SVEČANOST

Plenković potpisao ugovor s kineskim konzorcijem o izgradnji Pelješkog mosta, poslao poruku BiH i ustvrdio: 'Ovako Hrvatska postaje jedinstvena'

HANZA MEDIA/YouTube

 

U nazočnosti premijera Andreja Plenkovića u Dubrovniku je potpisan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) vrijedan ugovor s izvođačima radova za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama i Ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta.

Uz predsjednika Vlade u Dubrovniku su bili potpredsjednik Vlade i ministar Damir Krstičević, ministrica Gabrijela Žalac te ministri Oleg Butković, Goran Marić i Lovro Kuščević.

Uoči svečanosti potpisivanja ugovora Plenković se sastao s predstavnicima konzorcija-zajednice ponuditelja, na čelu s predsjednikom Uprave China Road and Bridge Corporation Luom Shanom.

Dubrovnik, 230418.
Izjava premijera Plenkovica nakon potpisivanja ugovora s izvoðacima radova za izgradnju mosta Peljesac s pristupnim cestama i Ugovora o strucnom nadzoru nad izvodjenjem radova na izgradnji mosta. Foto: Niksa Duper / CROPIX
CROPIX
 

- Ovo je projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena. Taj je projekt od strateškog, dugoročnog značaja za cijelu zemlju. Svi smo svjesni koliko je bitno izgraditi u ovaj most i na taj način uključiti jug Hrvatske u infrastrukturnu mrežu autocesta. To je važno za sve naše sugrađane u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - kazao je premijer te dodao kako će Pelješki most ostati 'kao simbol dodane vrijednosti naših prvih godina članstva RH u EU'.

Podsjetio je i na izjavu Jean-Claudea Junckera koji je rekao kako će Europa pomoći izgradnju Pelješkog mosta jer je taj projekt važan Hrvatskoj, ali rekao i kako je tijekom izrade projekta posvećivana pažnja i dobrobiti susjedne BiH.

- Pelješki most ne ulazi u pitanja graničnog uređenja između dvije zemlje. Napravili smo iskorake i ovakva visina i raspon između stupova mosta omogućuje našim prijateljima u BiH neškodljiv prolaz i sve ono što je potrebno za funkcioniranje luke Neum - kazao je i napomenuo kako je politika jednoga puta, jednoga pojasa, sukus suradnje između Kine i 16 država srednjeistočne Europe.

Dubrovnik, 230418.
Izjava premijera Plenkovica nakon potpisivanja ugovora s izvoðacima radova za izgradnju mosta Peljesac s pristupnim cestama i Ugovora o strucnom nadzoru nad izvodjenjem radova na izgradnji mosta. Foto: Niksa Duper / CROPIX
CROPIX
 

- Ova suradnja odvija se na temelju javnoga natječaja, ponude i kriterija koji su bili precizno i transparentno navedeni te na temelju referenci koje kompanija ima. Pelješki most arhitektonska je perla u infrastrukturi RH koja će oplemeniti izgledom i funkcionalnošću našu cestovnu i prometnu infrastrukturu.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić ocijenio je da je Pelješki most 'jedan je od građevinskih pothvata koji će obilježiti našu generaciju'. 

- Došli smo do trenutka kad je ostvarenje ideje o povezivanju hrvatskog juga čvrstom vezom potpuno izvjesno, istaknuo je, dodavši da je potpisivanjem ugovora za izgradnju mosta kopno - Pelješac okončan jedan od najvrjednijih i najsloženijih postupaka ugovaranja projekta koji su Hrvatske ceste dosad imale.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da potpisom ugovora kreće realizacija projekta povezivanja dvaju odvojenih dijelova EU i Hrvatske Pelješkim mostom,  čvrstom vezom koja će spojiti Hrvatsku u jednu cjelinu.

Dubrovnik, 230418.
Izjava premijera Plenkovica nakon potpisivanja ugovora s izvoðacima radova za izgradnju mosta Peljesac s pristupnim cestama i Ugovora o strucnom nadzoru nad izvodjenjem radova na izgradnji mosta. Foto: Niksa Duper / CROPIX
CROPIX
 

- To je najvažniji geostrateški, povijesni hrvatski projekt - kazao je, dodavši da će taj projekt, osim prometnog povezivanja, dati snažan poticaja gospodarskom razvoju cijele županije, a posebice Pelješca, Korčule, Mljeta i Lastova.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je kako je Pelješki most prva od četiri faze projekta 'Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom' te kako se nada da će cijeli projekt biti gotovo do 2022. godine. Po njegovim riječima, Hrvatske ceste već su raspisale natječaj za 480 milijuna kuna vrijednu drugu fazu, a do kraja godine ići će natječaj i za treću i četvrtu fazu.

Škorić je ujedno s predsjednikom Uprave Instituta IGH Oliverom Kumrićem potpisao i ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji mosta, a vrijednost tog ugovora je 49,4 milijuna kuna (bez PDV-a).

Pelješki most prva je od ukupno četiri faze projekta 'Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom' za čije je sufinanciranje Europska komisija odobrila 357 milijuna eura bespovratnih sredstava ili 85 posto prihvatljivih troškova.

Europska unija financira i popratnu infrastrukturu: pristupne ceste, tunele, dodatne mostove i vijadukte kao i obilaznicu kod grada Stona dužine 8 kilometara. Isto tako, poboljšat će se postojeća cesta D414. Svi radovi trebali bi završiti do 2022. godine.

Vrijednost radova na Pelješkom mostu iznosi 2,1 milijardi kuna, a rok završetka radova je tri godine od uvođenja izvođača u posao. Pelješki most bit će jedan od pet najvećih i najljepših europskih mostova. Bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, imat će četiri prometna traka, a njegova će gradnja trajati 36 mjeseci od početka radova.

Izdvajamo