RAZGOVOR ZA DNEVNIK HRT-a

PLENKOVIĆ 'Osim najavljenih 10 mlrd. iz EU dobit ćemo još barem toliko, a sigurno i više! Izbori? Vidim da se Bauk prepao, ali ne idem u 10. jedinicu'

 HRT

Premijer Andrej Plenković rekao je u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku da će Hrvatska osim 10 milijardi eura iz najavljenih europskih sredstava za gospodarski oporavak dobiti još najmanje toliko za sedmogodišnji proračun. Plenković je u Dnevniku također objavio da će na parlamentarnim izborima nositi HDZ-ovu listu u prvoj jedinici.

Plenković je rekao da će Hrvatska od sredstava koje ukupno iznose 750 milijardi eura dobiti nešto više od 10 milijardi, od čega su tri četvrtine bespovratna sredstva, a jedna četvrtina mogućnost zajmova.

- To je sve skupa oko 20 posto našeg BDP-a, a povrh toga, mogu reći hrvatskoj javnosti, dobit ćemo još najmanje toliko, a sigurno i više, jer ćemo i pregovarati, za sedmogodišnji proračun. Mi ćemo u sljedećih sedam godina, od 2021. do 2027., za investicije, razvoj, ravnomjerni razvoj Hrvatske, radna mjesta, gospodarstvo, digitalizaciju, za zelenu Hrvatsku u smislu zaštite okoliša i izlazak iz krize imati od Europske unije više od 20 milijardi eura, poručio je Plenković.

Dodao je da ovih svježih 10 milijardi ide za razdoblje do kraja mandata ove Komisije, od 2020. do 2024.

- Logika ovog dokumenta Komisije vrlo je slična mjerama koje smo mi poduzeli kao Vlada, rekao je Plenković.

Plenković je također rekao da je Hrvatska osnažila svoj suverenitet snažnim pozicioniranjem na razini Europske unije.

Plenković je naveo da imamo više od 10.000 novih osiguranika, novih novozaposlenih, te da je hrvatsko gospodarstvo kompletno reaktivirano. Što se tiče daljnjih mjera, rekao je da će pronaći sredstva, koja su već praktički predviđena, za sektor prometa, turizma, ugostiteljstva i organizacije različitih događanja.

Komentirajući odluku o otvaranju hrvatskih granica za deset država rekao je da idu k politici da se iz ove turističke sezone izvuče sve što se može izvući.

- Mislim da nije riječ o riziku, nego o potpori gospodarstvu, a mi ćemo kroz ovu aplikaciju koja je danas prezentirana imati podatke tko nam to ulazi u zemlju, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je HDZ u procesu konzultacija za predizborne liste jer su dobili puno više kandidata nego što ima mjesta, a kada sve konsolidiraju, u propisanom će roku, sredinom lipnja, prezentirati liste i dovršiti program.

Ovih se dana nagađalo da bi mogao nositi HDZ-ovu listu u X. jedinici u slučaju da Damir Krstičević odbije izaći na sljedeće izbore.

- Ne znam gdje su to vidjeli i čuli. Ja sam to čitao u novinama. Vidim da se gospodin Bauk prepao da ću doći u X. izbornu jedinicu jer mi je otac s Hvara, a majka iz Makarske i imam dosta dobar standing u toj jedinici. Ali neka se ne boji, neka se ne sekira, ja ću biti u I. jedinici. Zagreb je ipak moj grad, poručio je Plenković.

Kaže da se veseli predizbornim sučeljavanjima s protukandidatima, a na pitanje koliko mandata očekuje, Plenković kaže da se nada rezultatu sličnom onom prije četiri godine.

- Na prošlim smo izborima osvojili 61 saborski mandat. Nadam se da ćemo ponoviti taj rezultat i to s postignućima u ovom mandatu i rješenjima za budućnost, poručio je premijer.

Ističe da je sretan što je Sabor na prijedlog Vlade vratio Dan državnosti na 30. svibnja.

- Prije 20 godina Račanova vlada je taj praznik prebacila na 25. lipnja. Mislim da je to bilo pogrešno. Taj datum u narodu nikad nije zaživio. Ja poštujem i 25. lipnja i 8. listopada, čitav niz datuma, ali uvjeren sam da je ovaj najbolji, izjavio je Plenković.

Bio je kritičan prema današnjim izjavama predsjednika Zorana Milanovića o 30. svibnja.

- Žao mi je da predsjednik Republike, s obzirom na zakone koji su na snazi, na taj način doživljava Dan državnosti. To nije dobro, rekao je Plenković za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:59