ŠIBENIK

Plenković otvorio Veteranski centar: ‘Ovaj događaj najbolje simbolizira viziju rada ministra Medveda‘

Smještajni kapacitet Veteranskog centra u Šibeniku je nešto manji od 150 ležajeva

Andrej Plenković i Goran Pauk, ravnatelj centra

 Niksa Stipanicev/Cropix

Veteranski centar u Šibeniku, u bivšoj Vojarni Bribirskih knezova, vrijedan gotovo 84 milijuna kuna, namijenjen za pomoć, rehabilitaciju i liječenje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, otvorio je u petak u Šibeniku premijer Andrej Plenković.

image

Andrej Plenković i Goran Pauk, ravnatelj centra

Niksa Stipanicev/Cropix

"Ovaj događaj najbolje simbolizira viziju rada ministra Medveda. Mi smo šestu godinu skupa i radimo što smatramo da je moralno za one koji su dali sebe za Hrvatsku. Unaprijedili smo zakonski okvir koji to regulira, popunili praznine, donijeli Zakon o nestalima. I ne samo to, nego sustavno, svakodnevno, radimo na pronalasku onih čije obitelji još uvijek ne znaju njihovu sudbinu niti mjesto gdje se nalaze. I to je zadaća Vlade i države", rekao je Plenković na otvorenju šibenskog Veteranskog centra.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Najavio je da da će uskoro biti dovršeni i ostali veteranski centri, uz pomoć novca EU.

"To će braniteljima omogućiti rehabilitaciju, na nivou kojeg prije nismo imali. To znači iskorak, poštovanje i uvažavanje. Ovo se radi, napravilo se i napravit će se", dodao je.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, provodi projekt Uspostave veteranskih centara u Hrvatskoj kojim je obuhvaćena izgradnja, uređenje i opremanje četiri veteranska centra, uz ovaj u Šibeniku, još i u Petrinji, Sinju i Daruvaru.

image

Veteranski centar

Niksa Stipanicev/Cropix

Za njihovu izgradnju osigurano je ukupno oko 399 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz EU fonda za regionalni razvoj.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

"Taj EU projekt jedan je od najvažnijih strateških projekata kojim se utječe na povećanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Uspostavom Veteranskih centara unaprijedit će se infrastruktura za pružanje psihosocijalne podrške te postići bolje uključivanje branitelja i stradalnika u društvo", rekao je ministar branitelja Tomislav Medved.

U centrima će biti angažirani multidisciplinarni timovi psihologa, kineziologa, socijalnih radnika, fizioterapeuta, radnih terapeuta i medicinskog osoblja radi pružanja personalizirane usluge te posebnih oblika radne terapije i društvenih usluga poput savjetodavne pomoći, dodao je.

image

Andrej Plenković u obilasku centra

Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

Voditelj Veteranskog centra u Šibeniku je Goran Pauk, bivši šibensko-kninski župan, koji je naglasio da je Veteranski centar napravljen prije roka, opremljen s potrebnom opremom i s trenutno 16 zaposlenih, a već im je, kaže, stigla i prva grupa korisnika.

Smještajni kapacitet Veteranskog centra u Šibeniku je nešto manji od 150 ležajeva, a godišnje će, prema procjenama, moći primiti od 2500 do 2700 korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:39