PRESLAGIVANJE VLADE

PLENKOVIĆ POD PRITISKOM SURADNIKA, TRAŽE SE SMJENE! Otkrivamo koji ministri bi mogli izvisiti, ali i tko bi mogao zamijeniti Mariju Pejčinović Burić

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

Najbliži suradnici premijera Andreja Plenkovića, doznajemo u vrhu vlasti, zagovaraju širu rekonstrukciju Vlade, a neposredan povod za to je izbor Marije Pejčinović Burić, aktualne potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova, za glavnu tajnicu Vijeća Europe (VE). Naime, Parlamentarna skupština VE sinoć je u Strasbourgu izabrala hrvatsku ministricu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Razgovore o rekonstrukciji Vlade potvrdilo nam je jučer nekoliko sugovornika iz vrha HDZ-a i Vlade, ali uz napomenu da, iako je uži krug Plenkovićevih suradnika sklon većem osvježenju Vlade, on sam o tome nije donio odluku. Prije svega, kažu nam izvori, čeka se nedjelja, za kada je predviđen novi summit Europskog vijeća na kojem bi se napokon moglo doznati tko preuzima čelne funkcije u Europskoj komisiji. Strani mediji, naime, opetovano kao kandidate za predsjednika Komisije spominju i Plenkovića i Kolindu Grabar-Kitarović, a sam premijer jučer je rekao da je sve moguće.

Odnos snaga

- Točno je da su Gordan Jandroković i najbliži suradnici premijera skloni široj rekonstrukciji Vlade, ali u okvirima mogućega, odnosno da se pazi na odnos snaga u Saboru, kako ne bi neki ministri, budu li smijenjeni, radili probleme. No, te odluke još nema - kaže visoki izvor iz HDZ-a.

Drugi sugovornik iz vrha vlasti potvrđuje da je rekonstrukcija na stolu, da su se pravile različite jednadžbe te da je sada sve na premijeru.

- Sve su karte na stolu, o svemu razmišljamo, pa i o tome ići ili ne u rekonstrukciju Vlade. Razmišljamo treba li samo naći novog ministra ili ministricu vanjskih poslova ili popraviti i neke druge resore. O tome razgovaramo i s premijerom i s ljudima iz vrha stranke, poput Jandrokovića, a odluku nismo donijeli - pojašnjava izvor iz vrha HDZ-a.

Uz ispražnjeno mjesto ministra vanjskih poslova, kada ode Pejčinović Burić u Strasbourg, moguće je da će se u Banskim dvorima tražiti osvježenje i u drugim resorima. Postanu li afere ministra uprave Lovre Kuščevića preopasne za samog premijera, nije nemoguće da mu se šef Vlade na kraju zahvali na suradnji, kao što je bilo i s ministricom Martinom Dalić koju je, baš kao i Kuščevića, branio da zadnjeg trena.

Moguće je da će premijer tražiti zamjenu i za često kritiziranog ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je nedavno nizao pohvale na račun ideja predsjedničkog kandidata Miroslava Škore.

Uz Kujundžića tu su i neki drugi ministri poput Gorana Marića, koji nisu bliski Plenkoviću. No, kada bi se premijer odlučio na taj potez, bilo bi to za njega i stranku preriskantno jer svi ti ministri, kažu nam izvori, sigurno neće skrušeno sjediti u Saboru, već bi mu mogli praviti probleme.

Još jedan visoki dužnosnik HDZ-a upozorava da bi Plenković u slučaju rekonstrukcije Vlade iz svog kabineta trebao najuriti samo aferama opterećene ministre kao što je Kuščević, ali ne i one s kojima se samo politički ne slaže u nekim stvarima.

Drugi mandat

- Plenković može iz Vlade izbaciti samo ministre-aferaše, ali ne i one koji mu se ne sviđaju, a inače dobro rade svoj posao. Uostalom, Plenkoviću je vrlo riskantno iz Vlade potjerati ministre koji imaju saborske mandate. Njihovim povratkom u Sabor stvorila bi se po Plenkovića opasna grupa HDZ-ovih zastupnika - kaže naš sugovornik.

Jedan bliski premijerov suradnik tvrdi da, ako i dođe do rekonstrukcije Vlade, to neće biti rezanje broja ministarstava, što se ranije spominjalo.

- To je naš cilj za drugi mandat. Sada, u zadnjoj godini mandata, spajanje ministarstava bilo bi čak i kontraproduktivno jer bi se usporili brojni Vladini projekti i započeti reformski procesi - tvrdi naš izvor.

Skorašnjim odlaskom Pejčinović Burić u Strasbourg, u Banskim dvorima se raspravlja o dvije varijante tko bi mogao biti nasljednik. U jednoj verziji na njezino bi mjesto mogao doći sadašnji ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji ima veliko iskustvo u vanjskoj politici. No, ta je varijanta problematična jer Plenković nema osobu koja bi ga zamijenila u MUP-u, a i sam Božinović, govore nam izvori iz HDZ-a, htio bi dovršiti posao koji je počeo u Ministarstvu oko Schengena i migranata.

- On bi bio daleko najbolje rješenje, ali je teško vjerovati da bi ga u ovo osjetljivo vrijeme maknuo iz MUP-a. Da ima dobrog kandidata za MUP, to bi se isti trenutak dogodilo - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Druga je pak varijanta da MVEP preuzme sadašnja državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić, za koju svi u Vladi imaju samo riječi pohvale. Ali, prema riječima nekih premijerovih suradnika, na tom bi mjestu ipak voljeli vidjeti nekoga iz HDZ-a.

- Može se dogoditi kombinacija - da netko poput Andreje tehnički preuzme MVEP, jer ionako premijer vodi vanjsku politiku, a da Božinović, uz poziciju ministra unutarnjih poslova, postane i potpredsjednik Vlade i bude zadužen i za vanjsku i za unutarnju politiku - kaže sugovornik. I neki koalicijski partneri HDZ-a smatraju da bi trebalo ići u osvježenje Vlade, kao i da bi se premijer trebao riješiti Kuščevića, ali poznavajući Plenkovića kažu da to i nije izvjesno.

- Je li prilika da se nešto napravi? Jest. Ima li Plenković snage za to? Nisam siguran. Pa on brani neobranjivo! Prvo Dalić, a sada Kuščević, dok njemu voda ne dođe do grla - komentira jedan od koalicijskih partnera, koji napominje kako se “iz aviona vidi da Kuščević mulja”.

SDP prikuplja potpise za opoziv Lovre Kuščevića

SDP kreće u proceduru prikupljanja potpisa za pokretanje pitanja (ne)povjerenja HDZ-ovu ministru uprave Lovri Kuščeviću zbog afere s nekretninama, potvrđeno nam je jučer neslužbeno u toj stranci.

U SDP-u kažu kako je riječ o dosad najvećoj aferi HDZ-a i da moraju reagirati. Ovu su odluku donijeli na jučerašnjoj sjednici Kluba zastupnika u Saboru, a zahtjev za opoziv, na kojem radi Peđa Grbin, bit će idući tjedan upućen u proceduru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:20