PREMIJER U MÜNCHENU

PLENKOVIĆ OTKRIO O ČEMU JE RAZGOVARAO S ANGELOM MERKEL 'Kratko smo se susreli, cilj je organizirati jedan njezin pravi posjet Hrvatskoj'

 Twitter / Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovao je na klauzuri Kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, a u razgovoru za RTL u Münchenu rekao je da smatra da se odluka o tome tko će biti kandidat za predsjednika Europske komisije ispred Europske pučke stranke nije počela ni razmatrati.

- Znate da je Europska pučka stranka kao najsnažnija i najjača stranka organizirala jedna sustavan proces. Kandidature se podnose do rujna, a naš kongres u Finskoj je predviđen početkom studenog - kaže Plenković, koji dodaje "da ima vremena".

- Kao što sam rekao u svom govoru danas, najvažnije je da Europska pučka stranka pobjedi na idućim parlamentarnim izborima za Europski parlament i da HDZ u Hrvatskoj da tome svoj veliki doprinos kao što je učinio 2013. i 2014. - kazao je.

Na pitanje znači li to da se vidi kao dio tima šefa zastupničkog kluba EPP-a Manfreda Webera, kojega odnedavno spominju kao mogućeg kandidata za nasljednika Jean-Claude Junckera, Plenković kaže da je tu temu više puta komentirao, i da je on "predsjednik hrvatske Vlade".

- Dat ću veliki doprinos ovoj kampanji. Smatram da je važno za Hrvatsku da stranke koje su dio ključnih europskih političkih stranaka daju svoj doprinos da se i na razini Europe upravlja u pravom smjeru kao što i radimo u Hrvatskoj - rekao je, a potom se razgovaralo i o Davoru Ivi Stieru, koji je nakon smjene s položaja političkog tajnika HDZ-a najavio da će ubuduće o svemu glasovati "po svojoj savjesti".

Plenković ne smatra da to znači da gubi većinu.

- Siguran sam da će on glasati na crti HDZ-a kao i svi članovi Kluba, dodao je.

Smatra da je normalno da se radi o stranačkoj stegi.

- Dakle, i ovi moji kolege ovdje koje vidite kad je glasovanje glasaju upravo onako kakva je politika stranke, a pogotovo na nacionalnom nivou. Drugo su svjetonazorska pitanja koja mogu biti eventualna iznimka - dodao je.

Na pitanje o akciji građanske inicijative "Narod odlučuje" koja želi pokrenuti referendum o promjeni izbornog sustava, premijer kaže da smatra da zastupnici manjina moraju imati jednaka prava kao i svi drugi zastupnici u Hrvatskom saboru.

- Više puta sam kazao glede manjinskih zastupnika da su ove dvije inicijative kompletno promašene i neodgovorne. To je čvrst stav, ne samo mene nego i HDZ-a i bit će takav stav cijeloga Kluba, kazao je među ostalim Plenković za RTL.

U izjavi za Dnevnik Nove TV hrvatski premijer je otkrio i o čemu je u Münchenu razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

- Održali smo kratki susret, više u cilju dogovora pravoga posjeta koji bi bio jedan njezin posjet Hrvatskoj ili još jedan [moj] posjet Berlinu. Nas dvoje se viđamo praktički svakih dva mjeseca na marginama Europskog vijeća, ali drago mi je da sam danas ovdje uz austrijskog kancelara Kurza i njemačku kancelarku Merkel kao jedan od troje lidera EPP-a na važnom skupu praktički godinu dana pred nove europske izbore, kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:38