnovali su HDZ kao politički pokret koji je bio ključna snaga obnove Hrvatske. To je bilo vrijeme nacionalne renesanse. Vec tri desetljeća HDZ je stožerna, najjača snaga Hrvatske.

HDZ je bio ključan i u obnovi zemlje, u Domovinskom ratu, na putu u EU, a i danas vodimo Hrvatsku na putu njezinog razvoja i socijalne uključenosti. U godini u kojoj ćemo obilježiti 20. godišnjicu smrti predsjednika, u ovoj dvorani mu je uručena povelja zahvalnosti. Stoga se pridružujem pozdravima njegovoj obitelji. Predsjednik Tuđman je i danas uporišna točka HDZ-a. HDZ je stvoren u interesu hrvatskoga naroda i radi stvaranja države - poručio je premijer Plenković.

Večer je protekla u slavljeničkom tonu, te je prikazan i kratki film koji je kronološki prikazuje HDZ od nastanka, pa sve do danas, u režiji Dinka Čuture. Govore su u dvorani održali glavni tajnik i šef Sabora Gordan Jandroković, a osebujan nastup imao je i Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a 'Dr. Franjo Tuđman'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:42