PREMIJER O AKTUALNOSTIMA

PLENKOVIĆ: Pričekajte da objavimo listu pa ćete vidjeti hoće li Žalac biti na njoj. Borbeni avioni? Ne garantiram da ćemo ih nabaviti do kraja mandata

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Na situaciju s Uljanikom, ali i druge aktualnosti, danas se osvrnuo i premijer Andrej Plenković. Odbacuje tvrdnje IDS-ovog Borisa Miletića o tome da je stečaj Uljanika 'ekonomski udar HDZ-a na Istru'.

- Ako se IDS hoće igrati prebacivanja odgovornosti neka se zapitaju što su radili po temi Uljanika zadnjih 30 godina, a ne zadnjih 17 mjeseci, dokazivati radnicima, koji su nam najbitniji, da smo napravili iskorak, a Vlada SDP-a u kojoj je sudjelovao i IDS davali su jamstva za brodove koji nisu izgrađeni. To što prvi plan restrukturiranja nije bio održiv nije pitanje za Vladu nego za one koji su ga radili. Dokazali smo našu predanost brodogradilištima. Bilo je više kompanija koje su dolazile u data room i ostao je jedna potencijalni partner i ponuda za plan restrukturiranja, to smo već objasnili kakav bi bio utjecaj na porezne obveznike, rekao je Plenković, javlja N1.

Osvrnuo se i na nadolazeće izbore za Europski parlament. Kada je riječ o novcu za kampanju, Plenković kaže da je riječ o sredstvima stranaka, a ne o novcu iz proračuna.

Na izjave Bože Petrova o europskim izborima rekao je kako 'Most i anarhističke stranke znaju jednako malo o Europskoj uniji te da njihovi komentari nisu prosvjetljujući za javnost, a najmanje će se dojmiti njega kao premijera'.

Upitan hoće li i ministrica Gabrijela Žalac biti na listi, rekao je novinarima neka pričekaju listu pa će vidjeti.

- To što čitam što nekada pišete je zabavno, ali najčešće netočno, kaže Plenković.

Govorio je i o članstvu Hrvatske u NATO savezu, nakon sastanka Stalnog odbora Parlamentarne skupštine NATO-a.

- Moramo zadržati fokus međunarodne zajednice na jugoistoku Europe jer su tu nedvršeni procesi pristupanja Europskoj uniji i NATO-u, a svjetska žarišta ponekad odvlače pozornost od našeg susjedstva, rekao je Plenković.

Kada je riječ o ratnom zrakoplovstvu, premijer je istaknuo da Hrvatska nastavlja jačati sposobnosti na tom polju, no ne može garantirati da će do kraja mandata kupiti nove borbene avione, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:32