PANTOVČAK VS. BANSKI DVORI

PLENKOVIĆ ODBIO ZAHTJEV PREDSJEDNICE 'Ovlasti su premijera da predlaže dnevni red Vlade. Ona bi došla na sjednicu i malo pričala, a to neće moći'

 
 Ronald Goršić / CROPIX

Premijer Andrej Plenković, kako doznaje Jutarnji, neće udovoljiti zahtjevu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da održe zajedničku sjednicu Vlade na temu demografije i blokiranih.

Predsjednica je, podsjetimo, jučer poslala dopis u kojem traži zajedničku sjednicu Vlade s nekoliko točaka dnevnog reda i predložila je četiri termina u lipnju, no iz Vlade neslužbeno poručuju kako nisu dobili nikakve materijale kao podlogu za to, niti im je dostavila najavljene mjere za demografiju i za blokirane. Dodatno, kažu neslužbeno u Vladi, ovlasti su premijera da predlaže dnevni red Vlade, a ne predsjednice Republike.

- Dovela nas je u situaciju u kojoj ne možemo uopće razmatrati mogućnost takve zajedničke sjednice. Nije dostavila prijedlog svojih mjera Ministarstvu demografije, niti se očitovala na naše mjere za blokirane koje su prošle e-savjetovanje i radila je sve bez dogovora s Vladom i premijerom – kažu neslužbeno u Banskim dvorima.

Pojašnjavaju i kako ne može Vlada stavljati na dnevni red točke koje nisu pripremljene, koje nisu prošle koordinacije i koje nemaju procjenu fiskalnog učinka, za što je potrebno neko vrijeme i da zbog toga neće biti zajedničje sjednice Vlade. Predsjednica je, tvrde u Vladi, poslala dopis u kojem se poziva na svoje ustavne ovlasti i traži sazivanje zajedničke sjednice Vlade s nekoliko točaka. Jedna je izvješće ministra o problemu blokiranih, druga izvješće ministar o demografiji i treće njene mjere koej bi predložila.

- Ona bi došla na sjednicu i malo pričala, a to neće moći – kaže naš sugovornik iz Banskih dvora.

Ovo nije prva odbijenica koju je predsjednica dobila na ovu temu. I Zoran Milanović, dok je bio premijer, jednako tako ju je odbio, a sada i premijer Andrej Plenković ne pristaje da ona diktira o čemu će Vlada raspravljati.

“Održavanjem navedene zajedničke sjednice Vlade pokazali bismo potrebnu državničku odgovornost, budući da vremena za sveobuhvatno rješavanje spomenutih problema više nema”, istaknula je predsjednica Republike u dopisu predsjedniku Vlade.

Na kraju, vrlo je izgledno da će morati sama predstaviti te svoje demografske mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:31