ODLAZAK ŠEFA MORH-a

PLENKOVIĆ 'Prihvatio sam Krstičevićevu ostavku, ali ne mislim da je odgovoran za nesreću. Milanović? On laže! Nikada nisam spominjao njegovog oca'

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u petak je prihvatio ostavku ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što su u padu vojnog zrakoplova poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rekavši kako takvu odluku nije donio jer misli da je Krstičević za to odgovoran nego jer ga cijeni.

- Osobno, ne vidim razlog gdje bih mogao na bilo ikakav način mogao povezati njegovu političku odgovornost sa činjenicom da se srušio taj avion, no iz razgovora sam razumio da ga je ova situacija osobno izrazito pogodila - rekao je Plenković nakon četverosatnog sastanka s Krstičevićem u Banskim dvorima.

Ustvrdio je kako je ostavku prihvatio s obzirom da Krstičevića cijeni kao čovjeka i prijatelja, a ne zato što misli da je on za nešto odgovoran.

- Ovakve se nesreće, na žalost, događaju, žao mi je da je osobno pogođen toliko da je apelirao da u ovom trenutku napravi pauzu od dužnosti u Vladi. Neću predlagati novoga ministra obrane, a jedan od državnih tajnika dobit će ovlasti vođenja Ministarstva obrane - kazao je Plenković i istaknuo kako računa na Krstičevića u HDZ-u. - Apsolutno računam, on će samo uzeti jednu pauzu...

- Sve skupa Krstičević je primio jako teško, jučer je bio na mjestu nesreće u Biljanima Donjim...

U tragičnoj nesreći pada školskog aviona ZLIN jučer su poslijepodne kod Biljana Donjih kod Zadra poginuli pripadnici Hrvatske vojske, natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić, polaznik letačke selekcijske obuke.

O Milanoviću

Plenković je komentirao i današnje Milanovićeve izjave o njemu.

- Moj je dojam identičan kao i zadnjih 5-6 godina. Predsjednik Republike nastavlja iznositi laži i neistine. Njegovog sam oca jednom slučajno sreo u centru grada, on se meni odlučio javiti. Nikada nisam spominjao njegovog oca. A on je imao potrebu spominjati moju majku. Usred kampanje u kojoj je poražen. Toliko je laži iznio proteklih godina da to postaje njegova konstanta, njegova politika. Kada sam govorio o tvrdoj kohabitaciji, mislio sam upravo na to - rekao je Plenković.

- On govori posprdno o mojoj majci. To je razlika u karakteru, pristojnosti, kućnom odgoju, to je razlika u samom tkivu u nama kao ljudima i političarima. To je on, ovo sam ja - rekao je Plenković.

- On je što osobno, a što kroz trbuhozborce iz redova medija, iznio gomilu laži - dodao je.

Zagreb, 080520.
Trg svetog Marka.
Izjava premijera Andreja Plenkovica o ostavci Damira Krsticevica, ministra obrane.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic  
FotO: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

O Okučanima i HOS-u

Komentirao je i događaj iz Okučana.

- Idemo biti skroz precizni, on je bio u Račanovoj vladi pomoćnik ministra vanjskih poslova. U toj istoj vladi njegov kolega u ministarstvu pravosuđa daje suglasnost na registraciju jedne udruge HOS-a u Zagrebu u čijem grbu stoji sporni pozdrav. Dakle, SDP-ova vlada, njihov ministar, u toj vladi kao pomoćnik bio je i Milanović. To nema veze s HDZ-om. Nakon toga postaje premijer s komotnom većinom, mogao je promijeniti i zabraniti što hoće. Jeste vidjeli da je tu temu problematizirao? - upitao je premijer.

- On ničim izazvan u Jasenovcu kaže da ploču s imenima poginulih branitelja treba negdje baciti. Ploču s imenima hrvatskih branitelja koji su poginuli gdje? U Domovinskom ratu, boreći se za Hrvatsku. Ja nikada ne bih mogao izgovoriti rečenicu u kojoj kažem da ćemo baciti ploču na kojoj su imena hrvatskih branitelja. Ta činjenica je nešto što hrvatska javnost treba znati - rekao je Plenković, a navodi N1.

- Za razliku od njega i svih bivših vlada, ja imam osjećaj za tu ogromnu situaciju teškog povijesnog naslijeđa koje postoje u svim našim obiteljima. To su traume koje traju generacijama - rekao je Plenković o Povjerenstvu za suočavanje s prošlošću.

Zagreb, 080520.
Trg svetog Marka.
Izjava premijera Andreja Plenkovica o ostavci Damira Krsticevica, ministra obrane.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic  
FotO: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

- Što se mene tiče, danas obilježavamo kraj Drugog svjetskog rata. Nećete nikada imati dileme što ja mislim o zločinačkom ustaškom režimu. Rekao sam vam. Zamislite kakav bi efekt imale zabrane. Što mislite kako bi u ovakvom hrvatskom društvu imale efekt zabrane - rekao je Plenković.

Govoreći o ljudima koji su se u Okučanima pojavili u HOS-ovim majicama s ustaškim pozdravom 'Za dom, spremni', izjavio je: - Ja nisam znao da će njih dvojica odgovoriti provokacijom, vjerojatno potaknuti izjavom iz Jasenovca. Da sam ja to znao, to bih spriječio.

O Bernardiću

- Lijevi blok vodi jedan sjajan političar vrhunskih kvaliteta, sjajnih kućnih manira. Drago mi je da takvi lideri ljevice postoje. Njegovat ćemo, ako treba i zalijevati, takve talente - rekao je Plenković odgovarajući na pitanje o šefu SDP-a Davoru Bernardiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:08