PREMIJER U KARLOVCU

PLENKOVIĆ 'Osjećam li se odgovornim zbog Kuščevića? Ne, nimalo. Maras? Taj plačljivko samo ponavlja iste stvari, a bilo bi mu bolje da šuti'

 
Andrej Plenković
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u Karlovac je stigao povodom održavanja manifestacije Dani piva, a tom prigodom nije mogao izbjeći pitanja novinara u vezi bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, budućnosti koalicije sa SDSS-om, ali i potencijalnoj recesiji koja prijeti Hrvatskoj.

Upitan smatra li se odgovornim zbog toga što je pružao potporu bivšem ministru Lovri Kuščeviću, kojem je zbog provođenja istrage skinut saborski imunitet, premijer je rekao:

- Ne, nimalo.

Novinari su spomenuli i kako je SDP-ov zastupnik Gordan Maras napomenuo kako je ovo itekako premijerova odgovornost, a Plenković je na to brzo odvratio.

- Plačljivko opet plače, a njegov SDP godinama samo ponavlja mantru da smo mi iz HDZ-a lopovi ili korumpirani, a uz to forsiraju i ideološke teme. A postignuća njihove Vlade su bila takva da bi bilo bolje da se ne javljaju ni o čemu.

Na pitanje o odnosima s Miloradom Pupovcem premijer isprva nije htio mnogo govoriti te je čak i prozvao neke novinare da su očito bili na godišnjem i nisu čuli što je rekao u Varaždinu prošli tjedan.

Ipak, na pitanje koliko bi bilo štetno da SDSS napusti vladajuću kolaciju, Plenković je rekao.

- Razgovarat ćemo. Mi smo imali sastanak s gospodinom Pupovcem, ja sam rekao da nije jedna od Pupovčevih teza o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti ne stoji, uz osudu napada na pripadnike nacionalnih manjina koji su se dogodili ovih tjedana. Moj stav je da je tolerantno ozračje nužno za zdravu političku kulturu. Pogotovo za Hrvatsku 2019. koja je sve relevantno kao država riješila, sada nam preostaje da budemo tolerantno društvo u kojem se manjine osjećaju sigurno i dobro. Za Hrvate ništa ne može biti važnije od toga.

Koliko predsjednica Republike doprinosi atmosferi tolerancije ako čelniku SDSS-a poručuje je da mu je glavni grad Zagreb, a ne Beograd? - pitali su novinari.

- Ne bih rekao da ja moram biti komentator izjava predsjednice - rekao je Plenković.

Recesija se sve glasnije spominje kao mogućnost u Hrvatskoj, rekao je novinar usred čijeg se pitanja prolomio zvuk udara groma, na što je Plenković pogledao prema nebu.

Premijer nije bio previše sretan pitanjem te nije dao konkretan odgovor.

- Ne znam zašto pokušavate kreirati atmosferu ovdje ćemo destabilizirati koaliciju, ovdje ćemo ljude prepasti gospodarskom krizom. Ajmo se fokusirati na činjenice i fakte. Dolazimo na treću godišnjicu pobjede na izborima i sve bitno što smo zacrtali da ćemo ostvariti smo ostvarili unatoč svim napadima i destabilizaciji s ljevice i desnice.

Podsjetio je da su danas pripremali ministre i državne tajnike za predsjedanje EU te da pritom jačaju i otpornost hrvatskog gospodarstva.

Kaže i da je spreman razgovarati sa sindikatima obrazovanja 5. rujna. - Razgovarat ćemo sa svima, uvijek sam za dijalog sa svim sindikatima.

Dalje je nastavio kako bi volio da su sindikalne središnjice, kada su prikupljale potpise za referendum tijekom kampanje za EU izbore, rekle da je SDP-ova Vlada donijela zakon o odlasku u mirovinu sa 67 godina.

Nakon toga, kako prenosi N1, nastavio je da su povećali mirovine za 12,5 posto u mandatu, izbjegli diskriminaciju umirovljenika i izračunali što je fiskalno održivo pa spustili s 2038. godine na 2033. godinu prag od 67 za odlazak u mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:52