PREMIJER ZA RTL

PLENKOVIĆ OTKRIO DETALJE AKCIJSKOG PLANA ZA JAČE ODNOSE S NJEMAČKOM Progovorio i o M. Dalić: 'Mi smo u stalnom kontaktu, ne mislim da mi išta zamjera'

 
 Christian Mang / REUTERS

Premijer Andrej Plenković, koji se u utorak sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, za RTL Danas pojasnio je detalje tzv. 'akcijskog plana' čije je donošenje najavio u Njemačkoj.

- Hrvatska i Njemačka su partnerske zemlje, Njemačka je jedan od glavnih partnera u razmjeni, 5.2 milijarde eura samo u 2017. godini i 3.5 milijarde ulaganja u zadnjih 25 godina, 2.5 milijuna turista, 370 tisuća Hrvata koji žive u Njemačkoj, tako da ovaj 'akcijski plan' ima zadatak ujediniti aktivnosti svih resora i naših i njemačkih tako da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bude središnja točka koordinacije aktivnosti, a to znači unapređenje i obrazovanja i u kulturi, energetici, gospodarstvu, jačanje parlamentarne suradnje i ono što je najvažnije, privlačenje daljnjih njemačkih investicija. Danas sam razgovarao s ključnim kompanijama koje su prisutne, one generiraju 80 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i mi želimo da se taj trend nastavi. Kancelarka je, inače u odličnoj atmosferi sastanka, dala snažnu podršku daljnjim gospodarskim odnosima između dvije zemlje - kazao je premijer Plenković.

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic and German Chancellor Angela Merkel shake hands following a news conference at the chancellery in Berlin, Germany December 12, 2016.     REUTERS/Fabrizio Bensch
Fabrizio Bensch / REUTERS
Andrej Plenković i Angela Merkel (arhivska fotografija)

Hoće li Merkel doći u Hrvatsku?

Angela Merkel u Hrvatskoj je bila posljednji put prije sedam godina, premijer Plenković pozvao ju je da dođe u Hrvatsku još u ožujku, a danas je kazao kako su razgovarali i o tom pitanju.

- Ona je bila u Hrvatskoj neposredno nakon završetka pristupnih pregovora. Njoj je poziv otvoren. Njena agenda, kao što znate, nakon lanjskih izbora, bila je prije svega opterećena formiranjem parlamentarne većine, a sada kada se to etabliralo sigurno će biti prilike. Ja sam je još jednom pozvao, a na njoj je da odredi datum - rekao je premijer.

German Chancellor Angela Merkel and Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic talk on the balcony of the chancellery in Berlin, Germany, August 28, 2018.     Bundesregierung/Steffen Kugler/Handout via REUTERS     ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.
REUTERS

Istaknuo je kako je njemačka kancelarka dala podršku hrvatskom pristupu u šengenski prostor te da vrlo detaljno prati rad hrvatske policije. Na pitanje kada je Schengen realan, premijer je kazao će Hrvatska sve kriterije ispuniti tijekom ove i sljedeće godine.

- Želim da se odluka donese prije nego što Hrvatska postane predsjedateljica Vijeća 2020. godine - kazao je te dodao kako Rumunjska i Bugarska, koje su u Uniju ušle 2007. još uvijek nisu članice Schengena te kako je iza Hrvatske stao i sam predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker, a danas nedvosmisleno i Merkel.

German Chancellor Angela Merkel and Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic talk on the balcony of the chancellery in Berlin, Germany, August 28, 2018.     Bundesregierung/Steffen Kugler/Handout via REUTERS     ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.
REUTERS

O izjavi srpskog ministra

Osvrnuo se i na izjavu srpskog ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je žestoko reagirao na izjavu hrvatskog premijera koji je u Njemačkoj izjavio da nije za prekrajanje granice na Kosovu.

- Nisam vidio što je rekao, imali smo intenzivni program pa mi to nije poznato. Stav Hrvatske je da treba biti vrlo oprezan pri mijenjanju granica. Hrvatska je priznala Kosovo, prema tome svaki takav potez trebamo gledati u širem kontekstu i to je stav koji dijele mnoge zemlje - kazao je Plenković.

Dodao je da je vrlo važno da očuvamo stabilnost, da podržimo europsku perspektivu susjednih zemalja.

Osvrnuo se i na situaciju u Uljanik grupi.

- Mi smo sredstva za sanaciju osigurali. Upućujem poruku radnicima Uljanika, zahvaljujući tih 716 milijuna kuna omogućeno je funkcioniranje Uljanika, isplaćene su plaće, namireni su brojni izdaci koje je grupa imala. Mi smo u tijesnom dijalogu s odgovarajućim službama Europske komisije i idemo pronaći jedno rješenje da se premosti ova kriza likvidnosti kao što sam jučer rekao na sastanku sa sindikatima i radnicima. Vlada će dati svoj doprinos da se isplate dvije plaće, a mi moramo nakon toga strateški imati vremena pogledati kako održati brodogradnju u Puli i Rijeci, a da to bude ekonomski održivo - rekao je Plenković.

Dodao je kako bi to bilo puno lakše s s dobrim strateškim partnerom.

- U Uljaniku je vrlo zahtjevna situacija s obzirom na narudžbe i situaciju, zato tom čitavom procesu pristupamo vrlo odgovorno i racionalno te tražimo zakonito rješenje.

Kazao je kako je poznato o koje se dvije banke radi, kada je riječ o dizanju kredita radi isplate dviju plaća, no nije želio otkriti koje su to. Najavio je kako će njihova imena biti poznata krajem tjedna kada se završe razgovori koji su u tijeku.

O Martini Dalić...

Goran Mehkek / CROPIX

Kazao je i kako ne strahuje od objave knjige koju piše bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić te da je s njom u stalnom kontaktu.

- Ne znam točno koji je to dan bio kad smo se zadnji put čuli, ali komuniciramo redovito. Ne mislim da mi išta zamjera. Ako se sjećate, sve inicijative koje su se odnosile na nepovjerenje Vlade i nepovjerenje potpredsjednici Vlade ja sam iznio i obranio čvrsto - poručio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:04