SJEDNICA VLADE

Plenković potvrdio: ‘U pripremi su nove mjere, Stožer će ih sutra objaviti‘

Cilj je učiniti sve da se u ovo blagdansko vrijeme stanje ne bi pogoršalo, rekao je Plenković
Sjednica Vlade
 Bruno Konjevic/Cropix

U zgradi NSK održana je sjednica Vlade. Na dnevnom bio je redu prijedlog zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, a članovi Vlade dobili su i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.

Na sjednici Vlade bio je i Prijedlog zaključka o podržavanju donošenja Mjera aktivne politike zapošljavanja za 2021. iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Prijedlog odluke o odobrenju državne potpore za sanaciju društva HŽ Cargo d.o.o.

Premijer Andrej Plenković uvodno je govorio o epidemiji koronavirusa.

- Ovaj val puno je teži od prvog vala i diljem Europe. Dnevni brojevi su nam jako visoki. Ohrabruje što u zadnjih sedam dana imamo 6,5 posto manje zaraženih. Želim zahvaliti zdravstvenim djelatnicima što rade sve kako bi spasili svaki život. Zahvaljujem i najvećem borju građana koji razumiju opasnost od ovog virusa. Nijedna mjera ne može uspjeti bez svakog od nas. Još jednom ću ponoviti pet jednostavnih pravila: distanca, nošenje maske, perimo ili dezifincirajmo ruke, prozračujmo zatvorene prostore i odgodimo sva druženja, rekao je premijer.

- Trenutno su u pripremi nove mjere koje će Stožer sutra objaviti. Cilj je učiniti sve da se u ovo blagdansko vrijeme stanje ne bi pogoršalo. Sad se borimo u smislu kliničke slike, za što bolji siječanj. Potrebno je dodatno smanjiti mobilnost tijekom blagdana, kaže Plenković.

Osvrnuo se premijer i na zdravstveni sustav.

- Osigurali smo zdravstvenu skrb svakom oboljelom. Premda je stanje teško, sustav je funkcionalan, poručio je.

- Zaraza se ne može širiti ako se ne družimo i ne susrećemo s drugima, toga se dovoljno ne pridržavamo. Važno je da damo svoj doprinos. Kada bi bilo tako, mogli bismo popuštati mjere, otvoriti ugostiteljske objkte i normalno živjeti. Trebat će nam još 6 mjeseci da pribavimo sva cjepiva i da cijepimo najveći dio populacije. Strategija koja bi se oslanjala samo na stroga višemjesečna zatvaranja zapravo nije nikakva strategija, kaže Plenković.

- Vlada će idući tjedan usvojiti plan cijepljenja. Najizloženije skupine će prve dobiti cjepivo. Prvo će se cijepiti stariji i najugroženiji, radnici u domovima za starije i medicinske radnice. Cijepljenje će biti besplatno i na dobrovoljnoj bazi, a bit će dovoljno samo ako će se dovoljan broj ljudi cijepiti, istaknuo je Plenković.

Apelirao je posebno na mlade da odgode druženja tijekom blagdana. - Odgovornost pokažimo osobnim primjerom, rekao je premijer.

Riječ je potom preuzeo ministar zdravstva Vili Beroš.

- Imamo daljnje smanjenje broja novozaraženih u odnosu na prošli tjedan, rekao je Beroš.

- Iako bilježimo blagi pad novo, no nema mjesta opuštanju. I uoči Božića apeliramo da, iako nevoljko, odgodimo obiteljska druženja i putovanja, rekao je Beroš.

Božinović: 81 kršenje samoizolacije, tri kaznena djela širenja zaraze

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u četvrtak kako je od posljednje vladine sjednice utvrđeno 81 kršenje mjere samoizolacije te su evidentirana i tri kaznena djela širenja i prenošenja zarazne bolesti.

"Policijski službenici proveli su nadzor nad ukupno 7044 objekata, u jednom objektu utvrđeno je kršenje mjera odluka stožera. Temeljem zaprimljenih dojava utvrđeno je 81 kršenje mjere samoizolacije. Bit će podnijeti prekršajni nalozi. Evidentirana su tri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti", rekao je Božinović na sjednici vlade.

Izvijestio je da su inspektori ravnateljstva Civilne zaštite od zadnje sjednice vlade izvršili ukupno 985 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja te su izdali 12 usmenih upozorenja.

"Pripadnici Državne intervencijske postrojbe su proveli 485 nadzora, utvrđeno je 113 nepravilnosti, na licu mjesta je otklonjeno njih 76. Na daljnje postupanje je upućeno 37 službenih zabilješki koje su se odnosile na kršenje mjera", kazao je Božinović.

Dodao je kako su operativne službe nastavile s opremanjem zdravstvenih ustanova, čiji su primatelji i ustanove socijalne skrbi s područja grada Zagreba i svih županija.

"U logističkim centrima ima 10,3 milijuna različitih artikala, znači nekih 760 tona zaštitne opreme. Ravnateljstvo je zaprimilo 70 uređaja za ventilaciju, dakle neinvazivnih respiratora koji su distribuirani medicinskim ustanovama. Također je planirana isporuka 33.000 komada FFP3 zaštitnih maski prema medicinskim ustanovama, a do kraja ovog tjedna isporuka još 100.000 tih maski", kazao je Božinović.

Potpora za isplatu plaća od 4.000 kuna i nakon Nove godine

Vlada će nastaviti čuvati svako radno mjesta dokle god to bude potrebno, rekao je u četvrtak na sjednici vlade premijer Andrej Plenković, najavljujući nastavak vladine potpore za isplatu plaća od 4.000 kuna i nakon Nove godine te ulaganja od 1,2 milijarde kuna u aktivnu politiku zapošljavanja u 2021. godini.

"Nastavit ćemo čuvati svako radno mjesto dok god to bude potrebno, kako bismo krizu prebrodili zajedno te spremni i konkurentni dočekali završetak pandemije", rekao je Plenković.

Izvijestio je da vlada nastavlja s mjerom od 4.000 kuna potpore za očuvanje svakog radnog mjesta za siječanj i veljaču 2021. godine, u djelatnostima koje su pogođene zbog koronavirusa i gdje je trenutno onemogućen rad.

U te mjere država će, rekao je premijer, investirati više od 500 milijuna kuna, a sredstva su osigurana kroz Hrvatski zavod za zapošljavanje.

U dogovoru sa socijalnim partnerima vlada će ažurirati i mjeru skraćenog radnog vremena za sve koji zbog objektivnih okolnosti ne mogu postići maksimalan angažman i efikasnost vlastitih radnika, rekao je Plenković.

Sve te mjere treba još potvrditi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Po Plenkovićevim riječima, država će kroz 2021. investirati više od 1,2 milijarde kuna u osnaživanje mjera aktivne politike zapošljavanja koje će se odnositi na više od 25 tisuća građana.

Poseban naglasak pri tome će po njegovim riječima biti na obrazovanju radne snage.

"Već u prvoj godini mandata vlade ostvarit ćemo obećane ciljeve, a to znači da od 1. siječnja 2021. potpora za samozapošljavanje ide od 55 do 130 tisuća kuna", rekao je Plenković.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je da je vladina aktivna politika zapošljavanja izrazito usmjerena na povećanje konkurentnosti radne snage i ukupne ekonomije.

Premijer Plenković je u uvodu vladine sjednice da je država do sada isplatila ukupno 7,7 milijardi kuna za plaće radnika u privatnom sektoru i to "za više od 600 tisuća radnika i puno više od sto tisuća poslodavaca".

Osvrnuo se i na jučerašnje probijanje tunela Debeli brijeg na Pelješcu te rekao da bi Pelješki most trebao biti gotov do sredine 2021. godine, a čitav projekt cestovnog povezivanja s hrvatskim jugom do početka 2022.

Najavio je i svoj današnji posjet gradilištu druge cijevi Tunela Učka te istaknuo da će završetak toga projekta, predviđen za 2024. godinu, osigurati potpunu funkcionalnost istarskog ipsilona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:35